ilia24.gr
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 10:11

Βασίλη Ζαχαρόπουλου: «Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αποπληρώσουν τις οφειλές σε πολλές δόσεις»

 

Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Ήλιδας κ. Βασίλη Ζαχαρόπουλου για τους λογαριασμούς ύδρευσης

 

«Οι λόγοι που μας οδήγησαν στην βεβαίωση και μαζική αποστολή των λογαριασμών που δεν είχαν εκδοθεί από το 2018» - «Εάν εμείς κάναμε, όπως λένε, λάθος το 2014 έπρεπε να το επαναλάβουν και αυτοί μετά από 5 χρόνια;» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών

«Ο Δήμος Ήλιδας κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να μπορέσουν οι Δημότες, να αποπληρώσουν τις  οφειλές, -που δημιουργήθηκαν από το λάθος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να μην εκδώσει λογαριασμούς ύδρευσης από το 2018-, με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ Βασίλης Ζαχαρόπουλος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κ Ζαχαρόπουλος, ανακοίνωσε πως οι κάτοικοι του Δήμου Ήλιδας, μπορούν έως τα τέλη του 2019, με αίτησή τους να ενταχθούν σε πρόγραμμα ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών τους και να τις αποπληρώσουν σε πολλές δόσεις, με 20 ευρώ ως ελάχιστο ποσό της κάθε δόσης.

Ζητώντας από τους πολίτες και πάλι «ένα μεγάλο συγνώμη εκ μέρους της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής» για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε, εξήγησε «εξαιρετικά σοβαρούς» όπως είπε, λόγους που οδήγησαν τον Δήμο στην απόφαση να βεβαιώσει και αποστείλει μαζικά τους λογαριασμούς ύδρευσης.

Απαντώντας δε σε όσους τον «κατηγόρησαν» πως η ίδια ακριβώς κατάσταση είχε συμβεί και το μακρινό 2014, είπε «Εάν εμείς κάναμε, όπως λένε, λάθος το 2014 έπρεπε να το επαναλάβουν και αυτοί μετά από 5 χρόνια; Αλίμονο σε αυτούς που βαδίζουν με βάση τα υποτιθέμενα λάθη του παρελθόντος!».

«Βεβαιώσαμε τους λογαριασμούς για να ενταχθούν οι δημότες στην ευνοϊκή ρύθμιση»

Ξεκινώντας τη συνέντευξή του ο κ. Ζαχαρόπουλος ζήτησε μια «μεγάλη συγνώμη» στους κατοίκους του Δήμου Ήλιδας «εκ μέρους της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για την άσχημη κατάσταση στην οποία τους έθεσε».

Η Δημοτική Αρχή Ήλιδας, είπε ο Αντιδήμαρχος «βρέθηκε στη δύσκολη θέση να βεβαιώσει και να εκδώσει μαζικά τους λογαριασμούς ύδρευσης για την πόλη και τις τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Αμαλιάδας και της Δ.Ε. Πηνείας. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, στο βωμό της προεκλογικής της εκστρατείας «ξέχασε» να εκδώσει τους συγκεκριμένους λογαριασμούς και γι’ αυτό ζητώ συγνώμη  εκ μέρους τους» αλλά όπως είπε «θα πρέπει, να εξηγήσω στους δημότες μας, γιατί εμείς προχωρήσαμε στην έκδοση των λογαριασμών και τα προβλήματα που δημιούργησε στη λειτουργία του Δήμου μας, η απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να «ξεχάσει» την έκδοσή τους».

Ξεκινώ με το προφανές, ανέφερε ο κ Ζαχαρόπουλος «δηλαδή πως θα πρέπει από εδώ και στο εξής να επιστρέψει η κανονικότητα στο Δήμο Ήλιδας, με την έγκυρη και έγκαιρη αποστολή των λογαριασμών ύδρευσης, ώστε το κάθε νοικοκυριό, η κάθε επιχείρηση να τους αποπληρώνει στην ώρα τους».

