ilia24.gr
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 20:00

Για την ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας

 

Του Δημήτρη Μπαξεβανάκη

 

Τα τελευταία δύο χρόνια η πρακτική των περισσότερων γαλακτοβιομηχανιών συμπιέζει την τιμή του γάλακτος και οδηγεί πολλούς κτηνοτρόφους σε απόγνωση. Για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης έχουν ληφθεί και θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα. Χρειάζεται όμως και οι ίδιοι οι παραγωγοί να κάνουν βήματα. Διαφορετικά μπορεί να διαπραγματευτεί την τιμή του προϊόντος του ο καθένας μόνος του και διαφορετικά μία ομάδα παραγωγών.

Για την άμεση στήριξη των παραγωγών καταβάλλεται, μέσα στο Δεκέμβρη, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, το λεγόμενο de minimis, σε 45.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκ. ευρώ. Μάλιστα, η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκ. ευρώ σε σχέση με την πρόσκληση.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια ψηφίσαμε ουσιαστικές νομοθετικές διατάξεις:

  • Νέο συνεταιριστικό νόμο, ώστε οι υφιστάμενοι συνεταιρισμοί να ανασυνταχθούν και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην κρίση, αλλά και να δημιουργηθούν νέοι υγιείς συνεταιρισμοί.
  • Την υποχρέωση πληρωμής εντός 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, ανάμεσα σε αυτά και τα γαλακτοκομικά.
  • Το ελληνικό σήμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας.

Επιπλέον, διευρύναμε και αυξήσαμε, ήδη από το 2016, την ενίσχυση των ζωοτροφών, συνδέοντάς την μάλιστα με την παραγωγή. Καταφέραμε να βάλουμε σε τάξη τις πληρωμές των ενισχύσεων και των προγραμμάτων, μεταξύ αυτών και της Βιολογικής Κτηνοτροφίας.

Και πριν λίγες μέρες ψηφίσαμε:

  • Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%.
  • Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους συνεταιρισμούς.

Τα επόμενα βήματα:

- Οργανώνουμε νέο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων.

- Για το ελληνικό γιαούρτι προχωρά η σύνταξη φακέλου για την κατοχύρωσή του ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

- Προχωράμε σε προγράμματα για τη διάθεση τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε δημόσια ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε τη δυνατότητα διάθεσης της φέτας:

α) στα δωρεάν γεύματα που δίνουμε σε πολλά σχολεία της χώρας μας.

β) στα προγράμματα σίτισης σε πρόσφυγες και μετανάστες.

γ) στην επισιτιστική βοήθεια σε απόρους μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ).

Ουσιαστική απάντηση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί τομείς της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας είναι η δημιουργία νέων συνεταιρισμών, σε υγιείς βάσεις, σύμφωνα με τον νέο συνεταιριστικό νόμο και τα κίνητρα που δίνονται στους παραγωγούς. Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί παραγωγοί είναι απογοητευμένοι από τις πρακτικές κακοδιαχείρισης και ιδιοτέλειας που λεηλάτησαν τους συνεταιρισμούς στο παρελθόν. Είναι γνωστό ότι πρωταγωνιστές αυτού του άθλιου «πάρτι» ήταν κομματάρχες του παλιού σάπιου πολιτικού κατεστημένου. Είναι η ώρα να πάρουν την ιδέα του συνεταιρισμού και της αλληλεγγύης στα χέρια τους οι ίδιοι οι παραγωγοί. Ο συνεταιρισμός των Καλαβρύτων, τον οποίο επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, είναι ζωντανό παράδειγμα ότι τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν αλλιώς.

ΠΗΓΗ:ilia24.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.