ilia24.gr
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 18:14

«Προστάτεψε την υγεία σου και την Γονιμότητά σου»: Αξιόλογη επιστημονική ημερίδα  στον Πολυχώρο Αμαλιάδας-ΦΩΤΟ

 

Συμμετείχαν διακεκριμένοι ιατροί, γενετιστές και γυναικολόγοι ειδικοί στη υπογονιμότητα

 

 Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιατρών πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων διοργανώθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αμαλιάδας  επιστημονική ημερίδα με θέμα «Προστάτεψε την υγεία σου και την Γονιμότητά σου», το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, από την  Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, στα πλαίσια των επιστημονικών εκδηλώσεων Δια Βίου Μάθησης – Πρόληψης και Επαγγελματικής Επιμόρφωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής  τον Δήμο Ήλιδας,  και τελούσε υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας.

Στις μέρες μας, η υπογονιμότητα, αναδεικνύεται σε μείζον ιατροκοινωνικό ζήτημα διαδραματίζοντας έναν από τους «πρωταγωνιστικούς» ρόλους στο διεθνές επιστημονικό και ερευνητικό προσκήνιο, μαζί με τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφαρμόζονται πλέον από τη σύγχρονη βιοϊατρική τεχνολογία.

Με τις  εισηγήσεις τους οι ομιλητές απευθύνθηκαν  σε Κλινικούς και Εργαστηριακούς Ιατρούς, Βιολόγους, Γενετιστές, Μαιευτήρες-Γυναικολόγους, Μαίες, Νοσηλευτές ως και στο ευρύτερο κοινό των πολιτών της περιοχής, με σκοπό την πρόληψη και αγωγή υγείας ως και θεραπείας ατόμων αναπαραγωγικής ηλικίας με υπογονιμότητα.

«Σε ένα σοβαρότατο εθνικό θέμα, έχει εξελιχθεί το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ελάττωσης των γεννήσεων και για το λόγο αυτό η Πολιτεία είναι εκείνη που καλείται να σηκώσει το λάβαρο και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αφού είναι καταγεγραμμένο το τι φταίει και πως αντιμετωπίζεται όπως και το ποια είναι η πρόληψη για να αντιμετωπίσουμε την υπογονιμότητα.» Tόνισε μεταξύ άλλων  ο Καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής κ. Ευγένιος Κουμαντάκης.

Παράλληλα επισήμανε ότι  το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, υπάρχουν ωστόσο χώρες  που εξαιρούνται όπως λ.χ οι Σκανδιναβικές και που βρίσκονται σε μια απόλυτη ισορροπία σε σχέση με το θέμα αυτό και ίσως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε τα βήματα τους.

Το γεγονός ωστόσο  ότι  η πρόληψη για την υγεία μας, ο εντοπισμός των αιτιών και η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας με την μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορούν κατά ένα μεγάλο μέρος να ανατρέψουν το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Το διδακτικό παράδειγμα  του Μητροπολίτη Ηλείας  

Η ημερίδα ξεκίνησε με αγιασμό από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, ο οποίος θέλοντας να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των γιατρών στην πρόληψη για να προστατέψουμε την υγεία μας και κυρίως για να προτρέψει τον κόσμο να ζητά τη βοήθεια της ιατρικής, προχώρησε σε μια εκ βαθέων προσωπική εξομολόγηση για την δική του περιπέτεια υγείας μέσα στα χρόνια που πέρασαν.  Όπως τόνισε ο κ. Γερμανός, μέχρι σήμερα, καταφεύγοντας προληπτικά στους γιατρούς νίκησε τρείς καρκίνους και είναι ακόμα ζωντανός!  

«Είμαι 37 χρόνια Δεσπότης και ζω ακόμη γιατί σε όλη μου τη ζωή έκανα πρόληψη. Αφαίρεσα τους καρκίνους και είμαι σαν να μην έχω εγχειριστεί. Επομένως θέλω να πω ότι εμείς ως Εκκλησία είμαστε κοντά στους γιατρούς και θέλουμε την υγεία των πιστών μας, γι’ αυτό και τους συνιστώ να μην φοβούνται τους γιατρούς και να τους εμπιστεύονται» τόνισε ο Μητροπολίτης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν  εκ μέρους του δημάρχου και του δήμου Ήλιδας ο αντιδήμαρχος και γιατρός κ. Σπύρος Τζουλέκης και το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Μπακέλλας.