Επίσης, συμπλήρωσε «για να μπορέσουν οι δημότες μας να τύχουν της ευνοϊκής ρύθμισης για την σταδιακή αποπληρωμή της οφειλής, θα έπρεπε εμείς να βεβαιώσουμε τα χρέη ως και τις 29 Νοεμβρίου 2019».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ Ζαχαρόπουλο «η μη έκδοση των λογαριασμών, δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην σύνταξη του προϋπολογισμό του Δήμου, στον οποίο δεν θα εγγράφονταν τα έσοδα από την ύδρευση». Με τη βεβαίωση των οφειλών, τόνισε «δίνεται η δυνατότητα να εγγράψουμε στον προϋπολογισμό τα συγκεκριμένα ποσά.  Στον προϋπολογισμό του 2019 που ψήφισε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν υπήρχε απολύτως καμία κίνηση στο λογαριασμό ύδρευσης. Οπότε ήταν αδύνατη η αγορά υλικών για την επισκευή των βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου μας. Η βεβαίωση των οφειλών αλλάζει την εικόνα και πλέον λέμε πως η Υπηρεσία Ύδρευσης, μπαίνει στο σωστό δρόμο».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη σύνταξη του προϋπολογισμού είναι άλλο, επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ήλιδας, αφού «με τη μη είσπραξη των οφειλών εμφανίζεται έλλειμμα 2,3 εκατομμυρίων ευρώ και κατά τη σύνταξή του εμφανίζεται ακόμα ένα έλλειμμα της τάξης των 800 χιλιάδων ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη. Όλη αυτή η άσχημη κατάσταση θα επηρέαζε και τον προϋπολογισμό του 2020 μα πάνω από όλα την υπηρεσία ύδρευσης η οποία ουσιαστικά δεν θα λειτουργούσε».

«Οι τρόποι αποπληρωμής της οφειλής»

Σε ότι αφορά τους τρόπος και το χρονοδιάγραμμα  αποπληρωμής των οφειλών ο κ Ζαχαρόπουλος ανακοίνωσε «εκδώσαμε τους λογαριασμούς με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και παράλληλα καθορίσαμε τον τρόπο πληρωμής. Για τις Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Αμαλιάδας, ο 1ος λογαριασμός του 2018 θα πληρωθεί έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2019. Ο 2ος λογαριασμός του 2018 για τις Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Πηνείας, έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2020. Ο 1ος λογαριασμός του 2019 για τις Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Πηνείας έως τις 30 Απριλίου 2020. Ο 4ος  του 2018 για την πόλη της Αμαλιάδας, θα πληρωθεί έως και τις 30 Δεκεμβρίου του 2019 μετά την παράταση που θα δοθεί από το ΔΣ Ήλιδας. Ο 1ος λογαριασμός του 2019 για την Αμαλιάδα θα λήξει έως και την 31η Ιανουαρίου του 2020, ο 2ος έως την 31 Μαρτίου του 2020 και ο 3ος του 2019 έως την 31η Μαΐου του 2020.

Ο Δήμος Ήλιδας, δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους, πέρα από τις ημερομηνίες που αναφέρονται στους λογαριασμούς, να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης που «τρέχει» έως το τέλος του χρόνου και να αποπληρώσουν την οφειλή σε δόσεις με το ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ».

Δικαιολογημένα, επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος «οι πολίτες αγανακτούν από το ποσό που συγκεντρώθηκε και πρέπει να πληρώσουν,  μετά  από την απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να «ξεχάσει» την έκδοση των λογαριασμών, όμως εμείς τους διαβεβαιώνουμε πως θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την καλύτερη και χωρίς σημαντική επιβάρυνση στον προϋπολογισμός τους, εξυπηρέτηση.  Τους καλούμε να έρθουν στο Δήμο να υποβάλλουν την αίτησή τους, να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση και χωρίς προσαυξήσεις να αποπληρώσουν την οφειλή».

«Είμαστε εδώ για να διορθώσουμε το λάθος της προηγούμενης Δημοτική Αρχής»

Σε ότι αφορά την ανακοίνωση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής στην οποία αναφέρεται ότι η ίδια ακριβώς κατάσταση είχε συμβεί και πριν την εκλογική αναμέτρηση του 2014 ο κ Ζαχαρόπουλος είπε «Μας είπε η  προηγούμενη Δημοτική Αρχή πως και εμείς «ξεχάσαμε» πριν το 2014 να εκδώσουμε λογαριασμούς. Τους λέω αλίμονο σε αυτούς που βαδίζουν με βάση τα υποτιθέμενα λάθη του παρελθόντος.  Εάν εμείς κάναμε λάθος έπρεπε να το επαναλάβουν και αυτοί, μετά από 5 χρόνια, το 2019;»

Εμείς, κατέληξε ο Αντιδήμαρχος «είμαστε σήμερα εδώ για να διορθώσουμε το λάθος της προηγούμενης Δημοτική Αρχής, δίνοντας χρόνο στους πολίτες, -που σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται-, τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε την οφειλή που λανθασμένα δημιούργησαν οι προηγούμενοι με όσο το δυνατό καλύτερους όρους».  

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.