ilia24.gr
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 10:52

Δήμος Ήλιδας: Κινδυνεύει (ΞΑΝΑ) το τμήμα ΤΕΙ Αμαλιάδας

 

«Πυκνά σύννεφα» συγκεντρώνονται ακόμα μια φορά πάνω από την Αμαλιάδα και απειλούν τη ύπαρξη του ΤΕΙ Γεωπόνων, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στην πόλη.

 

Απειλές που έρχονται από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας από όπου πριν χρόνια έφυγε το τμήμα και ήρθε στην Αμαλιάδα. Χθες το βράδυ στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Ήλιδας, τέθηκε προς συζήτηση το θέμα της τριτοβάθμιας σχολής της πόλης και αποφασίστηκε, να υπάρξουν κινήσεις ώστε επιτέλους να σταματήσει ο «πόλεμος» και το ΤΕΙ να παραμείνει στην θέση του. Γιατί όμως κάθε φορά φτάνουμε σε αυτό το σημείο; Γιατί κάθε τόσο θα πρέπει είτε οι Αιτωλακαρνάνες, είτε η Κυβέρνηση να θέτει τις βασικές αναπτυξιακές δομές της πόλης υπό αμφισβήτηση; Γιατί η Αμαλιάδα θα πρέπει να πληρώνει τις αλλαγές πολιτικής; Γιατί τώρα εμείς εδώ θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης στο Υπουργείο Παιδείας για την αλλαγή του χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Γιατί δεν έχουμε εξασφαλίσει τις δομές και εν προκειμένω το ΤΕΙ;

DSHLIDAS TEI

DSHLIDAS TEI

Πήγαμε 4 χρόνια πίσω;

Οι απειλές για την ύπαρξη του ΤΕΙ στην πόλη δεν εμφανίστηκαν τώρα αλλά ακούγονται κάθε λίγο και λιγάκι. Η λύση για να σωπάσουν οριστικά όλοι αυτοί που ζητούν το τμήμα για την πόλη τους είναι μια. Να ολοκληρωθεί η Β φάση του αρχικού σχεδιασμού με την κατασκευή νέων κτιρίων με εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψος 6.750.000 € από το 2014! Από τότε δηλαδή υπάρχουν δεσμευμένα τα χρήματα αλλά δυστυχώς η κατασκευή των κτιρίων δεν έχει προχωρήσει.

Όπως και στο παρελθόν έχει δηλώσει ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, το όλο εγχείρημα, με απόφαση του πέρασε στο ΤΕΙ Πατρών όπου ανήκει το τμήμα της πόλης. Ο δήμαρχος παρέδωσε την επιταγή των 6,7 εκ στην Πάτρα για να κατασκευάσει τα κτίρια στην Αμαλιάδα. Αυτή του η απόφαση έφερε, εκ του αποτελέσματος 4 χρόνια πίσω τον σχεδιασμό. Όπως ο ίδιος χθες το βράδυ δήλωσε τώρα βρέθηκαν τα χρήματα για την εκπόνηση της μελέτης η οποία θα ξεκινήσει άμεσα. Βέβαια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης, υποστήριξε πως υπάρχει έτοιμη μελέτη στο δήμο η οποία δεν χρησιμοποιήθηκε και ζήτησε να του δοθούν εξηγήσεις.

Υπανθυμίζεται πως η κατασκευή του συγκροτήματος που σήμερα στεγάζει το ΤΕΙ της Αμαλιάδας, είχε δυο φάσεις. Η πρώτη που ολοκληρώθηκε αφορά τα κτίρια που ήδη υπάρχουν και η δεύτερη την επέκτασή του. Τον Απρίλιο του 2014 ο τότε δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, είχε ανακοινώσει πως ο Υπουργός Παιδείας κ Αρβανιτόπουλος, είχε προχωρήσει στην έγκριση ποσού 7,5 εκ ευρώ για την κατασκευή δυο κτιρίων που θα στέγαζαν την κατεύθυνση της ζωικής παραγωγής και τα εργαστήρια. Το ποσό αυτό, όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεσμευμένο και όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο δήμαρχος Ήλιδας κ Χρήστος Χριστοδουλόπουλος «το έργο έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου»

Η Πανεπιστημιακή σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών στην Αμαλιάδα

Τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σχετικά με την επέκταση του Πανεπιστημίου Πατρών με την προσθήκη της Σχολής Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία.

 

Του Κώστα Γιάλπα

ΠΗΓΗ:ilidakampos.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.