ilia24.gr
Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 19:05

Ο Πέτρος Τατάνης, ο Εθνικός Κήρυκας και η Ομογένεια (ΦΩΤΟ)

Της Πουλχερίας Γεωργιοπούλου

Ο δυναμικός Αμαλιαδίτης Πέτρος Τατάνης είναι ο ιδρυτής και εκδότης της ελληνόφωνης εφημερίδας "Εθνικός Κήρυκας" στη Νέα Υόρκη που συνεχίζει για 100 και πλέον χρόνια να εκπροσωπεί τους Ηλείους της Αμερικής και του Καναδά και κατ΄ επέκταση ολόκληρη την Ομογένεια, στους χώρους της πολιτικής, της οικονομίας, αλλά και της πνευματικής και πολιτιστικής τους ζωής.

Στις αρχές του εικοστού αιώνα οι εφημερίδες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελληνικής διασποράς, αφού ήταν ο συνεκτικός κρίκος ανάμεσα στην ομογένεια και ανάμεσα στην ομογένεια και το εθνικό κέντρο.

Για τον έλληνα μετανάστη οι εφημερίδες είχαν πολλαπλή σημασία, αφενός ως καθημερινό σχολείο για την διατήρηση και την καλλιέργεια της γλώσσας, αφετέρου δε ο μόνος τρόπος να διατηρήσει μια σύνδεση με τις εξελίξεις στην πατρίδα και τον κόσμο που άφησε πίσω του.

Σκόπευε κάποτε μελλοντικά να επιστρέψει, και ήθελε να είναι ενήμερος και γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. Η εφημερίδα τον βοηθούσε να συνδεθεί με άλλους έλληνες στην Αμερική, να βρει δουλειά, να δικτυωθεί, να δώσει και να λάβει βοήθεια. Μετά τη σταδιακή αποκατάσταση, η εφημερίδα αναγνώριζε τους κόπους και τις επιτυχίες των μεταναστών, μέσα από την κάλυψη της ζωής της ομογένειας.

Ο εικοστός αιώνας από την αυγή του, ήδη, καταγράφει συγκλονιστικά γεγονότα που αφορούν την Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα, τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13, την είσοδο της Ελλάδας στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο το 1917, και την Μικρασιατική Εκστρατεία το 1919-1922.

Ο ελληνο-αμερικανικός τύπος προέβαλλε τους αγώνες της Ελλάδας και συνένωνε νοερά και ουσιαστικά τον έλληνα μετανάστη με τη στρατηγική του έθνους.

Εκτός από τους εξωτερικούς εχθρούς η χώρα έχει να αντιμετωπίσει εσωτερικά την δριμύτατη σύγκρουση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου με το Παλάτι που αφορά θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Με εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον χειρισμό σοβαρότατων θεμάτων όπως η ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα, ή τη στάση της Ελλάδας στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο η αντιπαράθεση μεταξύ πρωθυπουργού και μονάρχη θα οξυνθεί, με αποτέλεσμα την παραίτηση της κυβέρνησης Βενιζέλου, τον Φεβρουάριο του 1915.

Είχε αρχίσει αυτό που ονομάστηκε Εθνικός Διχασμός και κράτησε διαιρεμένη την ελληνική πολιτική ζωή για άλλα 25 χρόνια μέχρι που ξέσπασε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η σφοδρή σύγκρουση Βενιζέλου- Κωνσταντίνου που δίχασε βαθιά τον ελληνισμό στην Ελλάδα ήταν αναπόφευκτο να διχάσει και τον ελληνισμό των ΗΠΑ.

 

Γεννηθείς στην Αμαλιάδα...

Ο 21χρονος νεαρός Πέτρος Τατάνης θα μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1905 και ήταν ο εκπρόσωπος του οίκου Αδελφών Καρακαντά  (αδελφοί της μητέρας του) που ειδικευόντουσαν στις εξαγωγές αλευριού, πετρελαίου και υφασμάτων καθώς και τη εισαγωγή καφέ και είχαν σχέσεις με τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά κράτη και αποικίες όπως την Αίγυπτο , την Αραβία, την Ερυθρά θάλασσα και την Ινδία, χρησιμοποιώντας ιδιόκτητα πλοία. Τα κεντρικά τους γραφεία στην Νέα Υόρκη ήταν στην Γουόλ Στρήτ.

Το πρόγραμμα του Βενιζέλου (φιλελεύθερη πολιτική, ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, εκσυγχρονιστικοί στόχοι και πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας) βρήκε μεγάλη απήχηση ανάμεσα στην ανερχόμενη αστική τάξη στην Ελλάδα και τους έλληνες της ομογένειας και ιδίως τους έμπορους και τους επιχειρηματίες σε πόλεις όπως την Αλεξάνδρεια, την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη και τη Νέα Υόρκη όπου είχε εγκατασταθεί ο Πέτρος Τατάνης.

