ilia24.gr
Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2020 13:27

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει στην Αμαλιάδα από 24-26 Ιανουαρίου!

 

Η δημιουργική πρωτοβουλία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ που έγινε θεσμός, θα ξεκινήσει και φέτος με επίκεντρο την Καλαμάτα,

ενώ μέρος του προγράμματος θα παρουσιαστεί σε άλλες 8 πόλεις της Πελοποννήσου: Πάτρα, Άργος, Τρίπολη, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο, Αμαλιάδα και Ξυλόκαστρο. 

Το Φεστιβάλ θα σηκώσει αυλαία στις 17 Ιανουαρίου, με ταινία έναρξης το πολυβραβευμένο Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου.

6oFESTIBAL PELOPONNHSOY 2

Για 10 ημέρες, το κοινό θα αγκαλιάσει τον κόσμο γνωρίζοντάς τον μέσα από 96 δημιουργίες από 28 συνολικά χώρες, με 34 πανελλήνιες πρεμιέρες.  Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν 49 ξένες και 25 ελληνικές ταινίες, και 22 εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ. Φέτος θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα στο Περιβάλλον, σε συνεργασία με την οργάνωση Μεσόγειος SOS, το National Geographic Greece και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθεί η έκθεση του εξαιρετικού Ρώσου φωτογράφου και σκηνοθέτη Vlad Sokhin, που θα εκθέσει 34 έργα του με θέμα «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής».  Παράλληλα, συνεχίζεται το διαγωνιστικό τμήμα με θέμα την Ισότητα, με κριτική επιτροπή την Βραζιλιάνα σκηνοθέτιδα και ακτιβίστρια Iara Lee, τη σκηνοθέτιδα Στέλλα Θεοδωράκη και τον Ολλανδό βραβευμένο σκηνοθέτη Robert Rombout.

Πολλές από τις βραβευμένες ταινίες του φετινού προγράμματος θα προβληθούν παρουσία των σκηνοθετών τους, όπως το γερμανικό Starting with Fragments των Omar Shalash και Robert Dobe γύρω από τον θάνατο του δημοσιογράφου Tamer Alawam στη Συρία, το συγκλονιστικό Zero Impunity για την ατιμωρησία των σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου, των Nicolas Blies και Stéphane Hueber-Blies, καθώς και το ολλανδικό Mrs. Faber των Job Tichelman και Hjalmar TimIlmer, για τη ζωή ενός παντρεμένου οδηγού φορτηγών που αποφασίζει να ζήσει ως γυναίκα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα για την ΑΜΑΛΙΑΔΑ

24-26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΑΜΑΛΙΑΔΑ

Cine Cinema | Αντ. Πετραλιά & Σμύρνης

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

18:00 Labyrinth / Λαβύρινθος

Δημήτρης Αθανίτης | 75’ | Ελλάδα 2019

19.30 Letter from Masanjia / Γράμμα από τη φυλακή

Leon Lee | 76’ | Καναδάς 2018

21:00 Riders of destiny | Αναβάτες του πεπρωμένου

Michael Niermann |88′ | Γερμανία 2019

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ

18:00 Dancing with Monica / Χορεύοντας με τη Μόνικα

Anja Dalhoff | 74’ | Δανία 2017

19.30 Starting with Fragments / Ξεκινώντας με κομμάτια

Omar Shalash, Robert Dobe | 80’ | Γερμανία 2019

21:00 Tελετή Εναρξης

21:15 Burkinabe Rising – the Art of Resistance in Burkina Faso/ Burkinabe Rising – Η επαναστατική τέχνη στη Burkina Faso

Iara Lee | 72’ | Μπουρκίνα Φάσο, ΗΠΑ, Βουλγαρία 2018

 

26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ

18:00 Strangers / Ξένοι

Laura Kansy, Oskar Zoche | 75’ | Γερμανία 2019

19:30 Il Pittore della Tenda / Ο ζωγράφος της Σκηνής

Renato Lisanti | 72’ | Ιταλία 2018

21:00 SUDAMÉRICA – The Colors of Life / SUDAMÉRICA -Τα Χίλια Χρώματα της Ζωής

Δήμητρα Ζήρου | 105’ | Ελλάδα 2018

Στην Αμαλιάδα, όπως κάθε χρόνο, φιλοξενείται παράλληλα με το φεστιβάλ, μέρος της έκθεσης κόμικς «Εν Αιθρία 10».

