ilia24.gr
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 23:13

  UNESCO: Από τους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης ο Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας

Η UNESCO εγκαινιάζει τη νέα ταξιδιωτική πλατφόρμα «Περιηγήσεις στα Μνημεία της  Παγκόσμιας Κληρονομιάς - World Heritage Journeys» και προωθεί στο παγκόσμιο κοινό τον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας ως έναν από τους 34 κορυφαίους  προορισμoύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η UNESCO εγκαινιάζει σήμερα με την ευκαιρία του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Κληρονομιά και στον βιώσιμο περιηγητικό τουρισμό. Η πλατφόρμα που σχεδιάστηκε και διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το National Geographic και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει 34 επιλεγμένους χώρους και μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, σε συνεννόηση αφενός με τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και αφετέρου με επιλεγμένους φορείς από την Ηλεία, συνεργάστηκε με την UNESCO και το National Geographic για περισσότερους από 18 μήνες προκειμένου να αναπτύξει το εμπνευσμένο και εκπαιδευτικού χαρακτήρα περιεχόμενο, το οποίο εμφανίζεται στην πλατφόρμα. Τα εγκαίνια της πλατφόρμας «Περιηγήσεις στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς - World Heritage Journeys», θα πραγματοποιηθούν στα Κεντρικά Γραφεία της UNESCO στο Παρίσι, τα οποία θα ανοίξουν και θα υποδεχθούν το κοινό στις 15-16 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

"Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν οι άνθρωποι: να  διαμένουν περισσότερο στους προορισμούς, να αποκτούν εμπειρία του τοπικού πολιτιστικού αποθέματος και του φυσικού περιβάλλοντός του, καθώς και βαθύτερη γνώση και εκτίμηση των αξιών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς », δήλωσε η κ. Mechtild Rössler, Διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι «Περιηγήσεις στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς - World Heritage Journeys», προσκαλούν τους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν σε τέσσερις διαδρομές πολιτιστικής κληρονομιάς: στην Βασιλική Ευρώπη, στην  Αρχαία Ευρώπη, στην Ρομαντική Ευρώπη και στην Υπόγεια Ευρώπη (Royal Europe, Ancient Europe, Romantic Europe and Underground Europe) που συνυπάρχουν για να διηγηθούν συναρπαστικές ιστορίες από την κληρονομιά και την ιστορία της Ευρώπης. Ο δικτυακός τόπος διαθέτει πρακτικές πληροφορίες και εργαλεία για να υποστηρίξει τους ταξιδιώτες στο σχεδιασμό των ευρωπαϊκών διακοπών τους με βάση τις πληροφορίες που έχουν παρέχουν οι τοπικοί φορείς για την πολιτιστική κληρονομιά των προορισμών.

Οι Περιηγήσεις στα Μνημεία της  Παγκόσμιας Κληρονομιάς - World Heritage Journeys , θα διαδραματίσουν, επίσης, βασικό ρόλο στην προσέλκυση κινέζων επισκεπτών στην Ευρώπη δεδομένου ότι το 2018 έχει κηρυχθεί Τουριστικό Έτος ΕΕ / Κίνας, πρωτοβουλία που προέκυψε από την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιήγησης (ETC) και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο ιστότοπος είναι διαθέσιμος στα Αγγλικά, Κινέζικα και Γαλλικά.

«Το όλο εγχείρημα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς το National Geographic μπορεί να «ξυπνήσει» τον εξερευνητή που υπάρχει μέσα σε όλους μας που θέλουμε να εξερευνήσουμε τις πιο μακρινές περιοχές της Γης και πέραν αυτής. Επιδιώκει να συμβάλει στην οικονομική άνθηση των κοινοτήτων στις περιοχές που περιβάλλουν μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και να καθοδηγήσει τους τουρίστες σε μοναδικά πολιτιστικά αξιοθέατα και εμπειρίες, όπως συνιστώνται μάλιστα από τους κατά τόπους ειδικούς», δήλωσε ο κ. Frank Biasi, Διευθυντής προγραμμάτων ψηφιακής ανάπτυξης και ταξιδιωτικών προγραμμάτων του National Geographic.

