Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 23 Μαΐου 2020 11:04

Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργου: Μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από τον καύσωνα

 

 Μεγάλες ζημιές διαπιστώθηκαν ήδη από τους ελαιοπαραγωγούς από τον καύσωνα 16-18 Μαίου, ο οποίος καθώς φαίνεται επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα άνθη και την καρπόδεση στα ελαιόδεντρα με αποτέλεσμα μεγάλο οικονομικό πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα.

 

Τα διαφαινόμενα προβλήματα στην επερχόμενη σοδειά δημιουργούν εκρηκτικό περιβάλλον για τους παραγωγούς σε συνδιασμό με τις εξευτελιστικές τιμές του ελαιολάδου και την χαμηλή ζήτηση.

Ο Α.Σ. Πύργου και το διοικητικό συμβούλιο εκτιμούσε την φετινή παραγωγή σε ελαιόλαδο πριν τον καύσωνα σε 55.000-62000 τόνους αλλά από τις υψηλές θερμοκρασίες που σε κάποια σημεία της Ηλείας έφτασαν σύμφωνα με τις μετεωρολογικές μετρήσεις τους 40,3 - 40,6°C η ζημία στα άνθη και την καρπόδεση έφτασε το 82-88%.

Παρόλα αυτά δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τις αρμόδιες αρχές να γίνει επιτόπιος έλεγχος για την εκτίμηση της ζημίας που υπέστει ο Ηλείος αγρότης.

Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ-ΠΣΕΑ να προβούν σε άμεσους  επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους ώστε οι παραγωγοί να είναι σε θέση να κάνουν άμεσα τις δηλώσεις τους και να αποζημιωθούν.

Ζητάμε  την άμεση κινητοποίηση του διοικητή του ΕΛΓΑ Πάτρας, δημάρχους, Πέριφερειάρχες και βουλευτές του νομού να πάρουν θέση και να ξεκινήσουν ενέργειες προς την διαφύλαξη του αγροτικού εισοδήματος και την αποζημίωση των αγροτών(Η ίδια αδιαφορία είχε παρατηρηθεί και το 2012 και ενώ απο τις αρμόδιες αρχές διαπιστώθηκε ζημιά 50% στην παραγωγή οι αγρότες δεν έχουν αποζημειωθεί ακόμα)

Ζητάμε άμεση κινητοποίηση και αποζημίωση για τους Ηλείους αγρότες.

                                                                                                Με εκτίμηση

                                                                               Ο Πρόεδρος και Νόμιμος εκπρόσωπος

                                                                                Μιχαήλ  Πλαστουργός

Σχετικά Άρθρα