ilia24.gr
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 19:26

ΕΛΓΑ: Φεβρουάριο οι αποζημιώσεις για τη τομάτα- Απαγορευτική πλέον η καλλιέργεια


Νέα σύσκεψη παραγωγών την Παρασκευή 8μμ στην Αμαλιάδα

 

Από τις αρχές του μήνα με πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας « ilia 24. gr) αναφερόμαστε στο κίνδυνο αφανισμού δυναμικών καλλιεργειών του νομού μας, όπως η βιομηχανική τομάτα και η σταφίδα, εξ αιτίας των αλλεπάλληλων ζημιών από φυσικά αίτια, τις  τεράστιες απώλειες ( - 60 % η παραγωγή της βιομηχανικής τομάτας)  με επακόλουθο τον μαρασμό, όχι μόνον των αγροτών –καλλιεργητών αλλά συνολικά της οικονομίας του τόπου μας.

Όπως έδειξαν τόσο οι κινητοποιήσεις των αγροτών –μελών της ΟΑΣΗ την Δευτέρα, όσο και τα όσα ανακοινώθηκαν στους εκπροσώπους της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας  κατά την διάρκεια επίσκεψής τους την ίδια ημέρα στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, δεν υπάρχουν περιθώρια αντιστροφής της δεινής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της Ηλείας.

Οι πολυαναμενόμενες αποζημιώσεις  για τις ζημιές που προκάλεσαν στις καλλιέργειες οι πλημμύρες του Ιουνίου –Ιουλίου, δεν πρόκειται να καταβληθούν πριν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όπως δήλωσε στους εκπροσώπους της ο. Π Αμαλιάδας ο κ Κουρεμπές, παρότι τα πορίσματα θα εκδοθούν τον Οκτώβριο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας είναι απαγορευτική για τους περισσότερους Ηλείους τοματοπαραγωγούς καθώς οι διαδικασίες για προετοιμασία των χωραφιών, προμήθεια υλικών, σπορά κλπ αρχίζουν εδώ ένα τουλάχιστον μήνα νωρίτερα. Ποιος παραγωγός θα τολμήσει να μπει στην περιπέτεια της νέας καλλιέργειας χωρίς να διαθέτει το ανάλογο κεφάλαιο; Και ποιοι προμηθευτές –γεωπόνοι θα τον συνδράμουν την ώρα που ήδη τους οφείλονται τα χρήματα της προηγούμενης; Ο κίνδυνος επομένως να μην καλλιεργήσουν φέτος τομάτα εξ αιτίας της αδυναμίας ανάληψης του οικονομικού κόστους είναι κάτι παραπάνω από ορατός με ο,τι συνεπάγεται ο  αφανισμός και αυτής της καλλιέργειας για την  Ηλεία.

Σε ο,τι αφορά την  κορινθιακή σταφίδα στην συνάντηση αναφέρθηκε από πλευράς του κ. Κουρεμπέ  ότι  τα πορίσματα «θα είναι δίκαια» ( παρότι δεν είναι εξατομικευμένα ), ενώ για το υπόλοιπο 30%  των αποζημιώσεων  του 2017 επανέλαβε ότι θα εξοφληθεί τμηματικά μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλλιανάτος  προ αυτής της δραματικής κατάστασης καλεί σε πρώτη φάση όλους τους τοματοπαραγωγούς του νομού σε σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή στις 8μ.μ στο Εργατικό Κέντρο της Αμαλιάδας προκειμένου να εξετάσουν τα περιθώρια αντίδρασης εκ μέρους τους καθώς και να συναποφασίσουν πως θα κινηθούν από εδώ και στο εξής …

ELGA SYSKEPSH 1

ELGA SYSKEPSH 1

Στα 10  εκατομμύρια η ζημιά  από κακοκαιρίες σε βιομηχανική ντομάτα και σταφίδα

Ο ΕΛΓΑ Πάτρας αγρόν αγοράζει!