«Είναι πολύ τιμητικό και μας κάνει υπερήφανους το γεγονός ότι εργαστήκαμε με τους δυο διακεκριμένους και διεθνώς καταξιωμένους οργανισμούς, την UNESCO και το National Geographic σε ένα τέτοιο υψηλής στόχευσης έργο. Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ολυμπίας μαζί με της Επιδαύρου εκπροσωπούν την Ελλάδα στην ενότητα «Αρχαία Ευρώπη». Το όφελος από την προβολή της Ολυμπίας μέσω της συγκεκριμένης καμπάνιας στο παγκόσμιο στερέωμα και σε ανεξάντλητες «αγορές» όπως αυτή της Κίνας, αναμένουμε να είναι πολύ μεγάλο». Με την δήλωση αυτή η κ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, Προϊσταμένη της Εφ.Α. Ηλείας χαιρετίζει τα εγκαίνια της μεγάλης καμπάνιας που θα γίνουν στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. «Στα τέλη του Σεπτεμβρίου ετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε την πλατφόρμα μαζί με τους τοπικούς μας stakeholders στα τοπικά ΜΜΕ και την κοινωνία» συμπλήρωσε η κα Κόλλια.

Δεδομένου ότι η πλατφόρμα είναι δυναμική και έχει σχεδιαστεί ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς από τους εταίρους του έργου, ένας από τους οποίους είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, υπάρχει η πρόθεση στο μέλλον να ενταχθούν στον ιστότοπο και άλλοι αξιόλογοι προορισμοί, δραστηριότητες και εμπειρίες από την περιοχή της Ολυμπίας και της Ηλείας πλην όσων έχουν ήδη συμπεριληφθεί (https://visitworldheritage.com/Olympia) .

****

Επικοινωνία:

 

Για τον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

World Heritage Journeys: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

World Heritage Journeys: www.visiteuworldheritage.com

Μνημεία και χώροι της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που συμμετέχουν στην πλατφόρμα:

Καζέρτα: Βασιλικό Ανάκτορο, Πάρκο, Υδραγωγείο Vanvitelli και το συγκρότημα San Leucio (Iταλία)

Αρχαία Μεσημβρία - Nessebar (Bουλγαρία)

Πολιτιστικός Χώρος Aranjuez  (Ισπανία)

Αρχαιολογικός Χώρος και Βασιλική Ακυληίας (Iταλία)

Aρχαιολογικός Χώρος Ταρραγόνας (Ισπανία)

Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας (Ελλάδα)

Λόφοι, οικίες και υπόγεια Champagne (Γαλλία)

Πολιτιστικό Τοπίο Sintra (Πορτογαλία)

Κήποι και Κάστρο Kroměříž (Τσεχία)

Ιστορικό Κέντρο Μπρυζ (Bέλγιο)

Ιστορικό Κέντρο San Gimignano (Iταλία)

Ιστορική Πόλη Banská Štiavnica και τα μνημεία της περιοχής (Σλοβακία)

Πολιτιστικό Τοπίο Lednice-Valtice  (Τσεχία)

Ορυχεία Βαλλονίας (Bέλγιο)

Ορυχεία Rammelsberg, Ιστορική Πόλη Goslar and Σύστημα Διαχείρισης Νερού στο Upper Harz   (Γερμανία)

Περιοχή Ορυχείων στο Falun (Σουηδία)

Mont-Saint-Michel  (Γαλλία)

Περιοχή Ορυχείων Nord-Pas De Calais  (Γαλλία)

Ανάκτορο και Πάρκο Βερσαλλιών (Γαλλία)

Ανάκτορα και Πάρκα στο Ποτσνταμ and στο Βερολίνο (Γερμανία)

Πάφος (Κυπρος)

Pont du Gard (Ρωμαϊκό Υδραγωγείο) (Γαλλία)

Ρωμαϊκά Μνημεία, Καθεδρικός Ναός Αγίου Πέτρου και Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου στο Tριερ (Γερμανία)

Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι, Kew (Ενωμένο Βασίλειο)

Ιερό Ασκληπιού στην Επίδαυρο (Ελλάδα)

Stari Grad (Κροατία)

Κυνηγετικό Πάρκο Par Force, North Zealand (Δανία)

Βασιλικά Ανάκτορα στο Drottningholm (Σουηδία)

Ιστορικό-Πολιτιστικό Τοπίο Περιοχής Παραγωγής Κρασιών Τοκάι (Ουγγαρία)

Κοιλάδα του Άνω Μέσου Ρήνου (Γερμανία)

Ιστορικό Κέντρο του Βίλνιους (Λιθουανία)

Πολιτιστικό Τοπίο Wachau  (Aυστρία)

Βασιλικά Αλατωρυχεία στη Wieliczka and Bochnia  (Πολωνία)

Βιομηχανικό Συγκρότημα Ανθρακωρυχείου Zollverein, Essen (Γερμανία)

ΠΗΓΗ:ilia24.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.