Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 10:42

Ελαιόλαδο ο «πράσινος χρυσός» της Ηλειακής γης σε ενδιαφέρουσα ημερίδα στον Πύργο

Από τον Σύλλογο Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 27 Ιανουαρίου στον Πύργο, στην κατάμεστη αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας, με θέμα το Ελαιόλαδο: «Ο πράσινος χρυσός».

Στην ημερίδα προτάθηκε η ίδρυση Ινστιτούτου Ελαίας στη Δυτική Ελλάδα έτσι ώστε όλο το χρόνο να ασχολείται με την ελιά και το ελαιόλαδο.

Από τους ομιλητές έγινε αναφορά στη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Ηλεία την περσινή χρονιά λόγω ασθενειών, που υπέστησαν τις ελιές, ενώ τονίστηκε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής μας οικονομίας με «όπλο» την ποιοτική του υπεροχή έναντι των ανταγωνιστών του.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: «Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» …η παραγωγή, τα προβλήματα καλλιέργειας και η προώθηση…

Ο κλάδος παραγωγής του ελαιολάδου είναι από τους πλέον δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας και ένας από τους ελάχιστους που στην περίοδο κρίσης διατηρεί τα μεγέθη του με σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες.

Το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής μας οικονομίας με όπλο την ποιοτική του υπεροχή έναντι των ανταγωνιστών του. Η βελτίωση, η διασφάλιση και κυρίως η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αποτελούν προϋπόθεση για ουσιαστική παρουσία του προϊόντος σε επώνυμη τυποποιημένη μορφή στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, γεγονός που θα διασφαλίσει την προοπτική και το μέλλον του.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν

  1. Ο Δημήτρης Τσιτσιγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Φυτολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Αναδυόμενες και νέες ασθένειες της ελιάς Γλοιοσπόριο, Κερκόσπορα και Αλτεναρίωση- αιτιολογία, επιδημιολογία και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση».
  2. Ο Διονύσιος Περδίκης, ο Κωνσταντίνος Ποντικάκος και ο Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης, πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην μέθοδο των δολωματικών ψεκασμών για το δάκο της ελιάς και ένα ολοκληρωμένο σύστημα γεωργίας ακριβείας για την εφαρμογή τους».
  3. Ο Πέτρος Ταραντίλης, καθηγητής και πρόεδρος Επιστήμης Τροφίμων και διατροφής του ανθρώπου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας ο οποίος μίλησε για την ποιότητα, τυποποίηση, συσκευασία και αυθεντικότητα του ελαιολάδου.
  4. Και ο Γεώργιος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ, ο οποίος αναφέρθηκε στους προσδιοριστικούς παράγοντες εμπορίας του ελαιολάδου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι βουλευτές Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Γιάννης Κουτσούκος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματικών Δυτικής Ελλάδας Κώστας Τσάκωνας και ο πρόεδρος της ΓΕΩΤΕ Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας Αθανάσιος Πετρόπουλος

Ο πρόεδρος του Συλλόγου γεωπόνων ελευθέρων επαγγελματιών Δυτικής Ελλάδας κ. Κώστας Τσάκωνας, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πέρυσι είχαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά κι ευελπιστούμε ότι η φετινή ελαιοκομική χρονιά θα είναι καλύτερη για να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν. Το 2018 οι ακραίες καιρικές συνθήκες ευνόησαν το δάκο και το γλοιοσπόριο. Πρέπει έγκαιρα να κατορθώσουμε να προστατεύσουμε τον ελαιόκαρπο, και αν βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε φέτος ποιοτικό προϊόν. Εμείς οι γεωπόνοι προσπαθούμε μέσω των μαγαζιών που εκπροσωπούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν καταφέρουμε να παράγουν οι παραγωγοί 1 κιλό λάδι παραπάνω ανά δέντρο, κάποιος που έχει 1.000 δέντρα, θα έχει έναν τόνο λάδι παραπάνω και αυτό είναι σημαντικό γιατί πέρα από την παραγωγή, αυξάνονται και τα οικονομικά μεγέθη.

Η Ηλεία διαθέτει πολλά και καλά γεωπονικά καταστήματα και οι παραγωγοί από την πλευρά τους θα πρέπει να συνεργάζονται και να εμπιστεύονται τους γεωπόνους.

Επίσης η προώθηση του προϊόντος είναι τεράστιας σημασία.  Ένας παραγωγός που έχει 5 τόνους λάδι δεν μπορεί να πάει πουθενά μόνος του, ενώ αν συνεργαστούν μεταξύ τους δέκα παραγωγοί που συγκεντρώνουν όλοι μαζί 50 τόνους λάδι, τότε έχουν κάποια προοπτική. Με λίγα λόγια η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και οι ομάδες, είναι σημαντικός παράγοντας προώθησης του προϊόντος».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕ κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Καταθέσαμε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης 10 προτάσεις. Ο υπουργός υιοθέτησε ένα μέρος των προτάσεών μας και μάλιστα τις έστειλε στους περιφερειάρχες ώστε να τις εφαρμόσουν. Οι προτάσεις μας στηρίχθηκαν σε 3 άξονες. Πρώτον ότι θα πρέπει επιτέλους να περάσουμε στη γεωργία ακριβείας και να χρησιμοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία, δεύτερον να προτείνουμε αλλαγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για το δάκο, να είναι τριετής και να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που χρειάζονται ώστε η παρατήρηση του φαινομένου να γίνεται όλο το χρόνο και να ξεκινάει νωρίς η δακοκτονία και τρίτον να δημιουργηθεί στη Δυτική Ελλάδα ένα Ινστιτούτο Ελαίας που θα ασχολείται με τον ελιά και το ελαιόλαδο όλο το χρόνο».

πηγή: ilia24

Σχετικά Άρθρα