ilia24.gr
Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 19:39

Βραβείο ποιότητας στον Ηλείο μελισσοκόμο Ανδρέα Ζαφειρόπουλο

 

Ακόμα μια διάκριση ποιότητας έλαβε το μέλι ελάτης του Ηλείου μελισσοκόμου Ανδρέα Ζαφειρόπουλου από το Τραγανό του Δήμου Πηνειού, όπου βραβεύτηκε στην 12η απονομή Βραβείων Ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος» και της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

 

Ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος απέσπασε το βραβείο παραγωγής μελιού για το μέλι ελάτης του, για το οποίο μεταφέρει τις κυψέλες του στα δάση της Αχαΐας και στο Μαίναλο, σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα. Χρυσό, λαμπυρίζον, με περλέ ανταύγειες, πυκνόρρευστη μεταξένια υφή, γεύση εξαιρετική.

Η συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, όπου τιμήθηκαν 15 Έλληνες παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι ελληνικών τροφίμων από όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα, οι οποίοι με επιμονή, θάρρος και ευσυνειδησία παράγουν εξαιρετικά προϊόντα με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.

Οι ιστορίες τους συνθέτουν την ηθογραφία της ελληνικής ποιοτικής παραγωγής τροφίμων και φωτίζουν τις κρυμμένες δυνατότητές της. Η Ελλάδα των μικρών κλήρων, των μπουτίκ προϊόντων, της μη εντατικής παραγωγής, της καλής ποιοτικής πρώτης ύλης, των παραγωγών με μεράκι, όραμα και ευσυνειδησία είναι εδώ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Mastercard και έκλεισε με μια γιορτή στο Μέγαρο Μελά, όπου οι σεφ του «Γαστρονόμου» Κλεομένης Ζουρνατζής, Νένα Ισμυρνόγλου, Περικλής Κοσκινάς, Αστέριος Κουστούδης, Λευτέρης Λαζάρου, Σπύρος και Βασίλης Λιάκος, Χριστόφορος Πέσκιας, Στέλιος Παρλιάρος και Νίκη Χρυσανθίδου μαγείρεψαν εδέσματα εμπνευσμένα από τις κουζίνες της Πόλης, της Σμύρνης και του Πόντου.

Ευσυνείδητη μελισσοκομία από τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο

Αν εξαιρέσεις κάποια τσιμπήματα όταν ήταν παιδί, ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος δεν είχε καμία σχέση με μέλισσες. Και όμως, πριν από 8 χρόνια αρχίζει να διαβάζει συστηματικά και να παρακολουθεί ιντερνετικά σεμινάρια. Σύντομα αγοράζει τα δύο πρώτα μελίσσια κι αυτό ήταν - κόλλησε!

Από τότε μέχρι σήμερα ο ίδιος ενθουσιασμός. Κυνηγάει την ανθοφορία με πάθος από τους πορτοκαλεώνες της Ηλείας μέχρι τα βουνά της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Τον Μάιο μεταφέρει τις κυψέλες του στα ελατοδάση της Αχαΐας και στο Μαίναλο, σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα.

Αναζητά συνεχώς νέους καθαρούς τόπους για τα μελίσσια του, αφήνει μέλι στις κυψέλες για να τραφούν φυσικά και τις καθαρίζει με φλόγιστρο και όχι με χημικά. Το μέλι του ακατέργαστο, δεν υπόκειται σε θερμική επεξεργασία. Αυτό που κάνει το ονομάζει ευσυνείδητη μελισσοκομία. Το φετινό ελατόμελο του κ. Ζαφειρόπουλου ξεχώρισε στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γαστρονόμου» για τη θαυμάσια γεύση του. Ο ίδιος λέει: «οι μέλισσες είναι οι γευστικοί μεταπράτες, μας δίνουν το καθαρό απόσταγμα του τόπου».

Πληροφορίες: kathimerini.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.