ilia24.gr
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 11:46

Πώς η πολιτική πνίγεται στα απόνερα του λαϊκισμού: Η περίπτωση του Ταμείου Μολυβιάτη

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Ήταν μεσημέρι Παρασκευής, 24 Αυγούστου 2007. Σαν χθες, ακριβώς πριν από μια δεκαετία, όταν η πρώτη πυρκαγιά κατέκαιγε το βουνό της Σμέρνας, δίπλα στα λουτρά του Καϊάφα, λίγο πιο βόρεια από την Αρτέμιδα και τη Μάκιστο. Σε λίγες ώρες, η κόλαση εγκαταστάθηκε για μέρες στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στην Εύβοια. Πουθενά, όμως, τόσο, όσο στην Ηλεία.

Χωριά εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, άνθρωποι κάηκαν, σπίτια και περιουσίες καταστράφηκαν. Η Πολιτεία, ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τόσης έκτασης καταστροφή, έκανε, ωστόσο, τις υπερβάσεις της: Κορυφαία, η χορήγηση 3.000 ευρώ σε όσους προσέρχονταν και δήλωναν πυρόπληκτοι, δείχνοντας απλώς ένα δελτίο ταυτότητας.

Κι ήταν ακριβώς τότε, που ακριβώς εκείνοι, οι οποίοι μιλούν για αδάμαστη ελληνική γραφειοκρατία, για το «Δυσκίνητο δημόσιο» και για το «ατέλειωτο χαρτοβασίλειο», εκείνοι ακριβώς σήκωσαν τη σημαία της μιζέριας, πάνω από τις τεράστιες φλόγες: «Θα πάρουν τριχίλιαρα κι αυτοί που δεν δικαιούνται» έλεγε ο ένας, «πώς δίνετε έτσι τα χρήματα των φορολογουμένων;» αντέτεινε ο άλλος, «πλάκωσαν οι γύφτοι για να κονομήσουν» υποτονθόριζε ο τρίτος, που προφανώς αγνοούσε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει σημαντικός αριθμός Ρομά...

Η πολιτική υπέρβαση (εν προκειμένω της γραφειοκρατίας) συνάντησε την ανυποχώρητη εχθρότητα του πολιτικού κατεστημένου, αυτού που συντηρεί την ελληνική πολιτική σε εμβρυακό στάδιο, που τίποτα καινούργιο δεν έχει να προτείνει επί δεκαετίες, που ζει για να αυτοσυντηρείται, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, μακριά από την πρωτοφανή πρόοδο που συντελείται σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, ως απότοκος της Τεχνολογικής Επανάτασης του 21ου αιώνα.

Ακολούθως, όταν ο εφιάλτης τελείωσε, χρειάστηκε να αποδειχθεί ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχει ακόμα αυτό που λέμε «αλληλεγγύη», συνεπώς συνοχή.

Κι αποδείχτηκε περίτρανα. Στον τηλεοπτικό μαραθώνιο που διεξήχθη για την ενίσχυση των πυροπλήκτων, χρήματα πρόσφεραν 92.000 Ελληνίδες κι Έλληνες: Ασφαλώς ανάμεσα τους και μερικοί κρατικοί φορείς που πρόσφεραν πολλά χρήματα- τα οποία, όμως, επίσης ήταν των φορολογουμένων. Αλλά εκείνη τη βραδιά, «κουραστήκαμε» θα έλεγε κανείς, να βλέπουμε την ατέλειωτη λωρίδα προσφορών στο κάτω μέρος της οθόνης της κρατικής τηλεόρασης: 50 ευρώ, 100, 20, ό,τι μπορούσε ο καθένας.

Η αυθόρμητη, συγκινητική, πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των Ελλήνων, απέφερε για τις σεισμόπληκτες περιοχές το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 208 εκατομμυρίων ευρώ. Τότε, έλαβε χώρα η δεύτερη πολιτική καινοτομία, πιο σύνθετη, πιο ρηξικέλευθη, με μεγαλύτερο χρονικό και πολιτικό βάθος: Συνεστήθη το γνωστό ως «Ταμείο Μολυβιάτη», με σκοπό την καλύτερη δυνατή διαχείριση υπέρ των πυροπλήκτων, αυτού του τεράστιου ποσού που προσέφερε η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη του Έλληνα προς τον συνάνθρωπό του.

Η υπό τον Πέτρο Μολυβιάτη διοίκηση του Ταμείου, έλαβε τότε μια απόφαση, που τα απόνερα του ελληνικού πολιτικού βούρκου λίγο αργότερα «έπνιξαν» στα ρηχά. Είπε, δηλαδή: Ας κάνουμε την καταστροφή, ευκαιρία. Ας διαθέσουμε αυτά τα χρήματα όχι μόνο για την (αυτονόητη) αποκατάσταση των υλικών ζημιών της πύρινης λαίλαπας, αλλά και για τη βελτίωση των υποδομών στις πληγείσες περιοχές. Αυτό το δεύτερο, ΔΕΝ ήταν απότοκος των καταστροφικών πυρκαγιών.