Ο νεαρός Αμαλιαδίτης ήταν δραστήριο μέλος της οργάνωσης Πανελλήνιος Ένωσις Αμερικής που ιδρύθηκε το 1907 με σκοπό την προστασία των ελλήνων μεταναστών, την διατήρηση της ταυτότητάς τους και την ενίσχυση των εθνικών αγώνων της Ελλάδας.

Στην Αθήνα ένα κίνημα από νέους αξιωματικούς το 1909 που ξεκίνησε στο στρατόπεδο Γουδή, θα φέρει τον Βενιζέλο από την Κρήτη στην πρωτεύουσα για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.

Στην Αμερική, η Πανελλήνιος Ένωσις με την ενθάρρυνση του πρέσβη Λάμπρου Κορομηλά τάχθηκε υπέρ του Βενιζέλου , προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση του Σόλωνα Βλαστού που ήταν ο εκδότης της ελληνόφωνης καθημερινής εφημερίδας Ατλαντίς που ιδρύθηκε το 1894 και μέχρι τότε υποστήριζε την οργάνωση.

Ο Βλαστός όμως εξελισσόταν σε φανατικό φίλο της μοναρχίας και δυσανασχετούσε με την άνοδο του Βενιζέλου στην πρωθυπουργία.

Από εκείνη τη στιγμή εκδηλώθηκε ανοιχτά και στον ελληνισμό των ΗΠΑ η υποβόσκουσα διαίρεση ανάμεσα στους βενιζελικούς και στους μοναρχικούς με την Ατλαντίδα όλο και πιο σταθερά στο πλευρό της μοναρχίας.

Το Μάρτιο του 1912 ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέπτεται προεκλογικά την Αμαλιάδα και βγάζει λόγο σε μεγάλο πλήθος οπαδών του. Ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης οργανώνει δεξίωση προς τιμή του και αφού ο συνδυασμός του δεν έχει κανένα Αμαλιαδίτη υποψήφιο πολιτικό, δεσμεύεται ότι ο ίδιος θα είναι ο βουλευτής Αμαλιάδας.

Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς ξεκινά ο Α΄Βαλκανικός Πόλεμος και από τον Δεκέμβριο καθημερινώς καταφθάνουν πολλοί Αμαλιαδίτες μετανάστες από την Αμερική για να καταταγούν εθελοντικά στο στρατό και να υπερασπίσουν την πατρίδα.

 

Ίδρυση του Εθνικού Κήρυκα

Δεδομένης της σημασίας του ομογενειακού τύπου και της συνεχιζόμενης προσήλωσης της εφημερίδας Ατλαντίς στη μοναρχία, πρόβαλλε επιτακτική η ανάγκη δημοσιογραφικού οργάνου του βενιζελισμού.

Ο Τατάνης πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει μια τέτοια εφημερίδα το 1915, με δέκα και πλέον χρόνια παρουσίας στη Νέα Υόρκη και με σημαντική συνεισφορά στην εθνική και βενιζελική υπόθεση.

Προθυμοποιήθηκε να αναλάβει το οικονομικό κόστος , και κατέβαλλε εγγύηση αξίας 100.000 δολαρίων σε τράπεζα ως εγγύηση για να εκδοθεί η εφημερίδα σε ιδιόκτητα πιεστήρια και γραφεία που νοίκιασε στην διεύθυνση 134- 140 West 26th στη Νέα Υόρκη.

Ο τίτλος Εθνικός Κήρυξ αλλά και το λογότυπο της εφημερίδας που επιλέχθηκαν ήταν βασισμένα στην εφημερίδα Κήρυξ του Βενιζέλου, που έβγαινε στα Χανιά. Η λέξη Εθνικός προστέθηκε για να δείξει πως η εφημερίδα δεν αφορούσε μόνο τους έλληνες στη Νέα Υόρκη αλλά όλους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρώτο φύλλο βγήκε στις 2 Απριλίου 1915 και κόστιζε 2 σεντς. Η οκτάστηλη επικεφαλίδα ανακοίνωνε "Συνέντευξις Βενιζέλου με τον Εθνικόν Κήρυκα - Θα έκαμνε την Ελλάδα ίσην με την Ιταλία".

