ilia24.gr
Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 20:45

Αμαλιάδα: Εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του γλύπτη Ευστάθιου Λεοντή με τίτλο ΑΝΑΔΡΟΜΗ-ΦΩΤΟ

Στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ήλιδας

 

 Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

 Ξεκίνησαν την Πέμπτη 20/9/2018  οι εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την επίσημη τελετή των εγκαινίων του Πολυχώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του δήμου Ήλιδας,  το ερχόμενο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου  με την παρουσία  του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου.

Οι δύο δράσεις αφορούν,  την αναδρομική έκθεση του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Στάθη Λεοντή και το 19ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ που διοργανώνει από κοινού ο δήμος Ήλιδας με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιατρικής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου.

Το σύνολο των εκδηλώσεων που εντάσσονται στα επίσημα Εγκαίνια του Πολυχώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων τελούν υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο γλύπτης Στάθης Λεοντής, έχει συνθέσει το αριστουργηματικό γλυπτό της Διπλής Έλικας του DNA το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο στο χώρο του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Το γλυπτό αποτελεί εκθείαση της ζωής στην κάθε μορφή που αυτή μπορεί να πάρει. Αποτελεί αναπαράσταση της διπλής έλικας DNA η οποία είναι θεμελιώδης για τη ζωή και επάξια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νήμα της ζωής.

Ο κάτοχος Nobel για την ανακάλυψη της Διπλής Έλικας του DNA, κορυφαίος Ερευνητής και Φιλέλληνας James D. Watson, είναι μέλος της Τιμητικής Οργανωτικής Επιτροπής μαζί με  τους Κατόχους Nobel, Harald zur Hausen, Andrew Schally, Jean Marie Lehn, Ada Yonath, Aaron Ciechanover, στο 19ο  Διεθνές  Συνέδριο της Ιατρικής Χημείας που θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ήλιδας και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Ιατρική Χημεία” του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην διάρκεια της  εκδήλωσης που θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος  θα ακολουθήσει απονομή τιμητικών βραβεύσεων από το Δήμο Ήλιδας και την Οργανωτική Επιτροπή του 19ουΣυνεδρίου Ιατρικής Χημείας με  Ανάγλυφη Παράσταση το θέμα της οποίας αποτελεί έκπληξη, μας δήλωσε,  ο δημιουργός της  Στάθης Λεοντής.

Οι οικοδεσπότες της βραδιάς κ. Γιώργος Ξένος, υπεύθυνος λειτουργίας του Πολυχώρου και ο δήμαρχος ‘Ηλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ευχαρίστησαν θερμά τον κ. Στάθη Λεοντή για την ευγενική παραχώρηση των έργων του και για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα να παρουσιαστούν στη μεγάλη γιορτή της πόλης, αυτή των εγκαινίων του νέου Πολυχώρου της κοιτίδας του πολιτισμού και τη διοργάνωση του 19ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ», επίσης  τον Καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γιάννη Ματσούκα, καθώς και τους συνεργάτες τους που βοήθησαν έτσι ώστε αυτή η τόσο σημαντική διοργάνωση να γίνει πραγματικότητα.

Με ευγενική παραχώρηση από τον καλλιτέχνη η  διάρκεια της έκθεσης  στον Πολυχώρο   παρατείνεται για μια εβδομάδα, πέραν της 24ης /9, απ΄ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο Στάθης Λεοντής είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα στο χώρο της γλυπτικής με την δημιουργία μεγάλων έργων, ορόσημα για τον Ελλαδικό και Διεθνή χώρο.

Δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό της Ηλείας να τον γνωρίσει μέσα από τα έργα της έκθεσής του και την αριστουργηματική ξενάγησή του που ήταν ένα μάθημα ήθους, Ιστορίας και Ιστορίας της Τέχνης, την εντυπωσιακή ομιλία του στο « 19ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας» με θέμα «DNAο καθοριστικός παράγοντας σχεδιαστικής συγκρότησης στη διάπλαση της πλαστικής ανατομίας» και την ενδιαφέρουσα παρουσίασή  του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας που επιμελήθηκε η κ. Νατάσα Κωνσταντοπούλου.

