ilia24.gr
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 11:19

Αρχαία Ολυμπία: Το «Πείραμα του Ερατοσθένη» αναβίωσαν 2.250 χρόνια μετά! φωτό

 Το πρωί της Πέμπτης 21 Μαρτίου, με οδηγό τον φωτεινό ήλιο και την σκιά ενός ραβδιού πολλά σχολεία της Ηλείας,

 

αναβίωσαν το "Πείραμα του Ερατοσθένη" 2.250 χρόνια μετά, που διοργανώθηκε από την Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με την Ε.Μ.Ε, στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Στην κεντρική εκδήλωση ενεργοί ήταν  93 μαθητές από τις σχολικές μονάδες των 1ου, 2ου, 3ου Γυμνασίου Πύργου και 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου, αλλά και  μαθητές από τα σχολεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Παραρτήματος Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας.

 Στο πλαίσιο του πειράματος, οι μαθητές χρησιμοποιούν βασικές γνώσεις από το πεδίο των μαθηματικών, της φυσικής και της αστρονομίας και της γεωγραφίας, με σκοπό να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης. που υπολόγισαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν σε αυτό την περίμετρο της γης! 
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι ήταν μεταξύ άλλων, οι : κ. Λαζούδης , Υπεύθυνος ερευνητικών έργων στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής 
ο κ. Απόστολάκης Μάνος, Διευθυντής του Λυκείου της Ελληνογερμανικής Αγωγής
-κ.Μπαλωμένου Αθανασία, ενώ Συντονίστρια Εκπαίδευσης Μαθηματικών Δυτικής Ελλάδας,
κ. Χασάπης, Μαθηματικός, Υποδιευθυντής του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Η αναβίωση του πειράματος ως εκπαιδευτική δράση έρχεται να δείξει στα παιδιά τη δύναμη της επιστημονικής σκέψης, η οποία ακόμη κι όταν συνοδεύεται από απλά μέσα μπορεί να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις.

Βέβαια, το πιο σημαντικό ίσως μήνυμά του προς τους μαθητές είναι ότι η γνώση και η πρόοδος δεν αποκτώται μηχανιστικά, αλλά με κόπο, περιέργεια και μεράκι.

Ο Ερατοσθένης (276-194 π.Χ.), ο πρώτος τη τάξει βιβλιοθηκάριος της περίφημης Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, κατάφερε γύρω στο 240 π.Χ. να μετρήσει με εξαιρετική ακρίβεια για την εποχή του το μέγεθος της γήινης σφαίρας. Πώς; Αρχικά είχε διαβάσει ότι μία ημέρα του χρόνου στην πόλη Συήνη –το σημερινό Ασουάν της Αιγύπτου, περίπου 800 χιλιόμετρα νότια από την Αλεξάνδρεια– συμβαίνει κάτι αξιοσημείωτο. Καθώς πλησιάζει το μεσημέρι, οι σκιές των κιόνων μικραίνουν, και όταν ο ήλιος μεσουρανεί, εξαφανίζονται. Μάλιστα διάβασε πως υπάρχει ένα πηγάδι στο οποίο ο ήλιος καθρεφτίζεται στο νερό του. Ο Ερατοσθένης ήταν γεωγράφος, μαθηματικός, αλλά και γνήσιος ερευνητής, και έτσι θέλησε να κάνει την ίδια παρατήρηση, την ίδια ημέρα και ώρα στην Αλεξάνδρεια. Εκεί οι κίονες παρουσίαζαν σημαντική σκιά, επομένως το φως του ήλιου δεν έπεφτε κάθετα στην Αλεξάνδρεια. Αυτό αποδεικνύει πως η επιφάνεια της Γης είναι κυρτή. Μάλιστα, σκέφτηκε πως η ίδια μέτρηση μπορούσε να τον βοηθήσει (με τη χρήση της γεωμετρίας που γνώριζε πολύ καλά) να εκτιμήσει το μέγεθος της Γης. Ο Ερατοσθένης με απλά μαθηματικά υπολόγισε ότι η περιφέρεια της Γης θα έπρεπε να είναι 252.000 στάδια, δηλαδή 39.690 χιλιόμετρα (η πραγματική τιμή της περιφέρειας της Γης στον Ισημερινό είναι 40.075 χιλιόμετρα).

Τα τελευταία 11 χρόνια το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, σε συνεργασία με την UNESCO και φορείς από ολόκληρο τον κόσμο, επαναλαμβάνει το πείραμα την ημέρα της εαρινής ισημερίας, τιμώντας τον μεγάλο Ερατοσθένη της Αλεξάνδρειας. Περισσότεροι από 35.000 μαθητές και 2.500 εκπαιδευτικοί από 52 διαφορετικές χώρες (μεταξύ άλλων Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ινδονησία, Καναδά, Κολομβία, Αργεντινή, Βραζιλία) έλαβαν μέρος. Στην Ελλάδα, στο «Πείραμα του Ερατοσθένη» έλαβαν μέρος 145 σχολεία από όλη την επικράτεια.

Πηγή: ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.