Ο Εθνικός Κήρυκας καθιερώθηκε σχεδόν αμέσως μετά τη εμφάνισή του ως εναλλακτική πολιτική φωνή στον ομογενειακό χώρο και αυτό οφείλεται στον Τατάνη, που δεν δίστασε να σπάσει το λεγόμενο μονοπώλιο, ιδρύοντας μια εφημερίδα που σε εμφάνιση και περιεχόμενο ήταν αντάξια των πιο σημαντικών εφημερίδων στην Ελλάδα και την διασπορά.

Εκλεκτό επιτελείο τακτικών και έκτακτων συνεργατών έγραφαν στον Εθνικό Κήρυκα, μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται μεγάλα ονόματα των ελληνικών γραμμάτων και της δημοσιογραφίας όπως: ο Κωστής Παλαμάς, ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Μπάμπης Άννινος, ο Κώστας Ουράνης, ο Γρηγόριος Καμπούρογλου, ο Θάνος Βελλιανίτης κ.ά.

Από τη στιγμή εκείνη και για πολλές δεκαετίες, ιστορία του ελληνικού τύπου στις ΗΠΑ γράφτηκε μέσα από τον ανταγωνισμό των δυο καθημερινών εφημερίδων της Νέας Υόρκης.

 

Εντωμεταξύ στην Αμαλιάδα...

 Στη γενέθλια πόλη του Πέτρου Τατάνη οι πολίτες παλινδρομούν  πολιτικά και φουντώνουν τα πάθη και τα μίση που υποδαυλίζει ο εμφύλιος διχασμός.

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1916 οι κάτοικοι της Αμαλιάδας εξεγέρθηκαν εναντίον του Βενιζέλου ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως υπεύθυνος για τα γεγονότα του γαλλικού αποκλεισμού.

 Πραγματοποιήθηκε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση και μετά από σχετικές ομιλίες όλοι μαζί στις 2 το απόγευμα πήγαν στην πλατεία της Σοχιάς όπου και έριξαν "λίθον αναθέματος" κατά του ανθρώπου που παλαιότερα ζητωκραύγαζαν ως "Αναγεννητή της Ελλάδας"!

Ωστόσο τον Απρίλιο του 1918 στην πόλη της Αμαλιάδας ιδρύθηκε η υπηρεσία του Πταισματοδικείου, η οποία εξυπηρετούσε σε μεγάλο βαθμό και τους κατοίκους της περιφέρειας. Οι Αμαλιαδίτες εγκατέστησαν την υπηρεσία σε κτήριο που είχε δωρίσει ο θείος του Τατάνη το λεγόμενο Καρακάνδειον και συνέταξαν ευχαριστήρια επιστολή με την οποία όλοι οι κάτοικοι της πόλης ευχαριστούσαν την Κυβέρνηση του Βενιζέλου για την ίδρυση του Πταισματοδικείου.

Με τη κήρυξη του πολέμου το 1918 πρώτοι οι Αμαλιαδίτες έφεδροι έστειλαν τηλεγράφημα στον Βενιζέλο ότι είναι πρόθυμοι για την υπεράσπιση της πατρίδας και έτοιμοι για κάθε θυσία.

Τον Σεπτέμβρη του 1920 ολόκληρη η Ηλεία γιορτάζει την Συνθήκη της Ευρώπης η οποία σκιάζεται από την είδηση της απόπειρας κατά της ζωής του Βενιζέλου στο Παρίσι.

Στην Αμαλιάδα με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών τέλεσαν δοξολογία για τη διάσωση του Βενιζέλου. Παραβρέθηκαν οι αρχές και όλος ο κλήρος. Η συγκίνηση του παρευρισκόμενου πλήθους έφτασε στο κατακόρυφο όταν ο καλλίφωνος ψάλτης Τσαπαλήρας έψαλλε τον επίκαιρο ύμνο του Βενιζέλου. Ζητωκραύγαζαν υπέρ του πρωθυπουργού και ξεφώνιζαν κατάρες κατά των δολοφόνων.

Όμως ο Βενιζέλος θα χάσει εν μέσω της Μικρασιατικής Εκστρατείας τις εκλογές του 1920, τον Σεπτέμβριο του 1921 παντρεύεται στο Λονδίνο την Έλενα Σκυλίτση και τον Οκτώβριο θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη και στα γραφεία του Εθνικού Κήρυκα. Εκεί τον υποδέχτηκαν ο Πέτρος Τατάνης με τον αρχισυντάκτη του Δημήτριο Καλλίμαχο....

 

Ένας φλογερός πατριώτης

"Για τον Βενιζέλο ο Εθνικός Κήρυκας ήταν η πιο σημαντική εφημερίδα σε όλο τον Οικουμενικό Ελληνισμό" τονίζει σε συνέντευξη που θα δώσει 95 χρόνια μετά ο συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης στον Εθνικό Κήρυκα της Αθήνας.

