ilia24.gr
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 18:34

Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και γιατί είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές;

 

Γράφει η Βασιλική Παρασκευοπούλου

 

Κοινωνιολόγος με εξειδίκευση στη Συστημική Συμβουλευτική

Υποψήφια βουλευτής Ηλείας με ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Οδεύουμε προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου με κεντρικό σύνθημα «Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας».

 Το σύνθημά μας έχει διπλό νόημα.

Από τη μια καλεί τον κόσμο να αντιληφθεί την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και να προσέλθει μαζικά στις κάλπες. Καλούμε όλους τους πολίτες να εκφραστούν δημοκρατικά, δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές είναι πίσω μας και τώρα είμαστε μπροστά σε ένα καθαρό δίλλημα: στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις που σταμάτησαν την κατρακύλα της οικονομίας και ύψωσαν ανάστημα στη διαπλοκή ή είμαστε με αυτούς που πτώχευσαν τη χώρα και τώρα με θράσος ζητούν ξανά την εξουσία.

Από την άλλη το σύνθημά μας αναδεικνύει πως για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια κρίσης οι Έλληνες αποφασίζουν οι ίδιοι για τη ζωή τους και όχι οι δανειστές. Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον ελληνικό λαό το έκαναν αυτό δυνατό, με την έξοδο της χώρας από τη σκληρή επιτροπεία.

Με λίγα λόγια, το να αποφασίζει κανείς για τη ζωή του δεν είναι δυστυχώς δεδομένο. Το να αποφασίζει κανείς για η ζωή του απαιτεί αγώνες και θυσίες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα ήταν μια χώρα που είχε φτάσει στο χείλος της καταστροφής. Μειώσεις συντάξεων, περικοπές μισθών και καταστολή. Όλοι θυμόμαστε  πώς και γιατί είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Όλοι θυμόμαστε και τη σκληρή μάχη που δόθηκε στην Ευρώπη και όλοι θυμόμαστε ότι καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος δεν ήταν στον αρχικό μας σχεδιασμό και γι’ αυτό τον θέσαμε αμέσως στην κρίση του ελληνικού λαού με εκλογές το φθινόπωρο του 2015.

Από τότε μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα. Όμως, ποτέ δεν θριαμβολογήσαμε. Ποτέ δεν είπαμε ότι τα πράγματα είναι όπως τα θέλουμε. Παρά τη μείωση της ανεργίας κατά 10 περίπου μονάδες, ποτέ δεν είπαμε ότι αυτό μας αρκεί. Παρά τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι. Παρά το τέλος της σκληρής επιτροπείας, ποτέ δεν είπαμε ότι δεν έχουμε δουλειά μπροστά μας. Και ποτέ δεν είπαμε ότι επιδιώκουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν την επίπλαστης ευημερίας με δανεικά.

Έγιναν βέβαια και λάθη, υπήρξαν και περιπτώσεις που αδρανήσαμε. Αλλά ένα είναι σίγουρο. Ό,τι  δώσαμε τη μάχη σε καθημερινή βάση και πετύχαμε όπου είχαν αποτύχει ξανά και ξανά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Στην Παιδεία, στην Υγεία, το θετικό μας αποτύπωμα είναι ολοφάνερο σε όποιον καλοπροαίρετα συγκρίνει την κατάσταση που παραλάβαμε το 2015 με αυτή που ζούμε σήμερα. Θυμόμαστε τις φωτοτυπίες στα σχολεία αντί για συγγράμματα, τα παιδιά που λιποθυμούσαν απ’ την πείνα. Θυμόμαστε το 5ευρω στα νοσοκομεία.

Η αντιστροφή όμως μιας κατάστασης απαιτεί χρόνο και κόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε αρχικά να ανακόψει την κατρακύλα της οικονομίας, να προστατέψει τους πλέον αδύναμους που είχαν φτάσει σε οριακό σημείο επιβίωσης, να νοικοκυρέψει τα οικονομικά, να επαναφέρει την αξιοπιστία της χώρας και να ενισχύσει τη διεθνή της θέση.

Είναι αυτά αρκετά; Σε καμία περίπτωση. Είναι αλήθεια πως οι πολίτες έχουν δικαίως κουραστεί από τα πολλά χρόνια που η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης για την οποία ευθύνεται το παλιό πολιτικό σύστημα. Ωστόσο, η πλειονότητα των ΜΜΕ επιχειρεί με καταιγισμό προπαγανδιστικού υλικού να μας πείσει ότι η ελληνική Ιστορία ξεκινά με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο σκληροί κριτές της κυβέρνησης ΔΕΝ είναι τα ελεγχόμενα ΜΜΕ. ΔΕΝ είναι τα πληρωμένα παπαγαλάκια, ούτε η ΝΔ. Οι πιο σκληροί κριτές της κυβερνητικής μας θητείας, είμαστε όλοι εμείς. Εμείς που νοιαζόμαστε πραγματικά για αυτόν τον τόπο και για τους ανθρώπους του. Όλοι όσοι στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε οι ίδιοι που επισημαίνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις του, από γνήσια αγωνία για το μέλλον αυτού του τόπου. Γιατί γνωρίζουμε καλά πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με κατεστημένα, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ειλικρίνεια να δει τα λάθη του, να ανασκουμπωθεί και να συνεχίσει να αγωνίζεται για τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τον επιστήμονα, τον αγρότη, τον βιοπαλαιστή, για τις ανάγκες των καθημερινών ανθρώπων που αγωνίζονται κάθε μέρα για τη ζωή τους..

