ilia24.gr
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 09:54

ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ: Παρέμβαση για την πρωτογενή παραγωγή και την αγροτική επιχειρηματικότητα

Επιστολή της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη. 

Ειδική μέριμνα για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρωτογενή παραγωγή και την αγροτική επιχειρηματικότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, ζητά με επιστολή της η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ που απέστειλε στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη.

Ήδη τα προβλήματα που καταγράφονται λόγω της κατάστασης είναι ανησυχητικά όπως σε ότι αφορά τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα και οι εξαγωγές αυτών, προβλήματα στην κτηνοτροφία, στους εργαζόμενους στους Συνεταιρισμούς αλλά και στην ρευστότητα αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά την άμεση παρέμβαση προτείνοντας την μετάθεση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους Συνεταιρισμούς και τις αγροτικές επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα πλήττονται σοβαρά, με αναστολή των υποχρεώσεών τους προς τις Τράπεζες, με μέριμνα για τους εργαζομένους που ουσιαστικά δεν έχουν αντικείμενο αυτή την περίοδο, με ενίσχυση για όσους παραγωγούς επίσης αποδεδειγμένα καταστρέφονται.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, αντιλαμβανόμαστε απόλυτα ότι οι συνέπειες επηρεάζουν αναπόφευκτα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας.

Και μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία, ελπίζοντας ότι με τους σωστούς χειρισμούς απ' την πλευρά σας, οι απώλειες θα είναι οι κατά το δυνατό λιγότερες.

Εκτιμούμε, ωστόσο, πως ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρωτογενή παραγωγή και την αγροτική επιχειρηματικότητα, θα πρέπει να τύχουν ειδικής μέριμνας, για προφανείς λόγους.

Άλλωστε, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί ετούτη την ώρα είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, στις εξαγωγές και στην ίδια την παραγωγή.

Ήδη, κύριε υπουργέ, τα μηνύματα που ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ δεχόμαστε από δεκάδες Συνεταιρισμούς μέλη μας και από παραγωγούς, είναι ανησυχητικά.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα και δη εκείνα που προορίζονται για εξαγωγή σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, όπως γνωρίζεται, βρίσκονται σε δυσμενή θέση και η κατάσταση είναι οριακή.

Οι μεταφορές, όπου γίνονται, γίνονται με τεράστιες καθυστερήσεις και με προβλήματα, τόνοι ελληνικών νωπών προϊόντων σε λίγο θα χρειαστεί να πεταχτούν, εργαζόμενοι στα συσκευαστήρια βρίσκονται σε αργία μέχρι νεωτέρας, οι εργάτες γης επίσης, οι παραγωγοί δεν ξέρουν τι να κάνουν το προϊόν τους.

Σοβαρότατα προβλήματα υπάρχουν και στην κτηνοτροφία, με την ανησυχία, εν όψει του Πάσχα, να βρίσκεται στο κατακόρυφο.

Την ίδια στιγμή, αναστολή λειτουργίας των ΚΥΔ έχει δημιουργήσει προβλήματα όχι μόνο με το ΟΣΔΕ αλλά και στη ρευστότητα των παραγωγών, λόγω της αδυναμίας έκδοσης «κάρτας αγρότη», με συνέπεια την αδυναμία ανταπόκρισης σε στοιχειώδεις ακόμη ανάγκες, όπως η αγορά εφοδίων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, ζωοτροφών κτλ.

Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν υπάρχουν τα περιθώρια για να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, καθώς κάτι τέτοιο, στην εξέλιξή του, θα οδηγούσε, φοβόμαστε, σε ολική κατάρρευση του αγροτικού κλάδου, με όσες συνέπειες θα είχε αυτό για τη δοκιμαζόμενη χώρα μας.

Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση καταβάλει μια τιτάνια προσπάθεια και επ' ουδενί δεν θα τολμούσαμε, τέτοιες στιγμές, να προβάλουμε «συντεχνιακά» ζητήματα.

Σας ζητάμε, όμως, να παρέμβετε όσο ακόμη υπάρχει ο χρόνος, για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Με μετάθεση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους Συνεταιρισμούς και τις αγροτικές επιχειρήσεις που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ πλήττονται σοβαρά, με αναστολή των υποχρεώσεών τους προς τις Τράπεζες, με μέριμνα για τους εργαζομένους που ουσιαστικά δεν έχουν αντικείμενο αυτή την περίοδο, με ενίσχυση για όσους παραγωγούς επίσης ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ καταστρέφονται.

Είμαστε βέβαιοι, κύριε υπουργέ, ότι θα πράξετε τα δέοντα. Και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πιθανή διευκρίνιση.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.