Στη συζήτηση με το δημοσιογράφο μίλησε για το βιβλίο που μόλις έχει εκδόσει, και αφορά το γαμήλιο ταξίδι του Ελ. Βενιζέλου στην Αμερική, τη μεγαλειώδη υποδοχή από 10.000 ομογενείς στη Νέα Υόρκη  που είχε προετοιμάσει και οργανώσει ο Πέτρος Τατάνης και ο μητροπολίτης Νέας Υόρκης Μελέτιος, ο μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο  Εθνικός Κήρυκας έχει τυπώσει την φωτογραφία του Βενιζέλου και την  μοιράζει στον κόσμο μαζί με την μετάφραση του Εθνικού Ύμνου στα  αγγλικά, από τον βρετανό ποιητή Ράντγιαρντ Κίπλινγκ με αφιέρωση στον Μεγάλο Κρητικό.

Καθώς ο Βενιζέλος εμφανίζεται στην κορυφή της σκάλας -γράφει ο Ανδρουλάκης- κι όπως σηκώνει το δεξί του χέρι στον κλασικό του χαιρετισμό, ο κόσμος κλαίει, παραληρεί, ηχούν οι σειρήνες των πλοίων στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και η μπάντα του Δήμου της πόλης παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο.

Όταν πάτησε το πόδι του στη γη, πρώτη φορά στο Νέο Κόσμο, κανένα μέτρο τάξης δεν ήταν δυνατό να τηρηθεί. Ο κόσμος έσπασε τις γραμμές, όλοι ήθελαν να του σφίξουν το χέρι, να του πουν δυο λόγια , να τον αγγίξουν.

Η ανεπίσημη υποδοχή του Βενιζέλου στη Νέα Υόρκη μπορεί να συγκριθεί μόνο με την επίσημη και καθολική υποδοχή του πρωθυπουργού Λόιδ Τζορτζ –ένα χρόνο αργότερα.

Ο Τατάνης ήταν μέλος της ελληνο- αμερικανικής επιτροπής που περιλάμβανε εξέχοντες ελληνο-αμερικανούς αλλά κυρίως αμερικανούς φιλέλληνες και είχε σκοπό την δημοσιοποίηση των ελληνικών θέσεων και τον επηρεασμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Δημήτριος Καλλίμαχος είχε γράψει για τον Τατάνη "Καμία δαπάνη δεν ήτο πολύ μεγάλη δια τον κ. Πέτρο Τατάνη, όταν επρόκειτο να εξυπηρετήση το έθνος και την κοινωνίαν...σπανίως ο ιδιοκτήτης μιας εφημερίδας έθεσε την εφημερίδα του εις την διάθεσιν ενός Εθνικού σκοπού, τόσον απεριορίστως".

Ο Τατάνης κατ΄ανάγκη ενεργούσε και μόνος του όταν μπορούσε να προβάλλει τις θέσεις της Ελλάδας στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το κύρος που του έδινε η ιδιότητά του ως διευθυντή της εφημερίδας Εθνικός Κήρυξ.

Λίγες μέρες μετά την καταστροφή της Σμύρνης θα στείλει επείγον τηλεγράφημα στον αμερικανό πρόεδρο Warren Harding επισημαίνοντας τον κίνδυνο στον οποίο αντιμετώπιζαν οι έλληνες στην ανατολική Θράκη και δήλωνε ότι υπήρχαν 75.000 εκπαιδευμένοι αμερικανοί πολίτες συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου που ήταν έτοιμοι να πάρουν τα όπλα για να εμποδίσουν τον αφανισμό τους σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης.

Τον αμερικανό πρόεδρο είχε ζητήσει να επισκεφθεί και ο Βενιζέλος, δεν κατόρθωσε τίποτα πέρα από μια τυπική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Χιούζ και «ουδείς απολύτως εγένετο λόγος περί των εν Ελλάδι πραγμάτων». Άλλωστε τι μπορούσαν να περιμένουν από ένα πρόεδρο που τζόγαρε αυτοπροσώπως στο Χρηματιστήριο μέχρι να αυτοκτονήσει;

 

Η φωνή της Ομογένειας για ένα αιώνα...

Ο Εθνικός Κήρυκας σαν δημοσιογραφικό όργανο ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της Ομογένειας για περισσότερο από έναν αιώνα. Κράτησε μια προοδευτική στάση απέναντι στη διαμόρφωση μιας διπλής ταυτότητας των μεταναστών ως αμερικανών πολιτών αλλά ταυτόχρονα ελλήνων.

