ilia24.gr
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 12:56

Αυξημένες φυτεύσεις φέτος για την βιομηχανική τομάτα – Προβληματισμός στην Ηλεία

Η περσινή χρονιά, που άφησε θετικό πρόσημο στον κάμπο, έδωσε ώθηση στην καλλιέργεια, η οποία αναμένεται ότι θα διευρυνθεί κατά περίπου 10%,

σύμφωνα με τον πρόεδρό της Νομικός, Δημήτρη Νομικό, ενώ η παραγωγή πρώτης ύλης αναμένεται αυξημένη σε αντίστοιχο ποσοστό, στους 440.000 τόνους.

Τέλη Μαρτίου οι μεταφυτεύσεις στον θεσσαλικό κάμπο

Στη Θεσσαλία έχουν ξεκινήσει οι σπορές και περίπου στα τέλη Μόρτη θα ξεκινήσουν οι φυτεύσεις. Σύμφωνα με τον διαχειριστή της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ααρισαίων Αγροτών, Παναγιώτη Καλογιάννη, η ομάδα φέτος θα αυξήσει τα στρέμματά της. «Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 2.000 στρέμματα. Φέτος φαίνεται ότι θα φτάσουμε τα 3.000 στρέμματα», σημείωσε.

Ο ίδιος αποδίδει την πρόθεση των καλλιεργητών αφενός στις χαμηλές περσινές τιμές του βαμβακιού, αφετέρου στο θέμα του νερού, καθώς, όπως εξήγησε, «εδώ το νερό μειώνεται πολύ στο τέλος Ιουλίου. Φέτος, που δεν είχαμε βαρύ χειμώνα, ποτίζουμε ήδη τα σιτηρά, που σημαίνει ότι θα μείνουμε νωρίς από νερό και το βαμβάκι είναι υδρόφιλο, ενώ σε μια πρώιμη ντομάτα, 25 Ιουλίου σταματάμε το νερό». Φέτος, η ομάδα παραγωγών, που προσδοκά σε μεγαλύτερες από τις περσινές αποδόσεις των 10 τόνων/στρέμμα, έχει υπογράψει ήδη συμβόλαια με Νομικό και Damavand και τις επόμενες μέρες θα υπογράψει και με τον Αεβεντάκη.

Κατά 1.500 στρέμματα περίπου θα αυξηθούν τα στρέμματα του ΘΕΣΤΟ και θα φτάσουν περίπου στα 16.500 φέτος, σύμφωνα με τον Γιώργο Δρόσο, μέλος της διοίκησης του συνεταιρισμού. Οι συμβάσεις, όπως μας είπε, διαμορφώνουν τη μέση τιμή παραγωγού στα 87 ευρώ/τόνο, υπολογίζοντας ότι η παραγωγή θα κατανεμηθεί ισόποσα μεταξύ αποφλοιωμένης και πελτέ.

Ο συνεταιρισμός δίνει έμφαση στις πρώιμες ποικιλίες και εφαρμόζει συστήματα ευφυούς γεωργίας. Όπως είπε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης, «στόχος είναι να μειώσουμε το κόστος παραγωγής εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, σε συνεργασία με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Έχουμε προχωρήσει στις πρώτες πιλοτικές εφαρμογές, με θετικό μέχρι στιγμής αποτελέσματα».

Προβληματίζονται στην Ηλεία

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των παραγωγών στην Ηλεία, στο παρά πέντε των φυτεύσεων, καθώς από τη μία δεν αποζημιώθηκαν για τις περσινές ζημιές και από την άλλη μόλις τις προηγούμενες μέρες δόθηκε η παράταση για φέτος για τις εκτάσεις των πρώην λιμνών Αγουλινίτσας και Κάστας Κατακόλου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, που είναι προϋπόθεση για να μπουν οι παραγωγοί και να καλλιεργήσουν.

«Κρίνοντας από τις διαθέσεις των παραγωγών, χωρίς ακόμη τίποτα να είναι ξεκαθαρισμένο, θεωρώ πιθανό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε μείωση των στρεμμάτων», μας είπε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλλιανάτος.

Από την πλευρά του, πάντως, ο γεωπόνος και διευθυντής Προμήθειας Πρώτης Υλης και Αειφόρου Γεωργίας του εργοστασίου της Unilever στη Γαστούνη, Δημήτρης Ευθυμιόπουλος, έκανε λόγο για αύξηση των στρεμμάτων κατά περίπου 500, τα οποία θα συμπεριλάβει στις συμβάσεις της φέτος η εταιρεία. Οπως είπε, «υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 4.700-5.000 στρέμματα έναντι 4.500 στρεμμάτων πέρσι και προσδοκούμε να παραλάβουμε 40.000- 45.000 τόνους έναντι 37.000 τόνων την προηγούμενη σεζόν».

«Συγκρατημένα αισιόδοξοι» οι μεταποιητές

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της Νομικός ΑΕ και αντιπρόεδρος του WPTC, Δημήτρης Νομικός, έκανε λόγο για μια αυξημένη παραγωγή, όχι, όμως, καθοριστικά αρνητική. Όπως εξήγησε, η μεν Κίνα προγραμμάτιζε μια αύξηση της τάξης των 500.000- 600.000 τόνων, η οποία ωστόσο παραμένει με ερωτηματικό, είτε κάτω από τις συνθήκες που δημιουργεί ο κορώνοϊός, με τους καλλιεργητές να μην μπορέσουν να φυτέψουν, είτε γιατί τα εργοστάσια που επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθούν και να απορροφήσουν την αυξημένη παραγωγή δεν ιδιωτικοποιήθηκαν.

Οι δε ΗΠΑ, που προγραμματίζουν αύξηση της παραγωγής, αυτή υπολείπεται του ενός εκατ. τόνων που θα χρειάζονταν, προκειμένου να ανταποκριθούν στην πολιτική που εφαρμόζει εκεί η μεταποίηση για διάθεση στοκ μέχρι περίπου τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθεί τελικά σε μεγάλο εισαγωγέα. Από την άλλη, οι αυξημένες παραγωγές Αλγερίας και Τυνησίας θα απορροφηθούν κυρίως από την τοπική κατανάλωση, λόγω της επιβολής δασμών εισαγωγής σε προϊόντα τρίτων χωρών.

«Συνεπώς, είναι μια αυξημένη παραγωγή, η οποία δεν θα "σηκώσει το καπάκι" από την πίεση που υφίσταται ο κλάδος, όμως επιτρέπει αυξημένη αισιοδοξία, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να παραβλάψουμε αστάθμητους παράγοντες, μεταξύ αυτών και τον κορωνοϊό, που δεν γνωρίζουμε πώς θα επηρεάσει και μάλιστα παρακολουθώντας και την εξάπλωσή του στην Ευρώπη, η οποία ήδη επηρεάζει την κατανάλωση», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ypaithros.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.