ilia24.gr
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 20:36

Κώστας Τζαβάρας: Άμεση ρύθμιση των οφειλών των ΤΟΕΒ της Ηλείας προς τη ΔΕΗ

 

Να ανακληθεί αμέσως η απόφαση της ΔΕΗ που οδηγεί στην οικονομική καταστροφή χιλιάδες αγρότες της Ηλείας

 Με ξαφνικό θάνατο απειλούνται οι καλλιέργειες στην Ηλεία από την αδιαφορία και την ανικανότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αντιμετωπίσει το κρίσιμο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα χρέη των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) προς τη ΔΕΗ, αναφέρει σε Ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, μαζί με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ Κώστα Σκρέκα και άλλους βουλευτές της ΝΔ προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ξαφνική απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ που δεν εξοφλούν τις οφειλές τους λόγω αδυναμίας που οφείλεται στην οικονομική κρίση, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τις διοικήσεις των Οργανισμών αλλά κυρίως τους αγρότες, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν το φάσμα της διακοπής της άρδευσης και μάλιστα στην έναρξη της αρδευτικής περιόδου. Οι ΤΟΕΒ της Ηλείας έχουν ήδη ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα με τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ. Χαρακτηριστικά ο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, ο μεγαλύτερος στη χώρα με 120.000 αρδευόμενα στρέμματα, οφείλει ήδη 2.500.000, ο δε ΤΟΕΒ Πελοπίου αδυνατεί να εισπράξει οφειλές, λόγω των καταστροφών στις αγροτικές περιουσίες από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Παρά τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί η ΔΕΗ επιμένει στις παράλογες απαιτήσεις της και ήδη έστειλε σε όλους τους ΤΟΕΒ τελεσίγραφο, με το οποίο τους καλεί να ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους, απειλώντας να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Η ρύθμιση που έχει αποφασίσει για όλους τους ΤΟΕΒ περιλαμβάνει προκαταβολή τουλάχιστον 30% της οφειλής και την εξόφληση σε 24 δόσεις. Ενόψει των ειδικών περιοριστικών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, μια τέτοια πρόταση δεν είναι αποδεκτή γιατί δεν είναι βιώσιμη και ρεαλιστική. Οι ΤΟΕΒ προτείνουν να οριστεί προκαταβολή μέχρι 15% και τουλάχιστον 100 δόσεις, ώστε και να εξοφλήσουν και τα παλιά χρέη αλλά και να εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες καταναλώσεις.

Με δεδομένο ότι η πρόταση της ΔΕΗ είναι αδύνατον να εφαρμοστεί,  η πλειονότητα των ΤΟΕΒ θα οδηγηθεί σε παύση λειτουργίας και οι αγρότες θα καταστραφούν λόγω λειψυδρίας. Η δε ΔΕΗ θα οδηγηθεί σε οικονομική κατάρρευση, αφού η αδυναμία είσπραξης αυτών των οφειλών θα επιδεινώσει την ήδη κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Για τον λόγο αυτό ο Κώστας Τζαβάρας και οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να πάρουν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να ρυθμιστούν με βιώσιμο τρόπο τα χρέη των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και έτσι να μην οδηγηθούν χιλιάδες αγρότες στην καταστροφή. Οφείλει επιτέλους αυτή η Κυβέρνηση να δώσει μια δίκαιη λύση στο κρίσιμο αυτό πρόβλημα, που απειλεί με οικονομικό θάνατο τους έλληνες αγρότες, στηρίζοντας όμως παράλληλα και τη ΔΕΗ που βουλιάζει οικονομικά υπό το βάρος των δισεκατομμυρίων ανείσπρακτων οφειλών, που συσσωρεύθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των παράλογων επιλογών της Κυβέρνησης και της άρνησης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων να πληρώνουν οφειλές προς της ΔΕΗ, στα πλαίσια του κινήματος του «δε πληρώνω».

ΠΗΓΗ:ilia24.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.