Αυτό οφείλεται στη διορατικότητα του ιδρυτή της Πέτρου Τατάνη και η πεποίθησή του πως μια εφημερίδα αντάξια των μεγαλεπίβολων στόχων του Ελ. Βενιζέλου θα εκπροσωπούσε τους έλληνες της Αμερικής συνολικά στους χώρους της πολιτικής , της οικονομίας αλλά και της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής.

Στο πρωτοχρονιάτικο πρωτοσέλιδο του 1929 θα γράψει ο Τατάνης με ενθουσιασμό πως '' Ο ελληνισμός της Αμερικής ...αποτελεί την μεγαλυτέρα οικονομική δύναμιν εν τω πανελληνίω και μιά κολοσσιαίαν σύνθεσιν Κοινοτήτων, Σχολείων, Εκκλησιών, Σωματείων. Από τον Ελληνισμόν αυτόν...εξήλθον πρώτης γραμμής επιχειρηματίαι, επιστήμονες, ηγέται εις κάθε κλάδον της ζωής".

 

100 χρόνια συνεχούς ενημέρωσης

Ο σημερινός εκδότης και διευθυντής του Εθνικού Κήρυκα ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι ο μακροβιότερος στο πηδάλιο της εφημερίδας,από τους επτά συνολικά ιδιοκτήτες του στο διάστημα όλων αυτών των χρόνων.

Επί των ημερών του ο Εθνικός Κήρυκας σημείωσε άνθηση και έγινε ακόμη περισσότερο ο καθημερινός απαραίτητος και υπεύθυνος οδηγός ενημέρωσης και σχολιασμού για όλα όσα συμβαίνουν στην Ομογένεια, την Αμερική, τη γενέτειρα Ελλάδα και Κύπρο και τον κόσμο.

Στα χέρια του Αντώνη Διαματάρη ο Εθνικός Κήρυκας του Πέτρου Τατάνη μπήκε με νεανικό σφρίγος, όπως όταν ξεκίνησε, στην πρώτη του εκατονταετία.

Στα 100χρονα του Εθνικού Κήρυκα στη Νέα Υόρκη η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από το βίντεο ''Εθνικός Κήρυκας και Ομογένεια", προϊόν πολύμηνης επιστημονικής έρευνας στα αρχεία του Εθνικού Κήρυκα, στο Μουσείο Μετανάστευσης της Νήσου Έλις, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Μανχάταν, στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και στα αρχεία των κρατών στις δυο ακτές του Ατλαντικού.

Από το 1984 η εφημερίδα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο στο Long Island City και από το 1988 απέκτησε τα δικά της ιδιόκτητα γραφεία στην Αθήνα.

 

Με πλούσιες εκδηλώσεις το "2ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών"

Ο Δήμος Ήλιδας σε συνεργασία με την Πανηλειακή Ομοσπονδία Ομογενών Αμερικής-Καναδά και με τη συμμετοχή των απόδημων Ηλείων από κάθε σημείο του πλανήτη , διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το «2ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017, στις 21.00 το βράδυ , στον κήπο της ιστορικής οικίας Τατάνη στην Αμαλιάδα και θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς, τραγούδι, μουσική, θεατρικά δρώμενα και ένα πλούσιο μπουφέ.

Η ιστορική οικία της οικογένειας Τατάνη στην Αμαλιάδα λειτουργεί ως Μουσείο Τύπου του Απόδημου Ελληνισμού.  Στους εσωτερικούς της χώρους κατά καιρούς φιλοξενούνται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (εκθέσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις) όπως επίσης τους θερινούς μήνες οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται στον αύλειο χώρο της Οικίας.

Το αρχοντικό του Παναγή Τατάνη -εκτός από τον Πέτρο είχε ακόμη πέντε παιδιά- είχε χτιστεί πριν το 1900 και ο πλούτος του ήταν μοναδικός σε υλική και αισθητική αξία, είναι χαρακτηριστικό δε πως υπήρχε δωμάτιο στολισμένο που χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για την φιλοξενία του αγωνιστή Μητροπολίτη Ηλείας Αντωνίου.

 

Πηγές

Εθνικός Κήρυκας, Αλέξανδρος Κιτροέφ, Αντώνης Διαματάρης, Σταύρος Μαρμαρινός

Λεωνίδας Καρνάρος, ΑΜΑΛΙΑΔΑ (1821-1914)

ΒΥΡΩΝ ΔΑΒΟΣ, Στον Πύργο και στην Ηλεία του 1821-1930

ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ, «ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΛΙΤΟΣ»

Φωτογραφίες αρχείο Εθνικού Κήρυκα, αρχείο Σπύρου Μπεράτη

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.