ilia24.gr
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 12:38

Αλλάζουν τα πλάνα των μεταποιητών οι φετινές απώλειες στη βιομηχανική ντομάτα

25% κάτω του αναμενόμενου οι εισκομίσεις

Αλλάζουν τα πλάνα των μεταποιητών οι φετινές απώλειες στη βιομηχανική ντομάτα

Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Η μειωμένη παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας κυρίως των ζημιών που υπέστησαν οι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και Ελλάδα, και η Τουρκία, και άρα η αναγκαστική αξιοποίηση μέρους ή όλου του αποθέματος από την αγορά για την κάλυψη των αναγκών της κατανάλωσης, δημιουργούν ένα νέο τοπίο για την αγορά του πελτέ φέτος.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια αύξηση των τιμών παραγωγού την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, κάτι που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», προκύπτει ως πρόθεση και από την πλευρά της βιομηχανίας.

Προς το παρόν, πάντως, και καθώς βαδίζουμε προς το κλείσιμο της φετινής καμπάνιας, οι παραγωγοί της Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Αμαλιάδας, Σωτήρη Κακαλέτρη, περιμένουν τα επίσημα πορίσματα των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. Την ίδια ώρα, «επί ποδός πολέμου» βρίσκονται οι ομάδες παραγωγών στη Θεσσαλία, που θα έχουν και νέα συνάντηση τις επόμενες μέρες, προκειμένου να καθορίσουν τον τρόπο διεκδίκησης αποζημιώσεων.

biom ntomata 2

biom ntomata 2

Κλείνει η φετινή καμπάνια

Μειωμένη κατά 25% εκτιμούν οι βιομηχανίες ότι είναι οι συνολικές εισκομίσεις βιομηχανικής ντομάτας σε σχέση με τις αρχικά αναμενόμενες, με κάποιες από αυτές να έχουν ολοκληρώσει τις παραλαβές και κάποιες άλλες να ολοκληρώνουν μέχρι τις 20-25 Σεπτεμβρίου, με τις ροές σαφώς μειωμένες τις τελευταίες μέρες.

Η Κύκνος παρέλαβε 38.000 τόνους έναντι 55.000 τόνων που είχε προβλέψει πριν από τις ζημιές που προκάλεσαν οι βροχές, η Unilever 29.000 τόνους από τους 43.000 που είχε προγραμματίσει, ο Δημήτρης Νομικός κάνει λόγο για 20% μικρότερες εισκομίσεις από τις αρχικά εκτιμώμενες, ενώ η Damavand θα έχει παραλάβει μέχρι τα τέλη του μήνα περίπου 50.000 τόνους έναντι 60.000 τόνων που περίμενε.

Το έλλειμμα στην πρώτη ύλη με το οποίο ήρθαν αντιμέτωπες οι βιομηχανίες αντιμετωπίζεται είτε με αξιοποίηση των στοκ, είτε προγραμματίζοντας να αξιοποιηθεί μέρος των εισκομίσεων της επόμενης σεζόν ή και τα δύο, ανάλογα και με τους όρους των συμβολαίων με τους πελάτες τους.

Όπως είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Γιώργος Μανουσάκης, διευθύνων σύμβουλος της Κύκνος, «έχουμε κάνει κάποιες αναπροσαρμογές στα σχέδιά μας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Προσαρμόζουμε τα συμβόλαιά μας έτσι ώστε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας. Φυσικά, μιλάμε για μειωμένη παραγωγή. Σε αυτήν τη βάση έχoυμε ελαχιστοποιήσει τα στοκ, αλλά, σίγουρα, εάν μας τύχει μια αντίστοιχη ζημιά την επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη για όλους μας».

Αντίστοιχα, η Damavand, η οποία, σύμφωνα με τον διευθυντή γεωπονικού της εταιρείας, Βαγγέλη Βαγενά, επιδιώκει να έχει από την αρχή της σεζόν κλεισμένη όλη την παραγωγή και να ξεκινάει την επόμενη χωρίς στοκ, προσανατολίζεται στην αξιοποίηση μέρους της πρώτης ύλης της επόμενης σεζόν για την κάλυψη των ετήσιων συμβολαίων της, στον βαθμό που, όπως επισημαίνει ο κ. Βαγενάς, «θα έχουμε μια καλή χρονιά σε επίπεδο καλλιέργειας».

Δεδομένου αφενός ότι οι φετινές ζημιές στην καλλιέργεια καθιστούν αβέβαιες τις προθέσεις καλλιέργειας αρκετών παραγωγών για την επόμενη σεζόν και αφετέρου ότι η ζήτηση για πρώτη ύλη θα είναι αυξημένη, η βιομηχανία κάνει ήδη λόγο για αυξημένα τιμολόγια το 2018/2019. Όπως είπε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Νομικός, πρόεδρος της Δ. Νομικός ΑΕ και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Βιομηχανικής Ντομάτας (WPTC), «θα υπάρξει μια τάση αύξησης, το μέγεθος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι «η εκτίμηση αυτή εδράζεται στις προσδοκίες για αύξηση και της τιμής του τελικού προϊόντος στη διεθνή αγορά».

«Τρώει» τα αποθέματα η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, όπως μας τις μετέφερε ο Δημήτρης Νομικός, όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν μείωση, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Μεγαλύτερη φαίνεται να έχουν η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Ελλάδα, μικρότερη η Ισπανία και η Ιταλία. Μέχρι και τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ είχαν καλές αποδόσεις, ίσως και καλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις, η Χιλή και η Κίνα επίσης, καθώς και η Ουκρανία στο βόρειο ημισφαίριο. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται πως σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγή θα είναι σαφώς μειωμένη, σε σύγκριση με τα προσδοκώμενα στην έναρξη της σεζόν, με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις να αναφέρονται σε 34,8 εκατ. τόνους έναντι 37,8 πέρσι και 41 τόνους πριν από τρία χρόνια. «Αυτό μας λέει πως κατά πάσα πιθανότητα θα έρθουμε του χρόνου με λίγα έως καθόλου αποθέματα, κάτι το οποίο είναι καλό για τις τιμές», σημείωσε ο κ. Νομικός.

   

Πηγή: ypaithros.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.