Είναι αξιοσημείωτο  το γεγονός ότι η  χώρα μας χαίρει διεθνούς αναγνώρισης για την υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη που προσφέρει, την αποτελεσματικότητα των μεθόδων και για το πρωτοποριακό έργο στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας (ανδρών και γυναικών), ενώ χρησιμοποιούνται τεχνολογίες προσαρμοσμένες στις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενούς και έτσι επιτυγχάνονται  τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Καθώς το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό  διαθέτει εμπειρία πάνω σε όλες τις πτυχές της θεραπείας και της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η χώρα μας  δέχεται υπογόνιμα ζευγάρια από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ. Μόνο στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, πάνω από 500 μωρά έχουν γεννηθεί από ζευγάρια τα οποία υποβλήθηκαν σε IVF διαδικασίες στην Ελλάδα!

Τις  μεθόδους που  χρησιμοποιούν ανέλυσαν  οι ομιλητές  της Επιστημονικής Εκδήλωσης  στα στρογγυλά τραπέζια της ημερίδας και ήταν τα εξής:

 Τουρισμός υγείας και ανάπτυξη στη χώρα μας - Χάρης Δαμάσκος

 Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα – φαρμακευτική αντιμετώπιση  - Μάρω Αρταβάνη

Έγκαιρη εντόπιση καρκίνου μαστού - Γεώργιος Παπάζογλου

Ανωμαλίες περιόδου – γονιμοποίηση - Μαρία Κρεατσά

Αγωγή υγείας – αίτια υπογονιμότητας - Αγνή Πάντου

Εξαρτησιογόνες ουσίες και υπογονιμότητα - Μαρία Κουμπάρου

Αζωσπερμία και αντιμετώπιση από τον ουρολόγο- Κωνσταντίνος Ανδρίτσος

Υπερηχοκαρδιογραφία εμβρύου - Βικτωρία Πολυδώρου

- Αριάδνη Μαύρου -Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος

-Έλσα Κουβίδη- Έλεγχος καρυοτύπου σε ζευγάρια με υπογονιμότητα

- Αναστάσιος Κωνσταντόπουλος- Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – φαρμακευτική αγωγή στον άνδρα

Πωλίνα Γιαννέλου- Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση

- Κωνσταντίνος Σφακιανούδη -Φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπογονιμότητας στη γυναίκα – εξωσωματική γονιμοποίηση

 Τέρψη Βαξεβάνογλου Ο ρόλος του εμβρυολογικού εργαστηρίου στην εξωσωματική γονιμοποίηση

 - Ευγένιος Κουμαντάκης- Υπογεννητικότητα στη χώρα μας

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013,   είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ένας από τους κύριους στόχους είναι, σύμφωνα με το καταστατικό της, την προώθηση και ανταλλαγή επιστημονικής σκέψης, κλινικής εμπειρίας και έρευνας μεταξύ ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων ως και βιολόγων, γενετιστών, ερευνητών που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση της ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Ένας άλλος κύριος στόχος είναι η μετάδοση γνώσεων και μεθόδων προς το κοινό για την πρόληψη διαφόρων νόσων του ανθρωπίνου σώματος για τη διατήρηση της καλής υγείας των πολιτών.

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής με Πρόεδρο τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγένιο Κουμαντάκη και Γενικό Γραμματέα τον Δρ. Κωνσταντίνο Πάντο  διοργανώνει Πανελλήνια Συνέδρια, ημερίδες, στρογγυλά τραπέζια, διδακτικές ενότητες και μεμονωμένες ομιλίες σε θέματα που την αφορούν.

Σε επιστημονικές συναντήσεις αναλύονται θέματα ηθικά, δεοντολογικά και νομικά που αφορούν το αντικείμενο της υπογονιμότητας και την αντιμετώπισή της με τη συμμετοχή της εκκλησίας, κοινωνικών φορέων και έγκριτων νομικών.

Έχει προχωρήσει διαδικασία προγράμματος συμπληρωματικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ πέραν της θεωρητικής μέσω διαδικτύου κατάρτισης γίνεται παράλληλα και πρακτική άσκηση στους εκπαιδευόμενους σε συνεργασία με την Κλινική Γένεσις Αθηνών Α.Ε, Πρόεδρος της οποίας είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο κύριος σκοπός της που είναι η προώθηση της επιστημονικής σκέψης και έρευνας μεταξύ γυναικολόγων, ενδοκρινολόγων, βιολόγων, γενετιστών, μαιών, νομικών ως και άλλων ειδικοτήτων που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση της ανθρώπινης υπογονιμότητας και την αναπαραγωγική ιατρική εν γένει στη χώρα μας, ενώ μειώνεται η εκροή του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού σε άλλες χώρες.

ΠΗΓΗ:ilia24.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.