ilia24.gr
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 15:15

Ιστορίες …

Της  Ελένης Σκάβδη

(Σημ.: Με αφορμή τους μετανάστες που βρέθηκαν σήμερα στην παραλία Σαβαλίων στην Ηλεία.

savalia metanastes 3

savalia metanastes 3

Σήμερα τη …δουλεία τη λέμε Human Trafficking, εμπόριο ανθρώπων. Χωρίς να υποτιμώ την αξία των δημοσιογραφικών πληροφοριών που μεταδόθηκαν το απόγευμα, αναρωτιέμαι αν μπορεί να γίνει πιστευτό πως οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν μέχρις εδώ με την ελπίδα να διαφύγουν στην Ιταλία… Αν είναι δυνατόν!) 
Διαβάζω ότι στις 20 Αυγούστου 1619, αποβιβάστηκαν στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ οι πρώτοι 20 Αφρικανοί «δούλοι». Την πληροφορία δίνει το site του πολιτικού ακτιβιστή και συγγραφέα, του βιβλίου «Η ιστορία των εθνών των Ηνωμένων Πολιτειών» Χάουαρντ Ζιν.
Σύμφωνα με την πληροφορία πρόκειται για την πρώτη τεκμηριωμένη άφιξη Αφρικανών στις ΗΠΑ, την αρπαγή τους κυριολεκτικά από τις πατρίδες τους και τη μεταφορά τους στη Βόρεια Αμερική. Το δουλεμπορικό που τους μετέφερε αποβιβάστηκε στο λιμάνι του Point Comfort, στο Hampton, της Βιρτζίνια. Σε ανάμνηση της άφιξης αυτής από το 2010, στην πόλη του Hampton πολλές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η «Project 1619» καθιέρωσαν ετήσια γιορτή ως Ημέρα Μνήμης. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και έκθεση στο Μουσείο Ιστορίας Hampton με θέμα την «άφιξη των πρώτων Αφρικανών». Η αποβίβαση, στην κυριολεξία η «εκφόρτωση» των πρώτων σκλάβων στο Point Comfort τον Αύγουστο του 1619, αποτέλεσε την αρχή του Βρετανικού υπερατλαντικού εμπορίου σκλάβων, και της δουλείας στις βρετανικές αποικίες, και, στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκείνοι οι πρώτοι "20 και περίεργοι" Αφρικανοί αποτέλεσαν χυδαίο και απάνθρωπο εμπόρευμα με «πωλητή» τον πλοίαρχο του καραβιού White Lion, που τους φόρτωσε από την Αγκόλα και τους πούλησε στη συνέχεια στον κυβερνήτη της αποικίας της Βιρτζίνια George Yeardley και σε ένα έμπορο τον Abraam Peirsey. Την ίδια χρονιά-τραγική ειρωνεία- στην αποικία… απεκατεστάθη η δημοκρατία με την πρώτη εκλογή της Βουλής των Αστών, πρόδρομο της σημερινής Γενικής Συνέλευσης της Βιρτζίνια.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι Αφρικανοί ήταν μέρος μια ομάδας 350 Αφρικανών σκλάβων από την πορτογαλική αποικία της Αγκόλας, στο βασίλειο του Ndongo στη δυτική κεντρική Αφρική. Οι Πορτογάλοι πήραν τους Αφρικανούς στο πλοίο São João Bautista. Καθώς έπλεε προς Vera Cruz του Μεξικό, δέχθηκαν επίθεση από τον White Lion και ακόμα ένα άλλο αγγλικό πλοίο… Οι ιστορικοί διαφωνούν για το αν αυτοί οι πρώτοι Αφρικανοί ήταν σκλάβοι ή μισθωμένοι υπηρέτες, αλλά ο Howard Zinn επισημαίνει στο βιβλίο του «Η ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» ότι θα ήταν περίεργο αν αυτοί οι είκοσι μαύροι, που μεταφέρθηκαν δια της βίας... και πωλήθηκαν ως αντικείμενα στους εποίκους, αναζητούσαν μια …σταθερή θέση εργασίας. Η συνέχεια είναι γνωστή. Από τις επόμενες δεκαετίες ξεκίνησε μια συνεχής κωδικοποίηση των νόμων που διέπουν την Δουλεία.