Στη δέκατη, επετειακή διοργάνωσή της, η “Εν Αιθρία” παρουσιάζει αδημοσίευτα έργα 76 Ελλήνων δημιουργών. Καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης είναι ο Γαβριήλ Τομπαλίδης και επιμελητές της οι Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και Δημήτρης Σακαρίδης, με τη συμβολή του Μέλανδρου Γκανά.

Η σειρά εκθέσεων “Εν Αιθρία”, μία πρωτοβουλία του ζωγράφου και δημιουργού comics, Γαβριήλ Τομπαλίδη, συνδυάζει έργα γνωστών ονομάτων της εγχώριας σκηνής των comics και της εικονογράφησης, με εκείνα νέων, πρωτοεμφανιζόμενων ταλέντων. 

Πάντοτε με θέμα απόλυτα ελεύθερο, οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και «σχολών», στην προσπάθεια να αποτυπωθεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών και όσα τούς κινητοποιούν στον παρόντα τόπο και χρόνο.

Με την υποστήριξη της Comicdom Press

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ

Σκοπός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι να εισαγάγει το κοινό στην παγκόσμια τρέχουσα παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης, αλλά και να φέρει σε επαφή το νεανικό κοινό με την εμπειρία της δημιουργικής διαδικασίας, καθώς και με τη σχέση της εικόνας με την ποίηση.  Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ ξεκινάει δύο νέες συνεργασίες: με τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα φέρει και πάλι τον Robert Rombout στην Καλαμάτα, ο οποίος θα καθοδηγήσει μια ομάδα φοιτητών στη δημιουργία ενός σπονδυλωτού έργου, καθώς και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου οι φοιτητές θα δουν και θα αξιολογήσουν τις ελληνικές διαγωνιζόμενες ταινίες του Φεστιβάλ και θα δώσουν το δικό τους βραβείο. Επίσης το Φεστιβάλ ανανεώνει τη συνεργασία του με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, προσκαλώντας μια ομάδα Μεταπτυχιακών φοιτητών να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο παραγωγής έργων video art υπό την καθοδήγηση της Iara Lee, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και σεμινάριο μοντάζ  από τον Dimo Petkov από την Βουλγαρία. Το δε τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα συμμετέχει ενεργά για δεύτερη χρονιά, με τη συμμετοχή πρωτοετών  φοιτητών που ανέλαβαν να κάνουν μία σειρά συνεντεύξεων με τους ξένους σκηνοθέτες, τις οποίες θα παρουσιάσουν στα περιφερειακά ΜΜΕ.Οι ταινίες που θα δημιουργήσουν οι φοιτητές στο πλαίσιο των σεμιναρίων,  θα προβληθούν την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ.

Δράσεις όμως προβλέπονται και για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, μέσω δύο σεμιναρίων από τη Στεφανία Χαρίτου: το ένα θα αφορά στη δημιουργία εικόνων και ήχων με εργαλείο ένα κινητό τηλέφωνο, και το δεύτερο στην ενημέρωση σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ηλεκτρονικών συσκευών. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο για τους κατοίκους της πόλης από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη.

Το Φεστιβάλ θα προχωρήσει φέτος για πρώτη φορά σε μια σημαντική συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και Λάρισας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 8.000 χρόνια πολιτισμού της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας, Λάρισα η Πελασγίς στο διάβα των Αιώνων της Κλεώνης Φλέσσα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο.

Διοργάνωση

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Συνδιοργανωτές

Δήμος Καλαμάτας
Δήμος Πατρέων
Δήμος Τρίπολης
Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Συνεργαζόμενοι φορείς

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού 
Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας
Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου
Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας
Πολιτιστική Αργολική Πρόταση
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Δαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Τμήμα Κινηματογράφου. Α.Π.Θ
Φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας Αγών
Ωδείο Καλαμάτας
CAID

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.