ilia24.gr
Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 21:09

Πρώτος ο Σατολιάς στις εκλογές της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ

 

Τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλο Σατολιά,

ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στα συνεταιριστικά, αν και εκπρόσωπος της νέας γενιάς ανέδειξαν πρώτο οι κάλπες που στήθηκαν στο President την Παρασκευή, για εκλογή της πρώτης διοίκησης της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ο Παύλος Σατολιάς συγκέντρωσε συνολικά 100 σταυρούς προτίμησης, λαμβάνοντας την πρωτιά μεταξύ των υπόλοιπων υποψηφίων για το 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης.

Συνολικά ψήφισαν 126 αντιπρόσωποι από οικονομικά τακτοποιημένους αγροτικούς συνεταιρισμούς - μέλη της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ. Ολοκληρώθηκε γύρω στη μία το μεσημέρι της Παρασκευής, χωρίς απρόοπτα, η διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της πρώτης διοίκησης της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ στο ξενοδοχείο President των Αθηνών.

 

Λίγο αργότερα ξεκίνησε και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, η οποία προβλέπεται να περαιωθεί, πριν τις 4 το απόγευμα, ενώ πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή θα προκύψει η Εκτελεστική Επιτροπή και ο πρόεδρος της νέας οργάνωσης. Στην Εκτελεστική Επιτροπή θα μετέχουν έξι άτομα.

Στην εκλογική γενική συνέλευση συμμετείχαν 126 συνολικά αντιπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων-μελών της «Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών & Ενώσεων Συνεργασίας Αγροτικών Συνεταιρισμών», με τον διακριτικό τίτλο «Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ».Η συνέλευση συγκλήθηκε από την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της «Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ», η οποία προέκυψε από την ιδρυτική συνέλευση της οργάνωσης στις 26 Σεπτεμβρίου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος φορέας προέκυψε από πρωτοβουλία πλήθους προέδρων αγροτικών συνεταιρισμών και ενώσεών τους, εκπροσωπώντας ένα σημαντικό αριθμό Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ), Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων (ΑΕΣ) και Κεντρικών Συνεταιριστικών Ενώσεων (ΚΕΣΕ), η οποίοι θεώρησαν επιβεβλημένη, λόγω της ιστορικής στιγμής, την σύσταση νέου θεσμικού οργάνου της ανώτατης ιδεολογικής και συντονιστικής οργάνωσης των αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας, συνεχίζοντας την ιστορική παράδοση των συνεταιριστών εκείνων, που κατέστησαν την ύπαρξη της οργάνωσης αυτής για τον ελληνικό συνεταιριστικό χώρο, αναγκαία συνθήκη.

Γ. Ανέστης: Σήμερα αναγεννάται το συνεταιριστικό κίνημα

«Σήμερα αναγεννάται το συνεταιριστικό κίνημα» όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργος Ανέστης, κατά την διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του στην έναρξη της Εκλογικής Συνέλευσης της κεντρικής συνεταιριστικής οργάνωσης, η οποία πραγματοποιείται σήμερα σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

Όπως τόνισε τα όργανα της διοίκησης που θα εκλεγούν σήμερα θα αγωνιστούν αφιλοκερδώς για το συμφέρον της χώρας, των συνεταιρισμών και τον αγροτών, συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησε με την σύντομη θητεία της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, η οποία κατάφερε να ανταπεξέλθει σε όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από την επικαιρότητα υπερβαίνοντας πολλές φορές και τις αρμοδιότητές της καθώς οι δυσκολίες της εποχής το επέβαλαν.

Επίσης, διευκρίνισε πως οι σημερινοί υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί είναι 100% πραγματικοί παραγωγοί, γεγονός που θα πρέπει να ανακοινωθεί παντού, καθώς επί πολλά έτη στο παρελθόν ο αγροτικός κόσμος είχε εμπιστευθεί τις τύχες του σε γραφειοκράτες οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ανέχειά του, την άγνοια και πολλές φορές την αποχή, διαφύλατταν άλλα συμφέροντα εκτός των δικών του.

Πραγματοποιώντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου που ανέλαβε και έφερε εις πέρας επιτυχώς η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, ανέφερε πως πέραν των αυτονόητων διαδικαστικών θεμάτων για την δημιουργία υποδομών και στέγασης της οργάνωσης, λόγω της επικαιρότητας χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν σημαντικά θέματα όπως:

- Η εκπροσώπηση στην κεντρική πανευρωπαϊκή συνεταιρική οργάνωση COGECA, για την οποία επιχειρήθηκε από ιδιωτικών συμφερόντων οργάνωση η απώλεια της αντιπροσώπευσης, γεγονός το οποίο ακόμη δεν έχει λήξει.

- Ζητήματα που προέκυψαν από την Διατλαντική Συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ TTIP

- Διαβουλεύσεις πλήθους νέων νόμων, για τους οποίους χρειάστηκε τεκμηριωμένη τοποθέτηση προς τα αρμόδια υπουργεία.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο κ. Ανέστης στην μεγάλη μάχη που δόθηκε για το ΟΣΔΕ, χωρίς να είναι αυτοσκοπός όπως τόνισε, εξηγώντας πως όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση συνιστά ατιμία για τον αγροτικό χώρο και όσο θα διαρκεί η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ θα την αντιπαλεύει.

Επίσης, ανέφερε πως δόθηκε μεγάλος αγώνας για τα Τραπεζικά επιτόκια, προκειμένου να καταφέρει η ελληνική γεωργία να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της στην αγορά, καθώς έχει ανοίξει το θέμα της χρηματοδότησης μέσω της «κάρτας του αγρότη» και θα πρέπει με σωστούς χειρισμούς να υπάρξουν ανταγωνιστικά επιτόκια. «Δεν μπορεί ο αγροτικός κόσμος να δανείζεται μέσω των καρτών με επιτόκια της τάξης του 8,2 – 9%, όταν ο δανεισμός από την Ε.Ε. είναι στο 0, 5 – 1,5% επιτόκιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «αφού η πολιτεία δεν μπορεί να το επιβάλλει θα πρέπει να το κάνουμε εμείς μέσα από τον ανταγωνισμό».

Πολλές παρεμβάσεις έγιναν και για τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν, με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να βαίνει διαρκώς μειούμενη αφήνοντας την χώρα ανοχύρωτη σε θέματα αυτάρκειας και επάρκειας των αγροτικών αγαθών.

Παράλληλα, εκ μέρους της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν συσταθεί επιτροπές αντίστοιχες του αριθμού που απαιτούνται για την υπό διαβούλευση νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ενώ και για το θέμα των δασικών χαρτών έχει γίνει σχετική προεργασία και σύντομα θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα δίνει την δυνατότητα στις συνεταιριστικές οργανώσεις να βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα για τον αγροτικό κόσμο μέσα στην επόμενη τριετία, με πολύ χαμηλό κόστος.

Καταλήγοντας ο κ. Ανέστης τόνισε πως το σημαντικότερα επίτευγμα είναι πως στήθηκε μια γνήσια συνεταιριστική και ακηδεμόνευτη οργάνωση, με την συμμετοχή πλέον του 50% των ενεργών συνεταιρισμών της χώρας, η οποία θα αγωνιστεί για την διασφάλιση των συμφερόντων των αγροτών.

ΠΗΓΗ:agronews.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.