ilia24.gr
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 20:05

Αμαλιάδα- 21ο Φεστιβάλ Ολυμπίας: Η νέα ελληνική μετανάστευση στα χρόνια της κρίσης-ΦΩΤΟ

 

Στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

 

 Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Στo πλαίσιo του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου  πραγματοποιήθηκε  δημόσια συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, με θέμα τη νέα ελληνική μετανάστευση, που συχνά χαρακτηρίζεται με τον όρο "brain drain". 

Στη δημόσια συζήτηση εξετάστηκαν τα ερωτήματα:πόσοι και πότε έφυγαν στο εξωτερικό; Πού πήγαν και με τι ασχολούνται; Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας τους στις χώρες που τους φιλοξενούν; Γιατί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους; Τι τους αρέσει περισσότερο στο εξωτερικό και τι τους λείπει από την Ελλάδα; Με ποιον τρόπο μπορούν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και γιατί είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί το διασπορικό δυναμικό εξ αποστάσεως; Υπάρχει ρεύμα επαναπατρισμού; Ποια είναι τα κίνητρα και οι προϋποθέσεις που θα πείσουν εκείνους που έφυγαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα; Και τι γίνεται με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους;

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Νίκος Σταμπουλόπουλος σκηνοθέτης και ιδρυτής της ψηφιακής πλατφόρμας New Diaspora, η οποία επικεντρώνει στις ιστορίες των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης.

 Εξετάζοντας τις παραμέτρους του πολυδιάστατου φαινομένου που λέγεται «Νεομετανάστες» παρουσίασε πολύ σημαντικά στατιστικά στοιχεία από έρευνες που έχει πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και η εταιρία καπαresearch κατά τα έτη 2010-2016 ,  πρόσθεσε πληροφορίες  και από  τη δική του εμπειρία όταν ζούσε και εργαζόταν στο εξωτερικό (Ολλανδία) , ενώ πρόβαλε δυο δικά του ντοκιμαντέρ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν  ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, Δημήτρης Σπύρου, και η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα.

 Ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε σύνδεση με τον Μανώλη Πρατσινάκη, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς και με τον Δημήτρη Φιλιππόπουλο, Πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Άμστερνταμ, και τη Σοφία Σπίνουλα, κάτοικο Ολλανδίας και πρωταγωνίστρια σε ένα από τα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της New Diaspora το «Σοφία Σπινούλα: Θεός αν είναι», ενώ ο Δημήτρης Φιλιππόπουλος είναι πρωταγωνιστής του δεύτερου ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε το «Waterlooplein: Όταν ο γύρος συνάντησε τη μπουγάτσα».

Η κα Παναγιωτάρα παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό της ελληνικής μετανάστευσης από τα τέλη του 19ου αιώνα εποχή που υπήρξε πολύ μεγάλη φτώχεια λόγω της σταφιδικής κρίσης.

Το φαινόμενο της μετανάστευσης στο εσωτερικό και έπειτα στο εξωτερικό εντάθηκε από τις συνεχείς εμπόλεμες περιπέτειες της χώρας, όσο και από πολιτικές ανωμαλίες και εκτροπές.

Βλέπει μεγάλη διαφορά στο μορφωτικό και τεχνικό επίπεδο των σημερινών Ελλήνων που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό από τις παλαιότερες γενιές, καθώς εκείνοι ήταν αμόρφωτοι άνθρωποι που δεν είχαν τεχνικές δεξιότητες με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η εκμετάλλευσή τους στις χώρες υποδοχής.

Εξέφρασε τέλος την άποψη πως πρέπει να σταματήσει η αιμορραγία της χώρας μας από άξιους νέους επιστήμονες και τεχνικά καταρτισμένους επαγγελματίες, και κατέληξε πως μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους των ελλήνων μεταναστών πρέπει να γίνει κατανοητό πως πρέπει να γυρίσουν στην Ελλάδα και να αγωνιστούν ενωμένοι εναντίον των αιτιών που τους έδιωξαν.

Ο Δημήτρης Σπύρου ευχαριστώντας τα μέλη του  Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας για τη φιλοξενία και την συνεργασία με το Φεστιβάλ περιέγραψε ένα περιστατικό που συνέβη 110 χρόνια νωρίτερα στο  πρώτο Εργατικό  Κέντρο της Ελλάδας στο Βόλο.

Την βραδιά των εγκαινίων, είπε, στο Βόλο  των 3500 εργατών, βιομήχανοι και εργαζόμενοι μαζεύτηκαν για να γιορτάσουν την ίδρυση του Εργατικού Κέντρου και να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και της κοινωνικής ζωής στην πόλη γενικότερα.

