ilia24.gr
Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 11:24

Η μαύρη σταφίδα κυρίαρχο όπλο….μέσα από τον «Όμιλο Φίλων Σταφίδας» Πύργου

Ένας από τους βασικούς στόχους αποτελεί η δημιουργία θεματικού μουσείου σταφίδας στον Πύργο

Ο «Όμιλος Φίλων Σταφίδας», στεγάζεται στον Πύργο , Πατρών 12-14, στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου. Απευθύνεται στους παραγωγούς της μαύρης σταφίδας, αλλά και σε όλους τους κατοίκους των περιοχών παραγωγής της. Οι κύριοι στόχοι του ομίλου θα αναφερθούν παρακάτω όπως εξέδωσαν στο δελτίο τύπου τους.

«Έχοντας ήδη πετύχει την έγκριση του καταστατικού, οι επόμενες προσπάθειες του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου επικεντρώνονται στην ενημέρωση όλων, μέσω του τοπικού τύπου του νομού μας, ενώ παράλληλα σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε την πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας μας μέσα από μια ολοκληρωμένη συνέντευξη τύπου, που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το προσωρινό Δ.Σ. έχει προχωρήσει ήδη σε λήψη αποφάσεων σχετικά με τις δραστηριότητες του Ομίλου για το επόμενο τρίμηνο, οι οποίες επισυνάπτονται για ενημέρωσή σας.

Παράλληλα, έχει αρχίσει ήδη μια προσπάθεια ενημέρωσης των τοπικών Βουλευτών και Πολιτευτών, Περιφερειάρχη/Αντιπεριφερειάρχη, που προβλέπονται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου και από τους οποίους σκοπεύουμε να ζητήσουμε την σχετική τους πρακτική βοήθεια, πέρα από την ηθική συμπαράσταση (που είμαστε σίγουροι ότι θα την εξασφαλίσουμε).

Η ίδρυση του Ομίλου ουσιαστικά γίνεται από αποφοιτήσαντες από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Πύργου Ηλείας (Α.Γ.Α.Π.Η.) στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Τα χρόνια εκείνα, όλοι μας βιώσαμε τις δυσκολίες της καλλιέργειας της σταφίδας και τις αγωνίες των γονιών μας για μια επιτυχημένη παραγωγή της. Από εκεί εξαρτιόταν το εισόδημα πολλών οικογενειών και η τοπική οικονομία, γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι χρέος μας απέναντι στους γονείς και στους παππούδες μας, (που πάλεψαν τόσο πολύ για την καλλιέργεια της σταφίδας), αλλά και στις επόμενες γενιές, να αναδείξουμε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η καλλιέργεια της σταφίδας τα τελευταία 170 χρόνια στην περιοχή μας, αλλά και στην Ελλάδα γενικώτερα για πολλές δεκαετίες, χωρίς παράλληλα να ξεχνάμε τη σημασία που έχει η καλλιέργειά της, η τυποποίηση και η προώθηση της σε νέες αγορές για το παρόν και το μέλλον της περιοχής μας (και όχι μόνο).

Είναι μεν γνωστό ότι η μαύρη σταφίδα καλλιεργείται (σχεδόν αποκλειστικά σε παγκόσμια κλίμακα) στην βόρεια και δυτική Πελοπόννησο και σε Ζάκυνθο/Κεφαλονιά, αλλά δεν είναι ευρύτερα διαδεδομένο ότι είναι ένα μοναδικό προϊόν με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που την προσδιορίζουν σαν ένα λειτουργικό τρόφιμο “super food”! Για τους λόγους αυτούς πρέπει να αναδειχτεί με διάφορους τρόπους και τεχνικές η μεγάλη της αξία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως με την υιοθέτηση στον κανονισμό του «ισχυρισμού υγείας».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε με κανένα τρόπο ότι η καλλιέργεια της μαύρης σταφίδας διαμόρφωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική πορεία του τόπου μας για πάνω από 1,5 αιώνα και προφανώς δημιουργείται η ουσιαστική μας υποχρέωση ώστε όλη αυτή την κληρονομιά να τη διαφυλάξουμε, να την προβάλλουμε και να την κάνουμε γνωστή στις νεότερες γενιές. Γι’ αυτό οραματικός στόχος και προτεραιότητα του Ομίλου μας είναι η δημιουργία θεματικού μουσείου σταφίδας στον Πύργο.

Δυστυχώς διαπιστώνεται ότι μετά την φθίνουσα πορεία της μαύρης σταφίδας τις τελευταίες τρεις (3) δεκαετίες, η παραγωγή της βρίσκεται σε πολύ οριακό σημείο και αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα τα επόμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων και η επανασύσταση του Ινστιτούτου σταφίδας, δεν θα καλύπτεται παραγωγικά η κρίσιμη ποσότητα που απαιτείται για μια επιτυχημένη εμπορική της εκμετάλλευση στις αγορές του εξωτερικού, (βοηθώντας την αναγκαία εξωστρέφεια που πρέπει να δημιουργήσει η χώρα μας),

Το όραμα μας αφορά την ανάδειξη της αξίας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας ώστε να την φέρουμε στη θέση που της ανήκει, τόσο στους καταναλωτές του εσωτερικού όσο και στους καταναλωτές του εξωτερικού. Σε αυτή την προσπάθεια μας πιστεύουμε ότι θα βρούμε πάρα πολλούς συμπαραστάτες, οπότε είμαστε ανοιχτοί σε εγγραφές νέων μελών του Ομίλου.

Έχοντας την βούληση, τη γνώση, τις εμπειρίες αλλά και προτάσεις για να το επιτύχουμε, χρειαζόμαστε την στήριξη τόσο των παραγωγών όσο και των απλών καταναλωτών, όπως και όλης της κοινωνίας των περιοχών παραγωγής της μαύρης σταφίδας».

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.