ilia24.gr
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019 10:59

Μαύρες μέρες για τους αγρότες επιφυλάσσει η ΝΔ

 

Tου Μάκη Μπαλαούρα

 

 Υπάρχουν απειλές παραγωγών, μέσα στην απόγνωση τους, για στάση πληρωμών προς τον ΕΛΓΑ. Τέτοιες απόψεις όμως βάζουν βούτυρο στο ψωμί του κ. Βορίδη που προωθεί την ιδιωτική αγροτική ασφάλιση του κόμματος του, όπως την παρουσίασε ο υπουργός, χωρίς φιοριτούρες, όπως άλλωστε κάνει για τα δικαιώματα και τη δημοκρατία,

Παρόλα τα προβλήματα που έχει ο ΕΛΓΑ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι καταστροφή, όπως συνέβη και σε άλλα κράτη, πολύ περισσότερο που με τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, που τις καταστροφικές επιπτώσεις βιώνει ο Νομός μας στο έπακρον, οι μόνοι κερδισμένες θα είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η ΝΔ φαίνεται και από το διαφαινόμενο διπλασιασμό της εισφοράς των αγροτών προς τον ΟΓΑ!

Όσον αφορά τη γενικότερο σεβασμό προς τους αγρότες την είδαμε από τις, επαίσχυντες, δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη προς τους τευτλοπαραγωγούς, που διαμαρτυρήθηκαν για τη χαμηλή τιμή η οποία προσφέρεται για το προϊόν τους. Μόνο ανατριχίλα προκαλεί:  «Άμα έχει καλύτερη τιμή, δώστα αλλού, αγόρι μου. Εσύ τα έσπειρες με τον Τσίπρα. Να πας στην Κουμουνδούρου»! , είπε ο υπουργός. Ιδεολογική αλαζονεία και πολιτική εμπάθεια που εξοργίζει, σε ανθρώπους που υποφέρουν. Για τον κ. Γεωργιάδη, όποιος αγωνίζεται για να μη καταστραφεί είναι συριζαίος!

Επανεκτίμηση ζημιών από τον ΕΛΓΑ

Την περασμένη βδομάδα κινητοποιήθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τραγανού και παραγωγοί καρπουζιού που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή τον Ιούνιο από ισχυρή χαλαζόπτωση που  κατέστρεψε τα καρπούζια στον Κάμπο, αναγκαζόμενοι να πουλήσουν το καρπούζι όσο όσο στα 3-8 λεπτά, ενώ τις ίδιες μέρες άλλοι παραγωγοί πούλησαν 22 - 27 λεπτά.

Ο ΕΛΓΑ, έστειλε επόπτη και εκτιμητές, είδαν την καταστροφή, όμως μετά από 6 μήνες ήλθαν τα πορίσματα, τα οποία αναγνώριζαν αποζημίωση για τη ζημιά μόλις 5%(!) και έμειναν σύξυλοι από απόγνωση.

Μιλώντας για εμπαιγμό από τον ΕΛΓΑ Πάτρας, τον κατηγόρησαν ότι μαγείρευσε τα πορίσματα.

Να ξεκαθαρίσω ότι αμέσως μετά την άνοδο της ΝΔ, η ηγεσία του ΕΛΓΑ που τοποθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλλε την παραίτηση της. Όμως οι εσωτερικοί διαγκωνισμοί στελεχών της ΝΔ για τα πόστα, καθυστέρησαν, όπως παντού, τη τοποθέτηση της νέας διοίκησης του ΕΛΓΑ. Για 4,5μήνες Κουρεμπές και Καρακώστας ήταν, όπως είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ασχολούντο μόνο με τα υπηρεσιακά.

Η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ πρέπει άμεσα να προβεί σε επανεκτίμηση των ζημιών, με κλιμάκιο εκτιμητών, από Αθήνα. Προς τέτοια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι βουλευτές της Ηλείας, που έχουν τη δυνατότητα εκ της θέσης τους.  

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.