Στη δήλωση ενός βιομηχάνου για το γεγονός ότι εργάζεται εξίσου σκληρά με τους εργάτες του από το πρωί μέχρι το βράδυ, η απάντηση ενός εργάτη ήταν «όχι για 1,5 δραχμή την ημέρα»!

Εξήγησε ο Δημήτρης Σπύρου ότι με τη βιομηχανική επανάσταση η εργασία γίνεται ο όρος ύπαρξης της εργατικής τάξης και η πηγή πλουτισμού της αστικής τάξης.

Με την τεχνολογική επανάσταση, καταργούνται οι περισσότερες θέσεις εργασίας από τις νέες που δημιουργούνται. Η εργασία εναλλάσσεται με την ανεργία.

Οι νέοι άνθρωποι, πολλοί από αυτούς με πολλά προσόντα, βιώνουν την ανεργία, ζουν τις συνέπειές της που κάποτε είναι τραγικές, αναζητούν τους βαθύτερους λόγους ύπαρξης αυτών των προβλημάτων , προσδοκούν βελτίωση ή ριζική αλλαγή αυτής της κατάστασης.

Σχολίασε ότι ο ρόλος του κινηματογράφου στην έρευνα υλικού για τη μετανάστευση είναι πολύ σημαντικός, έτσι φέτος  υπάρχει το αφιέρωμα «Εργασία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια» στα πλαίσια του 21ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με προβολές ταινιών στο Cine Cinema στην Αμαλιάδα.

 Εξέφρασε όμως το παράπονο πως ο κόσμος και κυρίως οι νέοι δεν πηγαίνουν να δουν τις πολύ καλές αυτές ταινίες και ντοκιμαντέρ που προσφέρει με δωρεάν είσοδο  το  Φεστιβάλ Ολυμπίας που έχει σαν φιλοσοφία του το γεγονός,  πως το αγαθό του κινηματογράφου πρέπει να  απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες .

New Diaspora


Η New Diaspora  είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που σκοπό έχει να αφηγηθεί την περίπλοκη ιστορία ενός μεταναστευτικού κύματος σε πραγματικό χρόνο, και επίσης να συσπειρώσει, να δικτυώσει και να εμπνεύσει τον δημοκρατικό διάλογο και την γόνιμη αλληλεπίδραση ιδεών, αποκρυσταλλώνοντας τον κοινό παλμό ενός έθνους χωρίς σύνορα.

Προκειμένου να το πετύχει αυτό, η New Diaspora έρχεται να καλύψει το κενό για:

- Μία συμμετοχική πηγή περιεχομένου από όλον τον κόσμο, με θέμα τη σύγχρονη μεταναστευτική ροή Ελλήνων, τα αίτια της, τις επιπτώσεις της και το μέλλον της

- Ένα σημείο αναφοράς και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, που θα επιτρέπει στα μέλη της κοινότητας της να δικτυωθούν και να ανακαλύψουν τρόπους για να συνεργαστούν μεταξύ τους

Από το 2013 έως το 2018, η New Diaspora έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες άρθρα με συνεντεύξεις, προσωπικές μαρτυρίες, επιστημονικές έρευνες και ειδήσεις που αφορούν τους νέους Έλληνες μετανάστες, καθώς και μια σειρά μίνι ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του ιδρυτή της πλατφόρμας , Νίκου Σταμπουλόπουλου.

Η New Diaspora σπάει την συμβατική διαχωριστική γραμμή μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών περιεχομένου. Οι χρήστες μετατρέπονται σε συμμέτοχοι, και στην πορεία καταλήγουν να γίνουν συνδιαμορφωτές μιας κοινής αφήγησης. « Όχι μόνον λέμε μαζί την ιστορία μας, αλλά γράφουμε μαζί και το σενάριο της ιστορίας που εμείς θέλουμε να πούμε. Γινόμαστε η ιστορία. Και κάνοντας την μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί, μπορούμε να γίνουμε και η αλλαγή».

Ο Νίκος Σταμπουλόπουλος Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός διευθυντής της New Diaspora έχει σπουδάσει κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Westminster (Λονδίνο, 1990-03), εργάστηκε για μια δεκαετία στην τηλεοπτική διαφήμιση , και έκτοτε σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ και εμπορικά βίντεο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ολλανδία (όπου έζησε από το 2009 έως το 2014).

Παράλληλα γράφει και μεταφράζει άρθρα, ενώ ασχολείται με την κινηματογραφική εκπαίδευση από το 2002, έχοντας επιβλέψει τη δημιουργία πάνω από 30 μαθητικών ταινιών μικρού μήκους.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.