Αποκάλυψε στους επισκέπτες των εγκαινίων της έκθεσής του ότι, παρά την μακρά του πορεία στο χώρο της τέχνης, αυτή είναι η πρώτη του ατομική έκθεση και η επιλογή έγινε κατόπιν της συγκίνησης που του προκαλεί ο χώρος της αρχαίας Ήλιδας καθώς αυτή είναι το επίκεντρο  και η ουσία των  Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο δεύτερος λόγος της παρουσίας του στην Αμαλιάδα είναι ο εντυπωσιασμός του από το γεγονός ότι ο χώρος μιας φυλακής μετατρέπεται σε χώρο πολιτισμού, « ένας τόπος που τώρα πρέπει να περπατούν ελεύθερα πνεύματα».

Ο Στάθης Λεοντής …

Γεννήθηκε το 1953 στην Πάτρα, τελείωσε το γυμνάσιο το 1972 στην Αθήνα. Αναχώρησε για σπουδές στην ΕΣΣΔ το 1978 όπου εγγράφεται στο προκαταρκτικό τμήμα του Πανεπιστημίου του ΛΟΜΟΝΟΣΟΦ της Μόσχας.

 Στο έτος εισαγωγής του, όπως είπε,  μόνο 150 άτομα απ΄όλη τη Ρωσία μπορούσαν να σπουδάσουν εκεί και υπήρχαν 27  υποψήφιοι απ΄ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν ο μοναδικός ξένος που έγινε δεκτός, δείχνοντας  μάλιστα στον καθηγητή του , σκίτσα και  σχέδια και  από περιοχές της Ηλείας!

Διηγήθηκε τις  συναρπαστικές λεπτομέρειες της περιπέτειας της επίσημης μελέτης (αντιγραφή) το  1984-86 του πρωτότυπου έργου του Χ.Β.Ρ. Ρέμπραντ «πορτραίτο της γριούλας ή πορτραίτο της ζωής» στο ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ «Α.Σ ΠΟΥΣΚΙΝ» της Μόσχας.

 Περιέγραψε τους αυστηρούς όρους που θέτει σε τέτοιες περιπτώσεις  τόσο το  Μουσείο όσο και το Ρωσικό Υπουργείο Πολιτισμού για την εξαγωγή από τη χώρα του έργου του Στάθη Λεοντή, αλλά και την ικανοποίησή του που στην τελική  παρουσίαση της μελέτης  οι ειδικοί δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν το πρωτότυπο από το αντίγραφο!

Το έργο αυτό, τόνισε, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Αμαλιάδας και δεν πρόκειται να επανεκτεθεί.

Το 1986 αποφοιτά από το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΟΥΡΙΚΟΦ της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ με τον τίτλο του «ΜΑΣΤΕΡ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ» με ειδίκευση στην ΓΛΥΠΤΙΚΗ. Οι σπουδές στην τέχνη της  Γλυπτικής στην Ρωσία, είπε, διαρκούν ένα έτος περισσότερο από τις σπουδές στην Ιατρική.

 Αναγνωρίζεται το πτυχίο του στην Ελλάδα, εγγράφεται στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Ε.Ε.Τ.Ε),  στο οποίο είχε την τιμητική επιλογή να διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και έφορος του Τμήματος Γλυπτικής, επίσης κατ’ επανάληψη είναι μέλος της κριτικής Επιτροπής Κρίσης και Κατάταξης του Επιμελητηρίου,  είναι μέλος  στο σύλλογο Ελλήνων γλυπτών και στην Ένωση Πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Θεωρεί ύψιστο καθήκον για ένα δάσκαλο αυτό που έχει διδαχτεί να το μεταδώσει οπωσδήποτε στους μαθητές του, που οφείλουν να πάνε πιο μπροστά από το δάσκαλό τους.

Τα έργα του Στάθη Λεοντή

Ο γλύπτης και ζωγράφος Ευστάθιος Λεοντής έχει ιδιαίτερες επιδόσεις στην φιλοτέχνηση μνημείων και έχει βραβευτεί σε πολλούς σχετικούς διαγωνισμούς

Χαρακτηριστικό έργο του είναι το μνημείο των πεσόντων στο χωριό Λιγκιάδες, στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι, απέναντι από τα Ιωάννινα, στο οποίο εισέβαλλαν αιφνιδιαστικά οι Γερμανοί και προέβησαν σε πραγματική γενοκτονία σφαγιάζοντας τον πληθυσμό των 80 ατόμων γυναίκες και άνδρες και πυρπολώντας ολοσχερώς το χωριό.