Οι ωμότητες της δουλείας περιελάμβαναν χρήση καταναγκαστικής εργασίας για να βοηθηθεί ο στρατός των ΗΠΑ να χτίσει το Fort Monroe μεταξύ 1819 και 1834 ως στρατηγικό προπύργιο, στις εκβολές του Chesapeake Bay, για την προστασία της ελευθερίας της Αμερικής κατά των ξένων εισβολέων. Σε μια άλλη εκδοχή της ιστορίας, το Fort Monroe έγινε γνωστό ως «Φρούριο της Ελευθερίας» κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, όταν Υποστράτηγος Benjamin F. Butler καλωσόρισε χιλιάδες φυγάδες σκλάβους, τους κήρυξε «λάφυρα πολέμου» και αρνήθηκε να τους επιστρέψει στις ομόσπονδες φυτείες. 
Οι ιστορίες δουλείας, συνεχίζονται σήμερα με άλλες …ονομασίες. Το περίφημο human trafficking –κάτι ξέρουμε κι εμείς από αυτό- είναι η νεοφιλελεύθερη συνέχεια, με «υλικό» απελπισμένους και πεινασμένους τρίτων χωρών και προσφύγων πολέμου. 
Ό,τι είδαμε φέτος το καλοκαίρι στις ΗΠΑ, με την πολιτική της κυβέρνησης Τράμπ για τις απελάσεις, τις σπαρακτικές ιστορίες χωρισμού οικογενειών, την κόλαση στα σύνορα ΗΠΑ με το Μεξικό δεν είναι παρά μια παλιά ιστορία, που επαναλαμβάνεται. 
Στις ΗΠΑ, πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, σήμερα τουλάχιστον κανείς δεν ξέρει τίποτε για τις μαζικές απελάσεις Ισπανοαμερικανών, αλλά και Μεξικάνων που ζούσαν και εργάζονταν εκεί την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης. (Εγκατεστημένοι εκεί μαζικά μετά το 1910, περίοδο της Μεξικανικής επανάστασης). Τα οικονομικά δεινά και ο ρατσισμός οδήγησαν σχεδόν μισό εκατομμύριο Μεξικανούς μετανάστες -και τα παιδιά τους που είχαν γεννηθεί στην Αμερική- σε απελάσεις, από τα τέλη της 10ετίας του 20 μέχρι και το 1940. Οι τοπικές αρχές ενθάρρυναν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εκτοπίσει τους Μεξικανούς και να προσφέρει μάλιστα τη…δωρεάν μεταφορά τους στο Μεξικό.
Αυτό που συνέβη τότε, ήταν ότι οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά - μετανάστες και Αμερικανοί πολίτες, οι μόνιμα εγκατεστημένοι αλλά και προσωρινά απασχολούμενοι - έγιναν όλοι στόχος μιας μαζικής εκστρατείας αναγκαστικής μετεγκατάστασης, βασισμένης αποκλειστικά στην κατάληξή του ονόματός τους. Συγκεντρώθηκαν σε πάρκα, σε χώρους εργασίας και σε νοσοκομεία, με κριτήριο και μόνο "Μεξικάνικο ήχο", στην ομιλία τους ή στο όνομά τους… Η Υπηρεσία Μετανάστευσης αναλάμβανε στη συνέχεια και τους εξανάγκαζε σε εθελοντική απέλαση, χρησιμοποιώντας τον όρο «επαναπατρισμός». Τους επιβίβαζαν σε τρένα και λεωφορεία, και τους οδηγούσαν σε μια χώρα που μερικοί δεν είχαν ζήσει για δεκαετίες και άλλοι καθόλου. Από τις ιστορίες εκείνων των απελάσεων μένει η τρομακτική επιδρομή που έλαβε χώρα στο Λος Άντζελες, στο πάρκο Λα Πλάτσιτα το 1931. Το πάρκο ήταν ένας ζωντανός πολιτιστικός κόμβος σε μια γειτονιά μεταναστών, ένα μέρος όπου συγκεντρώνονταν, άκουγαν μουσική, κουβέντιαζαν πολιτικά επικοινωνούσαν. Ένα απόγευμα στα τέλη Φεβρουαρίου 1931, το πάρκο ήταν γεμάτο με περίπου 400 άτομα, όταν ξαφνικά, πράκτορες της υπηρεσίας μετανάστευσης σφράγισαν τις εξόδους του. Οι πράκτορες ζήτησαν από όλους να μπουν στη σειρά και να δείξουν τα χαρτιά τους. Συνελήφθησαν δεκάδες και απελάθηκαν πολλοί. Αλλά ο μεγαλύτερος αντίκτυπος ήταν ψυχολογικός, ενσταλάζοντας την τρομοκρατία στη μικρή κοινότητα.
Μελετητές ιστορικοί εκτιμούν ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν τότε, σταλμένοι σε μια μεξικανική πατρίδα που δεν είχαν δει ποτέ πριν. Κάποιοι μόλις μιλούσαν ελάχιστα τα ισπανικά.
Και το δράμα συνεχίζεται. Εμπόριο ανθρώπων…

 

Πηγή: ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.