ilia24.gr
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 14:03

Χριστούγεννα: Πώς θα αποφύγετε να αποκτήσετε περιττά κιλά

Γράφει η Παπαχριστοπούλου Βασιλική

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους είναι γεμάτες αγάπη και χαρά. Όμως ταυτόχρονα τα πολλά νόστιμα φαγητά, οι εξαιρετικές λιχουδιές που υπάρχουν παντού και τα κάθε μορφής γλυκά στα οποία δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί, μας δωρίζουν νέα κιλά που δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας.

Το να ισχυριστούμε ότι θα είμαστε τέλειοι στις επιλογές μας όσον αφορά στο τι και πόσο θα τρώμε στις γιορτές, πιθανόν να είναι εξωπραγματικό. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε κάποιες αρχές που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς στερήσεις αλλά και με μείωση στο ελάχιστο των υπερβολών ή καταχρήσεων.

 • Αρχικά ένα από τους κυριότερους ενόχους που μας φορτώνουν με περιττά κιλά, είναι τα διάφορα εκλεχτά γλυκά και άλλοι πειρασμοί που παίρνουμε στο επιδόρπιο. Δεν θα αποφασίσουμε ότι δεν θα τρώμε επιδόρπιο επειδή τα γλυκίσματα, είναι βασική αιτία απόκτησης νέων κιλών, Αντίθετα θα φάμε επιδόρπιο, αλλά θα πρέπει να περιορίσουμε λίγο τις θερμίδες που θα φάμε στο κυρίως πιάτο.
 • Έτσι στο κυρίως πιάτο μας, διαλέγουμε αυτά που προτιμούμε το περισσότερο, εκλεχτά φαγητά που δεν βρίσκουμε εύκολα άλλες εποχές του χρόνου και δίνουμε σημασία στα λαχανικά, στις σαλάτες που μας γεμίζουν χωρίς να μας φορτώνουν με θερμίδες.
 • Αποφεύγετε να τρώτε όταν στέκεστε.Είναι καλύτερο να βάζετε στο πιάτο σας αυτά που αποφασίσατε να φάτε. Έτσι έχετε καλύτερο έλεγχο των ποσοτήτων που παίρνετε. Εάν τρώτε όταν στέκεστε δεν μπορείτε πάντοτε να ελέγχετε τις ποσότητες που καταναλώνετε.
 • Μην ξεχνάτε να τρώτε αργά.Όταν τρώμε γρήγορα, τρώμε περισσότερα, δεν απολαμβάνουμε τις πλούσιες γεύσεις και οσμές των νόστιμων εδεσμάτων που μας προσφέρονται στις γιορτές. Επιπρόσθετα δεν γίνεται καλό μάσημα των τροφών και είναι αιτία δυσπεψίας.
 • Προγραμματίστε εκ των προτέρων πόσο θέλετε να φάτε.Μην ξεχνάτε αυτά που ήδη καταναλώσατε την ίδια μέρα. Κάνετε ένα πλάνο στο μυαλό σας από αυτά που προτιμάτε περισσότερο αλλά είναι φτωχότερα σε θερμίδες.
 • Πληροφορηθείτε για το περιεχόμενο σε θερμίδες διαφόρων δημοφιλών φαγητών που έχουμε στα Χριστούγεννα.Γνωρίζοντας, είναι δυνατόν να τρώτε αυτά που σας αρέσουν αλλά εάν είναι πλούσια σε θερμίδες τότε μειώνετε άλλα πράγματα που συνοδεύουν το φαγητό (όπως για παράδειγμα το άσπρο ψωμί) .
 • Μην τρώτε σε ένα μπουφέ από όλα τα φαγητά.Διαλέξετε μόνο λίγα από αυτά που σας αρέσουν περισσότερο.
 • Προσέξετε τι πίνετε.Τα ποτά μπορούν να υποσκάψουν την όλη προσπάθεια σας καθώς το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες. Υπάρχουν επίσης ροφήματα με προσθήκη κρέμας, ζάχαρης τα οποία είναι προτιμότερο να τα αποφεύγετε. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε θερμίδες όπως και τα αλκοολούχα ποτά. Προτιμήστε αντί αυτών να φάτε κάτι που σας αρέσει ή να πάρετε ένα επιδόρπιο που αγαπάτε.
 • Φάτε ένα ελαφρύ σνακ ή καλύτερα ένα φρούτο πριν πάτε σε ένα γιορταστικό δείπνο ή σε άλλο γεύμα που θα είστε προσκαλεσμένοι.Έτσι θα κόψετε την πείνα σας και θα είστε σε θέση να ελέγχετε καλύτερα το τι θα φάτε.
 • Πίνετε άφθονο νερό και ποτά τύπου δίαιτας με λίγες ή καθόλου θερμίδες.Με τον τρόπο αυτό γεμίζετε το στομάχι σας και θα έχετε ένα αίσθημα πληρότητας που επιτυγχάνεται χωρίς την πρόσληψη θερμίδων.  Έτσι θα τρώτε λιγότερο φαγητό και γλυκά.
 • Μειώστε στις παραδοσιακές συνταγές των γλυκισμάτων και άλλων γλυκών επιδορπίων που κάνετε στο σπίτι το περιεχόμενο σε ζάχαρη και λιπαρές ουσίες.Η μείωση των περιεχομένων αυτών, δεν αλλάζει ουσιαστικά τη γευστική σας απόλαυση. Επίσης αναζητείστε εναλλακτικές συνταγές, πιο υγιεινές για να κάνετε τα αγαπημένα σας φαγητά ή επιδόρπια.
 • Τέλος, είναι απαραίτητο να μην αμελείτε να κινείστε: Περπατήστε, κάνετε ποδήλατο, , παίξετε έξω με τα παιδιά σας, αφήστε το αυτοκίνητο και πηγαίνετε με τα πόδια όποτε είναι δυνατό, κάνετε οτιδήποτε που θα σας κάνει να κινείστε.

Ορισμένες περίοδοι του χρόνου είναι συνυφασμένες τις διατροφικές ατασθαλίες, γι’ αυτό άλλωστε συνηθίζουμε να λέμε και τις φράσεις «κιλά των εορτών» ή «κιλά των διακοπών» ,αυτό σημαίνει ότι το διάστημα που προηγείται πρέπει να κάνουμε περιοριστούμε ελάχιστα στο φαγητό και στο ποτό, ώστε να αποφύγουμε την άμετρη κατανάλωση θερμίδων και την επακόλουθη αύξηση του σωματικού βάρους

Σκεφτείτε ότι η μαγεία γεύσης ενός φαγητού χάνεται στην υπερβολική ποσότητα. Βγείτε κερδισμένοι από τον πειρασμό των Χριστουγέννων απολαμβάνοντας όλες τις γεύσεις χωρίς υπερβολή και ξεκινήστε την Καινούργια Χρονιά με ένα πρόβλημα λιγότερο.

πηγή:ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.