Έχει επιμεληθεί τον έφιππο ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη που έχει τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Στην Μυτιλήνη και την Ερμούπολη βρίσκονται δύο ακόμη έργα μνημειακού χαρακτήρα, ενώ το γλυπτό με την μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που παρουσιάζεται στον Πολυχώρο της Αμαλιάδας αμέσως μετά την έκθεση θα πάρει το δρόμο της τελικής του επεξεργασίας και θα τοποθετηθεί στην Πάτρα, στο σημείο που ο θρυλικός αρχιστράτηγος έδωσε μια αποφασιστικής σημασία μάχη εναντίον των Τούρκων.

Η αναδρομική έκθεση του Στάθη Λεοντή με τον τίτλο ΑΝΑΔΡΟΜΗ περιλαμβάνει έργα του από το 1980 έως σήμερα,  κινείται σε τρεις άξονες τη γλυπτική, τη ζωγραφική με κάρβουνο και μολύβι και τους πίνακες ζωγραφικής,  εκτείνεται δε και στα δύο επίπεδα του εντυπωσιακού κτηρίου του Πολυχώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.

Τα δε γλυπτά του έχουν γενικότερα κατά βάση Εθνικό περιεχόμενο και είναι επηρεασμένα από την αρχαία Ελληνική Τέχνη

Η  εκπληκτική ομιλία του,  με τίτλο «DNA, ο καθοριστικός παράγοντας σχεδιαστικής συγκρότησης στη διάπλαση της πλαστικής ανατομίας» παρουσιάστηκε   στο 19ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας του οποίου το πρόγραμμα   είναι διεπιστημονικό με τη συμμετοχή ερευνητών από τις Θετικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες,

Με τη βοήθεια οπτικού υλικού,  ανέλυσε στο κοινό, κάθε σημείο της αλυσίδας που απεικονίζεται στο γλυπτό του με τη διπλή έλικα του DNA που κοσμεί το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, πάνω στο οποίο αναπαριστώνται ιεραρχημένες μορφές ζωής – σύμβολα της δημιουργίας του κόσμου μας, ενώ στην κορυφή σε περίοπτη θέση καταλήγει να φαίνεται ένα ζευγάρι γυμνών ανθρώπων που αποτελεί το σύμβολο της συνέχισής της ζωής.

Εξήρε την αξεπέραστη τεχνική της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, έφερε ως παράδειγμα τα τρία ογκολογικά σημεία που χρησιμοποιούσε ο Πολύκλειτος , παρουσίασε τη μελέτη του πάνω στα γλυπτά που κοσμούσαν τα αετώματα του Ναού της Αθηνάς Μακίστου της Σκιλλουντίας και τώρα  βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείου Πύργου,  τεκμηριώνοντας  τη συλλογιστική του με παραδείγματα από την βαθιά γνώση της  ανατομίας που διαθέτει.

Ο κ. Μπακέλλας σχολίασε πως στην παρουσίαση του κ. Στάθη Λεοντή φάνηκε ξεκάθαρα η άμεση σχέση των καλών τεχνών και της επιστήμης, ενώ ο κ. Γιάννης Ματσούκας τον συγχάρηκε ακόμα μια φορά για το παγκόσμιας σημασίας γλυπτό του, τη διπλή έλικα του DNA.

Ο Στάθης Λεοντής δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει (σ.σ.) το γεγονός ότι βρέθηκε στην γενέτειρα ενός μεγάλου αγωνιστή με εντυπωσιακή  επιστημονική κατάρτιση, του Νίκου Μπελογιάννη.

Μεγάλωσε, ακούγοντας τη  μητέρα του είπε, που τον θεωρούσε περίπου άγιο και μιλούσε πάντοτε με δέος για το παλικάρι με τη γελαστή φυσιογνωμία, τη χαρακτηριστική φιγούρα που έμελε να περάσει στην ιστορία σαν «ο άνθρωπος με το γαρίφαλο».

Για τον Στάθη Λεοντή ο Μπελογιάννης ήταν ένα ανοιχτό μυαλό, με ιδέες που δεν γνώριζαν σύνορα και περιορισμούς. Ο χώρος των κοινωνικών αγώνων και το πεδίο  της επιστήμης έχασαν μαζί με τον Μπελογιάννη και τον Δ. Μπάτση, δυο πολύτιμες και φωτεινές προσωπικότητες που θα πρόσφεραν τα μέγιστα στη χώρα μας αν ζούσαν.

Η Αμαλιάδα πράττοντας σωστά τιμά με τη σύσταση του εκθεσιακού χώρου Νίκος Μπελογιάννης τη ζωή, τους αγώνες και το έργο του επιφανούς τέκνου της.

ΠΗΓΗ:ilia24.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.