ilia24.gr
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 12:02

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση στον Πολυχώρο Αμαλιάδας: «Μάρξ, ένας επίκαιρος στοχαστής»-ΦΩΤΟ

 

Με την παρουσία της Κωνσταντίνας Κούνεβα και του Μάκη Μπαλαούρα

 

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο το βράδυ στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας η μεγάλη έκθεση για τη ζωή, το έργο, την εποχή του μεγάλου διανοητή και επαναστάτη του 19ου αιώνα Κάρλ Μάρξ με την παρουσία της Ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ  Κωνσταντίνας Κούνεβα και του Βουλευτή Ηλείας Μάκη Μπαλαούρα. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 12 μέχρι τις 18 Απριλίου και αποτελεί μέρος της μεγάλης έκθεσης που είχε διοργανώσει η Κωνσταντίνα Κούνεβα τον περασμένο Δεκέμβριο στο Σύνταγμα, η οποία στη  συνέχεια φιλοξενήθηκε και σε άλλους δήμους της Αθήνας.

Την εκδήλωση με τίτλο «Μάρξ, ένας επίκαιρος στοχαστής», διοργάνωσαν η καλλιτεχνική ομάδα ΗΡΙΝΝΑ /Compagnie Erinna (Παρίσι) και η  Κίνηση Πολιτών Ηλείας με την υποστήριξη του Δήμου Ήλιδας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε προβολή ταινίας και έκθεση για τη ζωή, το έργο και την εποχή του μεγάλου διανοητή και επαναστάτη του 19ου αιώνα και συζήτηση με την Ευρωβουλεύτρια Κωνσταντίνα Κούνεβα και το βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα.

Ερέθισμα για τη συζήτηση με το κοινό αποτέλεσε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Βρετανού συγγραφέα και σκηνοθέτη Jason Barker , «Marx Reloaded» [Ο Μαρξ επαναφορτισμένος). Η ταινία διερευνά την επικαιρότητα της ανάλυσης του Μαρξ  για τις καπιταλιστικές κρίσεις κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Τη συζήτηση συντόνισαν o Διονύσης Κράγκαρης, μέλος της Κίνησης Πολιτών Ηλείας και η Αναστασία Πολίτη, ηθοποιός-σκηνοθέτιδα της Καλλιτεχνικής ομάδας Ήριννα – Compagnie Erinna με έδρα το Παρίσι.

Η κ. Πολίτη αναφέρθηκε στη μεγάλη περιπέτεια της Κωνσταντίνας Κούνεβα και στο τραγικό περιστατικό της επίθεσης που δέχθηκε με οξύ ως συνδικαλίστρια και εργαζόμενη σ’ ένα εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία της. Όμως ποτέ δεν έπαψε να αγωνίζεται από την Ευρωβουλή πλέον για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Κούνεβα η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο λόγος που πήρα την πρωτοβουλία να διοργανώσω αυτή την έκθεση για πρώτη φορά τον προηγούμενο Δεκέμβρη στην καρδιά της Αθήνας, στο Σύνταγμα, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση του Μαρξ, είναι επειδή ο μεγάλος επαναστάτης του 19ου αιώνα παραμένει επίκαιρος ακόμη και σήμερα. Και θα παραμείνει επίκαιρος όσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όσο υπάρχει καταπίεση των εργαζομένων, όσο υπάρχει τεράστιος πλούτος στα χέρια ελάχιστων και φτώχεια για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων. Θα είναι επίκαιρος όσο υπάρχει ο καπιταλισμός και οι κρίσεις του, όσο υπάρχουν οι τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στις φτωχές και πλούσιες χώρες, όσο υπάρχει καταστροφή του περιβάλλοντος και πόλεμος. Θα είναι επίκαιρος όσο ο άνθρωπος αποξενώνεται από την ίδια την ανθρώπινη φύση.

Γι’ αυτό ανταποκρίθηκα με μεγάλη χαρά στην πρόσκληση της Καλλιτεχνικής Ομάδας Ήριννα  με έδρα το Παρίσι και της Κίνησης Πολιτών Ηλείας να διατεθεί και να εκτεθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δήμου Ηλείας μέρος της έκθεσης, που θα δώσει στους πολίτες της περιοχής την ευκαιρία να γνωρίσουν ξανά τη σκέψη και το έργο του μεγάλου διανοητή. Είμαι βέβαιη ότι κάτι καινούργιο και απελευθερωτικό θα βγει από αυτή τη γνωριμία».

Αμέσως μετά ο κ. Μπαλαούρας ευχαρίστησε το δήμο Ήλιδας και το δήμαρχο κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο για την φιλοξενία της εκδήλωσης και της έκθεσης και ανέφερε ότι πρότεινε και σε άλλους δημάρχους της Ηλείας να φιλοξενήσουν την έκθεση, όμως δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον, εκτός του δήμου Πύργου, που όμως και αυτό δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρ. Γενικός Γραμματέας Εμπορικής Ναυτιλίας Διονύσιος Καλαματιανός, ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σαϊτάς, κ.α., ενώ την έκθεση επισκέφθηκε πολύς κόσμος η οποία να αναφέρουμε ότι θα είναι ανοιχτή και επισκέψιμη για το κοινό και τα σχολεία έως τις 18 Απριλίου.

ΠΗΓΗ:ilia24.gr/

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.