ilia24.gr
Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 21:33

Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: Νέες αναπλάσεις και η ρύπανση στην Κουρούτα

Νέα σύσκεψη για την λειτουργία του Γ. Ν. Αμαλιάδας, θα συγκαλέσει η δημοτική αρχή, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλος στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου,

καθώς δεν έχει υπάρξει καμιά πρόοδος όπως είπε, από πλευράς υπουργείου για την αναβάθμισή του,  απαντώντας σε εκτός ημερήσιας διάταξης ερώτηση που έθεσε  για Νοσοκομείο και τη λειτουργία του,  ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Μπακέλλας

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Κατά πλειοψηφία ελήφθη η απόφαση για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την «Αναπτυξιακή Ολυμπίας Α.Α.Ε. ΟΤΑ (ΑΝΟΛ ΑΕ), για τις υπηρεσίες  τεχνικού συμβούλου προκειμένου να συντάξει  πρόταση χρηματοδότησης του έργου «Αστική ανάπλαση ιστορικού και εμπορικού κέντρου Αμαλιάδας», κόστους 80.000 ευρώ. 

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, πρόκειται για αστική ανάπλαση που θα ξεκινά από το Μουσείο Μπελογιάννη και θα εκτείνεται στην πλατεία Δημοκρατίας και τον νέο Πολιτιστικό Πολυχώρο, το άλσος του ΟΣΕ και  θα περιλαμβάνει και τους κάθετους δρόμους που ενώνουν με την Αντωνίου Πετραλιά (Ερμού, Έλλης, Γεωργίου Παπανδρέου).

Αντιρρήσεις εξέφρασαν οι επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων στο δήμο.  Συγκεκριμένα η   κα Νίκη Κοκκαλιάρη, η οποία απουσία του κ.Γ. Λυμπέρη εκπροσώπησε την μείζονα αντιπολίτευση, για το κατά πόσο η ΑΝΟΛ μπορεί να αναλάβει μία τέτοια μελέτη καθώς δεν έχει ανάλογη εμπειρία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει νόμιμη οδός και ο δήμος  επιλέγει τον «παράδρομο», εξ ου και καταψήφισε  το θέμα.

Ομοίως  καταψήφισε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  Άγγελος Κολόσακας,  ο οποίος αντιτάχθηκε με την σύναψη προγραμματικής σύμβασης, εξέφρασε την επιφύλαξή του για την ίδια την αστική παρέμβαση .

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νίκος Διαμαντόπουλος, ζήτησε να υπάρχει χρονικό περιθώριο για εξέταση του έργου και την υποβολή προτάσεων, ώστε να μην επαναληφθεί το αίσχος, όπως το χαρακτήρισε , της αστικής ανάπλασης που έχει ήδη υλοποιηθεί στην πόλη, αλλά ψήφισε θετικά στην πρόταση της δημοτικής αρχής.

       Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών για το έργο: «Διερεύνηση της ρύπανσης της παραλίας του δήμου Ήλιδας και επιπτώσεις για την δημόσια υγεία- Πιθανές λύσεις».

Στο θέμα που έχει να κάνει με την ρύπανση στην θαλάσσια περιοχή της Κουρούτας, ο  κ. Χριστοδουλόπουλος είπε πως είναι γνωστά τα προβλήματα, γι’ αυτό και απευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από τους ερευνητές του οποίου έχουν ληφθεί  τα πρώτα δείγματα προκειμένου να εξεταστεί το αίτιο της παρουσίας οργανικών ρύπων.  Ζήτησε επομένως την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών για το έργο: «Διερεύνηση της ρύπανσης της παραλίας του δήμου Ήλιδας και επιπτώσεις για την δημόσια υγεία- Πιθανές λύσεις».  Αποδέχτηκε  επίσης να συμπεριληφθεί  η εξέταση  των ρύπων που καταλήγουν στην θάλασσα από το πεδίο βολής Παλαιοχωρίου, πρόταση που υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος  Γ. Μπακέλλας.

Από την  παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, η κα Κοκκαλιάρη αναρωτήθηκε για την τύχη του έργου της παράκτιας προστασίας για τη χρηματοδότηση του οποίου  η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε μεγάλο αγώνα. Επεσήμανε δε  ότι εάν δεν σταματήσει η εισροή χειμάρρων στην θάλασσα δεν θα λυθεί το θέμα. Η παράταξη ψήφισε λευκό.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος για το έργο αυτό είπε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί από τον δήμο καθώς  ανέρχεται στα 4,5 εκ. ευρώ , έχει αναδειχθεί εργολάβος, ωστόσο  δεν έχει υπογραφεί σύμβαση καθώς δεν είχε δημοσιευθεί η διακήρυξη στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΕΠΕΡΡΑ αρνείται  την έγκρισή του.

Θετικά ψήφισαν ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νίκος Διαμαντόπουλος και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Άγγελος Κολόσακας. Η πρόταση για προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πατρών πέρασε κατά πλειοψηφία.

 

Πηγή: ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.