ilia24.gr
Κυριακή, 30 Απριλίου 2017 12:30

Ολυμπία: Στον δήμο, πλέον, το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων-Στοίχημα η επαναλειτουργία του!

Για έναν αγώνα δρόμου που πρέπει να «τρέξουν» δήμος Ολυμπίας

και Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, για τη δημοπράτηση του έργου της ανακατασκευής του Μουσείου Ιστορίας Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης – ΟΧΕ- μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γεωργιόπουλος, χθες, κατά την διαδικασία υπογραφής της σύμβασης παραχώρησής του στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, και συγκεκριμένα τον πρόεδρό της Σπύρο Καπράλο.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς ανέφερε πως πρόκειται για ένα « δύσκολο εγχείρημα για τον δήμο», ένα στοίχημα που μένει να κερδισθεί με την βοήθεια όλων.

 

Το πρώτο και σημαντικό βήμα έγινε, είπε κατά την υπογραφή αποδοχής…

Ο κ Γιώργος Γεωργιόπουλος, αναφερόμενος στο πως τελικά επιλέχθηκε να χρηματοδοτηθεί από «το νέο ευρωπαϊκό εργαλείο» την ΟΧΕ, η ανακατασκευή και λειτουργεία του Μουσείου, είπε : «Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αυτό το πράγμα είχαμε κατά νου, όταν αποφασίσαμε ήταν ότι θα έπρεπε να δούμε με μεγάλη προσοχή ποια είναι τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα του νομού.

Θεωρήσαμε ότι το μέγιστο αναπτυξιακό πλεονέκτημα είναι αυτή η παγκόσμια ταυτότητα που λέγεται Αρχαία Ολυμπία για αυτό και στην Ηλεία εντάξαμε πρώτοι την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (και μόνη για την Ηλεία), με ταυτότητα «Πολιτισμός Τουρισμός» και με χωροταξική οριοθέτηση το Κατάκολο, τον Πύργο και την Αρχ. Ολυμπία.

Κέντρο της είναι η Αρχαία Ολυμπία γιατί αυτά στο επίπεδο του πολιτισμού και του τουρισμού δεν θα υπήρχαν αν η Ολυμπία δεν βρισκόταν εδώ σε αυτό τον τόπο».

Το χαρακτήρισε δε το συγκεκριμένο Μουσείο , ως «τρίτο πόλο», ο οποίος μαζί με την λειτουργία της Ολυμπιακής Ακαδημίας και τις τελετές Αφής που γίνονται εδώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναβαθμίζουν τον δήμο της Ολυμπίας σε ενεργό μέτοχο του Ολυμπιακού Κινήματος, με ένα μουσειακό χώρο που αποτελεί συνέχεια της ιστορίας της. «Φιλοδοξία του δήμου και όλων μας είναι αυτό το πρώτο βήμα να έχει και συνέχεια με άλλες δομές που θα εντάσσουν την Ολυμπία στο σύγχρονο ολυμπιακό κίνημα», είπε . Ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε πως η ΟΧΕ ξεκινά με ένα εμβληματικό έργο – προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ και πλέον αναμένουν τη δημοπράτηση.

«Είναι ευθύνη για μας όχι να γίνουν μόνο οι εργασίες και να σταματήσει εκεί αλλά να αναδείξουμε το σημαντικό αυτό μουσείο να λειτουργήσει χωρίς πλέον να σταματήσει γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η Ολυμπία έχει ανάγκη από το μουσείο καθώς έτσι ενισχύει την Ολυμπιακή ταυτότητα, την οποία την στέλνει στον Διεθνή χώρο και αποτελεί ένα παγκόσμιο χώρο επισημότητας», τόνισε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Κοτζάς, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι μέσα από την προγραμματική σύμβαση είναι μία ευκαιρία να αναδειχθεί και να ενισχυθεί και η Ολυμπιακή Ακαδημία που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑ κ. Καπράλος υπογράφοντας για την παράδοση του Μουσείου στον Δήμο, ότι ελπίζει , να γίνει ένα κόσμημα, «αυτό που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και της γραφειοκρατίας που δε μας επέτρεψε, να γίνει το Μουσείο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να έχουμε Μουσεία από το 776 που ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι σήμερα, με όλη την Ιστορία της Αρχαίας Ολυμπίας που είναι άλλωστε το μέρος θα έπρεπε να τα έχει όλα αυτά».

Ο κ. Καπράλος ευχήθηκε να ολοκληρωθεί το μουσείο γρήγορα και οι φορείς της Ολυμπίας να το αγκαλιάσουν ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα μοναδικά εκθέματα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ δεσμεύτηκε ως πρόεδρος της ΕΟΕ για την φροντίδα και τον εμπλουτισμό του με νέα εκθέματα.

Μετά από εννέα χρόνια που το Μουσείο Ιστορίας των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, έμεινε κλειστό, περνά στο δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας, εντάσσεται σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα η μελέτη ανακατασκευής του ( δεν αναφέρθηκε τι απέγιναν οι αρχικές δωρεές για το σκοπό αυτό ) και όλοι ευελπιστούν ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την επαναλειτουργία του, το συντομότερο δυνατόν.

 

Πηγή:ilia24.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ο Δ. Κωσταριάς για τον Μαραθώνιο Ολυμπίας-Ηχητικό »

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.