Σε αυτές τις εκλογές οι υποψήφιες και υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ένα επικοινωνιακό πρόβλημα: επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε στους συμπολίτες μας τα πολλά θετικά που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια ή επιλέγουμε να προειδοποιήσουμε τον κόσμο για τις τρομακτικές πολιτικές που επιφυλάσσει μια πιθανή κυβέρνηση της ΝΔ; Πραγματικά το δίλημμα είναι μεγάλο και ο χρόνος να απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας είναι περιορισμένος.

Ωστόσο οφείλουμε να τα κάνουμε και τα δύο και αυτό γιατί τα προγράμματα των δύο κομμάτων δε θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά.

Με λίγα λόγια, το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι «προχωράμε μπροστά όλοι μαζί με καλύτερη Παιδεία, καλύτερη δημόσια Υγεία, πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος και δουλειά με αξιοπρέπεια ή επιστρέφουμε πίσω στην εργασιακή αυθαιρεσία, σε πολιτικές ελαστικής εργασίας, σε ιδιωτική ασφάλιση, σε απαξιωμένη εκπαίδευση για τους λίγους και σε διαλυμένο σύστημα Υγείας;»

Η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει αποδείξει ότι αντέχει στα δύσκολα. Στις 7 Ιουλίου έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τη μεγαλύτερη ίσως εκλογική ανατροπή που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Από την πλευρά μας, δίνουμε τη μάχη με αξιοπρέπεια, λέγοντας την αλήθεια στους συμπολίτες μας και κοιτώντας τους στα μάτια.

Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής που αν χαθεί η εξουσία παθαίνουμε σύνδρομο στέρησης. Ούτε γόνοι μεγάλων πολιτικών οικογενειών είμαστε. Εμείς είμαστε κομμάτι αυτού του λαού. Η δύναμή μας βρίσκεται στους συμπολίτες μας. Και μαζί μπορούμε να αλλάξουμε επιτέλους αυτή τη χώρα. Μπορούμε να νοιώσουμε περήφανες και περήφανοι σε μια χώρα ανοιχτή, εξωστρεφή, που δε φοβάται τη σκιά της. Να ζήσουμε σε μια χώρα ελεύθερη από τους έξω αλλά και από τους μέσα που για χρόνια ολόκληρα την εκμεταλλεύονται και σήμερα με θράσος περισσό μας κουνάνε το δάχτυλο.

Μπορούμε και θέλουμε να ζήσουμε σε μια χώρα που η «Δικαιοσύνη» δεν θα είναι ένας άλλος τρόπος να γλυτώνουν οι πλούσιοι και να τιμωρούνται οι φτωχοί. Σε μια χώρα που όλα τα παιδιά θα απολαμβάνουν το δικαίωμα στη μόρφωση, στη χαρά και το παιχνίδι. Ανεξάρτητα από τη φορολογική δήλωση ή τη χώρα καταγωγής των γονιών τους. Θέλουμε μια χώρα στην οποία οι εργαζόμενοι δεν θα φοβούνται την απόλυση. Που θα έχουν το χρόνο να χαρούν την οικογένεια και τη ζωή τους. Όχι μια χώρα της 7ήμερης εργασίας που οραματίζεται ο κ.Μητσοτάκης, με ανθρώπους-μηχανές για να κερδίζουν οι φίλοι του κ. Μητσοτάκη.

Χρειαζόμαστε μια χώρα με ισχυρό σύστημα Υγείας και όχι μια χώρα στην οποία ο προνομιούχος ζει και ο μη προνομιούχος πεθαίνει.

Θέλουμε μια χώρα στην οποία η αστυνομία προστατεύει τον πολίτη και δεν του σπάει το κεφάλι όταν διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Όλα τα παραπάνω δε μπορούν να γίνουν σε μία ημέρα. Απαιτείται χρόνος και αποφασιστικότητα να συγκρουστείς με ισχυρά συμφέροντα. Και αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει.

Για αυτό καλούμε όλες και όλους να δυναμώσουμε τη φωνή μας τις λίγες ημέρες που μας απομένουν μέχρι τις εκλογές. Γιατί κανείς δε μπορεί να προχωρήσει στη ζωή μόνος του. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι και όλες μαζί. Και θα τα καταφέρουμε!

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.