ilia24.gr
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 14:29

Κάλεσμα της Ο.Α.Σ.Η για μαζική κινητοποίηση στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου τη Δευτέρα

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στο Εργατικό  Κέντρο Πύργου από τους Αγρότες- Κτηνοτρόφους, Κάλεσμα απηύθυνε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλεία στο αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, καθώς οι αγρότες της Ηλείας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με τα αγροτικά μηχανήματα και την προοπτική μπλόκου.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ο.Α.Σ.Η κ Γιαννόπουλος και ο κ. Βομπίρης αναφερόμενοι στα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών πρόταξαν μεταξύ άλλων το θέμα της υψηλής φορολογίας των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τα προβλήματα που εξακολουθούν τα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, ενώ τόνισαν πως μόνο μέσα από τους αγώνες μπορούν να κερδίσουν οι αγρότες τα όσα διεκδικούν. Απαρίθμησαν δε, κάποιες από τις τελευταίες κατακτήσεις που κατάφεραν το τελευταίο διάστημα, αλλά ο δρόμος των διεκδικήσεων παραμένει ακόμα μακρύς για τους πρωταγωνιστές του πρωτογενή τομέα. Επισήμαναν απ΄την άλλη πως κανένας από τους «χαφιέδες» και «εφιάλτες» του συστήματος δεν θα μπορέσει να τους εμποδίσει στον σκληρό αγώνα που έπεται. Δεν θα επιτρέψουν να διαστρεβλώσει  κανείς τις προθέσεις τους και να θεωρηθούν ευνοημένοι απ’ την κυβέρνηση, εφόσον αυτά που κάποιοι λένε, δεν υφίστανται… Θέλουν τον κόσμο δίπλα τους, αφού όλοι οι μικρομεσαίοι έχουν κοινό αντίπαλο και κοινό συμφέρον.

Τα βασικά αιτήματα – διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος της Επιτροπής είναι τα εξής:

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Αμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει “το αίσχος των ανοιχτών τιμών”. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.

-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

-Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

-Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.

-Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

-Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

-Να σταματήσουν τα “αγροτοδικεία” και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν’ αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Πηγή: ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.