Με την θηλιά στο λαιμό  οι Ηλείοι αγρότες ετοιμάζονται για δυναμικές αντιδράσεις

Δέκα εκατομμύρια ευρώ «χάθηκαν» μέσα στο καλοκαίρι  από την τοπική οικονομία, σύμφωνα με  εκτιμήσεις Ηλείων αγροτών εξ αιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα σε βασικές καλλιέργειες του νομού, όπως είναι η βιομηχανική τομάτα και η κορινθιακή σταφίδα. Η οικονομική καταστροφή που υπέστησαν οι παραγωγοί μας, έχει ως αποτέλεσμα να δυκολεύονται να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι  οικογένειές τους. Επί πλέον αδυνατούν  να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είναι δε ορατός ο  κίνδυνος  αφανισμού των άλλοτε προσοδοφόρων καλλιεργειών, μέσω του κύκλου των οποίων τροφοδοτείται όλη η τοπική αγορά. Οι επιπτώσεις επομένως αυτής της οικονομικής καταστροφής διαχέονται σε όλο το εύρος τοπικής οικονομίας. 

Η οργή και η αγανάκτηση  ξεχειλίζει στον αγροτικό κόσμο καθώς οι αποζημιώσεις που ανέμεναν δεν θα είναι εξατομικευμένες, παρότι ο ΕΛΓΑ  αναγνωρίζει το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε τόσο στην βιομηχανική τομάτα ( παραδόθηκε το 60 % του αναμενόμενου προϊόντος, ενώ τα εργοστάσια ανεξέλεγκτα προχωρούσαν σε απομειώσεις με πρόσχημα την υποβαθμισμένη ποιότητα),  όσο και στην κορινθιακή σταφίδα.

Όπως καταγγέλθηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Χρήστο Γιαννόπουλο μετά την   συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΟΑΣΗ  με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ στην Πάτρα κ. Κεχαγιά και τις εξηγήσεις που έλαβαν την Τρίτη 28 Αυγούστου, λόγω έλλειψης προσωπικού στον Οργανισμό είναι αδύνατες οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις ! Αν ήθελε ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία της εξατομίκευσης, κατά τον κ. Κεχαγιά, οι γεωπόνοι εκτιμητές  θα έμπαιναν στα χωράφια για εξατομίκευση τον Γενάρη και Φλεβάρη του 2019!

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι στον ΕΛΓΑ θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια και τις πρακτικές εκείνες που θα αμβλύνουν όσο είναι δυνατό τυχόν αδικίες και οι εκτιμήσεις θα είναι προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω, ενώ  οι αποζημιώσεις  δεν αναμένεται να δοθούν πριν το τέλος του 2018, υπό την αίρεση   ότι θα υπάρξει «γεμάτος  κουμπαράς»  στα ταμεία του ΕΛΓΑ!

Δεδομένου ότι οι αγρότες και μόνον πληρώνουν σήμερα τον ΕΛΓΑ, οι  εκπρόσωποι της ΟΑΣΗ επιμένουν στον εξατομικευμένο τρόπο εκτιμήσεων με μόνιμες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο πραγματικό ύψος των ζημιών και στο 100% για όλες τις καλλιέργειες καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου από όλα τα ζημιογόνα αίτια με παράλληλη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με το «όπλο παρά πόδα» μάλιστα  ξεκινούν νέο γύρο συσκέψεων στα σταφιδοχώρια,  έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για δυναμική αντίδραση…

Από την άλλη πλευρά, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, για τους ίδιους λόγους και με τα ίδια αιτήματα, άμεση αποζημίωση εντός του 2018 για να μην αφανιστεί ο πρωτογενής τομέας στην Ηλεία, διοργανώνει στα γραφεία της στην Αμαλιάδα, σύσκεψη στις 10 το πρωί σήμερα Σάββατο, στην οποία μάλιστα έχει καλέσει και το αυτοδιοικητικό και πολιτικό προσωπικό του νομού μας, προκειμένου αφενός να ενημερωθεί, αφετέρου να λάβει θέση στα μείζονα  προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας που εξακολουθεί να δίνει αγώνα επιβίωσης κάτω από αντίξοοες συνθήκες. 

ΠΗΓΗ:ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.