ilia24.gr
Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 22:56

ΟΑΣΗ: « Μαύρο Πάσχα» για τους αγρότες

Αυξήσεις σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, «κανόνια», ακτήμονες που πετάγονται εκτός των λιμνών 

 

Αυξήσεις –φωτιά  στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, «κανόνια» σε καλλιεργητές εσπεριδοειδών, πατάτας και άλλων προϊόντων,  σε κτηνοτρόφους για το γάλα που παραδίδουν, νομοθεσία που πετά τους παραλίμνιους  παραγωγούς εκτός των καλλιεργήσιμων εκτάσεων  των αποξηραμένων λιμνών Αγουλινίτσας και Κάστας, διεκδικήσεις 22χιλ στρεμμάτων σε Χειμαδιό και Κουτσοχέρα από την εκκλησία, φόβοι για επανάληψη της περσινής καταστροφής στην ελαιοκαλλιέργεια ( που δεν αποζημιώθηκε ) … Όλα αυτά προοιωνίζονται ένα ακόμα πιο ζοφερό μέλλον για τους αγρότες της Ηλείας, όπως κατήγγειλαν σε χθεσινή τους συνέντευξη,  στο Εργατικό Κέντρο του Πύργου, τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Για «μαύρο Πάσχα» μίλησε για τους κτηνοτρόφους αλλά και για όλα  τα παραπάνω θέματα  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρήστος Γιαννόπουλος, αλλά και άλλα μέλη της διοίκησης.   Ενημέρωσε πως γίνεται τούτη την περίοδο ενημέρωση στις συνελεύσεις των αγροτικών συλλόγων που βρίσκονται σε εκλογικές διαδικασίες για εκλογή νέων οργάνων, προκειμένου να οργανώσουν τον αγώνα τους και δεν απέκλεισε την πιθανότητα νέων κινητοποιήσεων ακόμα  και μέσα στις εκλογές.

Οι αυξήσεις στον Ενιαίο Ασφαλιστικό φορέα αλλά και τον ΕΛΓΑ ξεκινούν από 20% και φτάνουν στο 30 % για ορισμένα προϊόντα όπως η σταφίδα που από 10,10 ευρώ το στρέμμα φτάνει τώρα στο 13, 80 , όπως κατήγγειλαν παρά το γεγονός ότι η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το αρνήθηκε όταν της το έθεσαν τόσο στο Γούμερο όσο και στην Αμαλιάδα: «Μας τα έφερε όλα ωραία και καλά σε συσκευασία δώρου, τυλιγμένα σε σελοφάν» είπαν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι συνδέουν τις εισφορές των αγροτών στον ΕΦΚΑ με αυτές των εργαζομένων για να προκαλέσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό…

Ταυτόχρονα επεσήμαναν πως οι μεγάλες αυξήσεις για τον ΕΛΓΑ σκοπό έχουν να περάσουν στους αγρότες την άποψη πως πρέπει να στραφούν σε ιδιωτική ασφάλιση της παραγωγής. « Εμείς πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ, τους εργαζόμενους του και τα λειτουργικά του έξοδα και ότι μένει πρέπει να διατίθεται για τις αποζημιώσεις των παραγωγών. Γιαυτό πρέπει να παραμείνει δημόσιος ο ασφαλιστικός φορέας και να καλύπτει τους παραγωγούς  στο 100% της ζημιάς, όταν αυτή προκύπτει», όπως τόνισαν.

Για τα θέματα της διεκδίκησης καλλιεργήσιμων εκτάσεων από την εκκλησία, σε Γούμερο και Κουτσοχέρα ( πιθανόν και σε γειτονικά χωριά) ανέφεραν ότι όταν το θέμα ήταν στην επικαιρότητα ήταν πολλοί οι πολιτικοί και υποψήφιοι, «ερωτευμένοι με την καρέκλα» που γύριζαν στα χωριά και έδιναν υποσχέσεις. Το θέμα όμως ακόμα δεν λύθηκε αν και απαιτείται πολιτική λύση. « Αναμένουμε την στάση που θα κρατήσουν στην Βουλή» ανέφεραν χαρακτηριστικά, καθώς υπάρχει προς συζήτηση επερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Για τα «κανόνια» στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Ηλείας, αναρωτήθηκαν που βρίσκει εφαρμογή ο νόμος περί πληρωμής τους εντός 60 ημερών « Αν δηλαδή κάποιος έμπορος πάρει το προϊόν και χτυπήσει κανόνι την 59η ημέρα εμάς ποιος μας καλύπτει;»

Ειδική αναφορά έγινε στην περσινή καταστροφή της ελαιοκαλλιέργειας της Ηλείας, λόγω δάκου και άλλων ασθενειών και εξέφρασαν φόβους και για την φετινή παραγωγή καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ως τώρα στο νομό είναι παρόμοιες.

«Το εισόδημά μας με όλα αυτά συνεχώς συρρικνώνεται και αυτό θα το δουν όλοι οι συνάδελφοι αν το υπολογίσουν σε ετήσια βάση»

Τέλος κάλεσαν όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες κ.α να σκεφτούν καλά καθώς οδεύουμε σε εκλογές, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και εν συνεχεία εθνικές να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και υποσχέσεις να αγνοούν τα «πανηγύρια» που στήνονται προεκλογικά και   να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέσα από τους συλλόγους και την Ομοσπονδία  αναλογιζόμενοι  το συμφέρον τους και το που τους οδήγησαν οι  πολιτικές τις Ε. Ε και αυτών που τις στηρίζουν. 

ΠΗΓΗ:ilia24.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.