ilia24.gr
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 10:13

Οι μειωμένες ποσότητες πατάτας στηρίζουν την τιμή παραγωγού

Κοντά στο φράγμα του ενός ευρώ το κιλό κινείται η τιμή της εγχώριας πατάτας στα σούπερ μάρκετ, φτάνοντας τα 97 λεπτά χύμα και 98 λεπτά στο δίχτυ,
ενώ μέχρι και 98 λεπτά κατέγραψε το ρεπορτάζ της «ΥΧ» σε συνοικιακά μανάβικα. Την ίδια στιγμή, στον ΟΚΑΑ οι χονδρέμποροι την πωλούν προς 60-75 λεπτά το κιλό.

Ανακούφιση προκαλεί στις περισσότερες περιοχές η φθινοπωρινή σεζόν της πατάτας, μετά την περσινή χρονιά που χαρακτηρίστηκε εν πολλοίς καταστροφική. Οι πολύ μειωμένες παραγωγές στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης εξαιτίας της ξηρασίας που επικράτησε κατά την καλλιεργητική περίοδο είναι φανερό ότι έχουν «στενέψει» τα περιθώρια για άσκηση πίεσης στις τιμές που δίνουν οι έμποροι στην ελληνική πατάτα, δεδομένου ότι η προσφορά στην εγχώρια αγορά είναι συνολικά μικρότερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, γίνεται λόγος για μείωση της συγκομιδής της ΕΕ κατά 10 εκατ. τόνους στους 54,4 εκατ. τόνους, από 64,6 εκατ. τόνους το 2017, πράγμα το οποίο, όπως επισημαίνεται, «αντικατοπτρίζεται στον –μέχρι και– διπλασιασμό των τοπικών τιμών».

Διαφοροποίηση στις αποδόσεις

Στα 60-65 λεπτά το κιλό πιάνει στον παραγωγό η πατάτα για τους παραγωγούς της Θήβας τις τελευταίες ημέρες, διαγράφοντας σταθερά ανοδική τροχιά από τις 10 Νοεμβρίου, που ξεκίνησε η παραγωγή στα 55-58 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τον παραγωγό Δημήτρη Ματάλα. «Είναι μια καλή τιμή με βάση το υψηλό κοστολόγιο της καλλιέργειας, ωστόσο, δεν αντισταθμίζει τις απώλειες που μετράμε λόγω των βροχών, που “έπνιξαν” το 30% περίπου της φθινοπωρινής παραγωγής», σημείωσε ο καλλιεργητής, μιλώντας στην «ΥΧ». Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε πως το κόστος καλλιέργειας συνεχώς αυξάνεται, με τα λιπάσματα να έχουν ανατιμηθεί κατά 8%-10% από τον Οκτώβριο και μετά και, όπως είπε, «οι προμηθευτές μας έχουν ενημερώσει ήδη ότι από τον Γενάρη, που θα ξαναχρειαστούμε λίπασμα, θα έχει επιβληθεί και νέα ανατίμηση». Την ίδια στιγμή, η μικρότερη παραγωγή σπρώχνει και την τιμή του πατατόσπορου προς τα πάνω, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, ανατιμήθηκε κατά 30%.

Με καλές αποδόσεις και ποιότητες, οι πατατοκαλλιεργητές στην Ηλεία απολαμβάνουν αυτή την περίοδο 50 λεπτά το κιλό και περιμένουν ακόμα καλύτερες τιμές όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας, Ανδρέας Τσουκαλάς. Ωστόσο, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι το δυσβάσταχτο καλλιεργητικό κόστος, σε σχέση με τις τιμές που έχει όλα τα τελευταία χρόνια το προϊόν κάτω από την πίεση των αθρόων εισαγωγών, αποθαρρύνει τους παραγωγούς και τους οδηγεί σε περιορισμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων, κάτι που παρατηρήθηκε και με τη φθινοπωρινή πατάτα της Ηλείας.

Μεγάλες απώλειες σημειώθηκαν στην τελευταία καλλιέργεια στην περιοχή των Λιβανάτων Λοκρίδας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο παραγωγός Ανέστης Σοροπάνης, «φέτος, θα μαζέψουμε 500 κιλά το στρέμμα, το ¼ δηλαδή μιας κανονικής απόδοσης. Εμείς από εδώ προμηθεύουμε λαϊκές αγορές και θα πουλήσουμε 70-80 λεπτά, αλλά τι να μείνει ως εισόδημα, όταν μιλάμε για τέτοιες απώλειες;».

ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.