Αλλά δεν έμεινε εκεί, το  Ταμείο Μολυβιάτη. Επισκέφθηκε τα χωριά της περιοχής, ένα προς ένα, διαπίστωσε τα προβλήματα υποδομών καθενός ξεχωριστά, και ενέγραψε στον προϋπολογισμό του Ταμείου, αντίστοιχα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Όχι γενικά κι αόριστα «θα σας κάνωμεν σχολεία», «μα, δεν έχωμεν παιδία!», «και παιδία θα σας κάνωμεν!».  Ο προϋπολογισμός του Ταμείου είναι σαφής και χωρίς περιθώρια διαπραγματεύσεων ή παρανοήσεων (δείτε εδώ μια αναλυτική, αν και όχι ολοκληρωμένη, αναφορά).

Δείτε πώς σχεδιάστηκε χρονικά η κατανομή κονδυλίων στις πυρόπληκτες περιοχές:

Αντιγράφω από την πολυσέλιδη κατανομή των κονδυλίων εκ μέρους του Ταμείου Μολυβιάτη, ενδεικτικά:

- Αποκατάσταση δικτύου ύδρευσης Λινίσταινας Ανδριτσαίνης (ένα χωριό στο... πουθενά, μέσα στα δάση): 88.000 ευρώ (κωδικός έργου: 2009ΕΠ40100002)

- Αποκατάσταση κι ενίσχυση λειτουργίας του δικτύου στα εγγειοβελτιωτικά έργα Ηλείας για αποφυγή πλημμυρών λόγω πυρκαγιών: 1.000.000 ευρώ (2009ΕΠ40100005)

- Επισκευή- αντικατάσταση υδρευτικού δικτύου (για πόσιμο νερό) στα Σαβάλια Αμαλιάδας: 200.000 ευρώ (2009ΕΠ40100011)

- Αντιδιαβρωτικά- αντιπλημμυρικά έργα στο κοινοτικό δάσος Λιχάδας Ευβοίας 700.000 ευρώ, (κωδικός έργου: 2009ΕΠ46600001).

- Αγροτικές οδοποιίες Άσκρης και Μαυροματίου δήμου Θεσπιέων: 1.370.000 ευρώ (κωδικός έργου: 2009ΕΠ46600003)

κλπ...

Πού κατέληξαν όλα αυτά;

Τα πήρε το ρέμα του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης, με τις εκλογές του 2009. Μια μόλις εβδομάδα μετά τη νίκη του «λεφτά υπάρχουν», ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται με τις κάμερες στην Αρχαία Ολυμπία, συνοδευόμανεος παό τέσσερις υπουργούς (μεγαλεία!) και τον Ισπανό  μηχανικό- «γκουρού» των ανασυγκροτήσεων Αθεμπίγιο (ποιος ξέρει που να βρίσκεται σήμερα αυτός ο τύπος...).  Νόμο- πρότυπο για την πράσινη ανάπτυξη «Δεσμεύτηκε» ότι θα έφτιαχνε η υπουργός Μπιρμπίλη. Μετατροπή της Ηλείας σε πρότυπο νομό πράσινης ανάπτυξης εξήγγειλε ο Γερουλάνος. Αναγέννηση της γεωργίας στο νομό χωρίς σπατάλες υποσχέθηκε η Μπατζελή. Κι ο ίδιος ο Παπανδρέου, υπογράμμισε με δεσμευτικές δηλώσεις του ότι η Αρχαία Ολυμπία θα γινόταν πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας (κάτι θα σημαίνει αυτό αν μεταφραστεί στα ελληνικά...) και οικιστικής ανάπτυξης, δήλωσε απερίφραστα ότι θα ιδρυόταν σχολή αθλητισμού, ολυμπισμού και πρότυπης ανάπτυξης

Στην ίδια εκδήλωση- παρωδία, ο τότε νομάρχης- στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χαράλαμπος Καφύρας, παίρνει μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς επιταγή από τον Γ. Παπανδρέου, ύψους... 1.200.000 ευρώ! Τα 120 εκατομμύρια που είχαν μείνει αδιάθετα στις εκλογές του 2009 από το Ταμείο Μολυβιάτη, έγιναν για την Ηλεία, 1.200.000 με επιταγή ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, που ως σήμερα ουδείς γνωρίζει πού πήγαν και γιατί. Εξαγγέλθηκε επίσης, το κλείσιμο του Ταμείου Μολυβιάτη!

Το 2013 διαπιστώθηκε ότι, όταν έκλεισε το Ταμείο Μολυβιάτη είχε 120 εκατομμύρια και ξαφνικά βρέθηκε να υπάρχει υπόλοιπο… 92 εκατομμύρια, χωρίς να έχει δοθεί σαφής εξήγηση για το που πήγαν τα 27 εκατομμύρια ευρώ που έλειπαν.

Πόσα εγκλήματα διεπράχθησαν, πάνω στο έγκλημα των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007, είναι κάτι που ακόμα και σήμερα αξίζει να διερευνηθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστό. Το βέβαιο είναι ότι μια υπερβατική πολιτική προσπάθεια από την κυβέρνηση Καραμανλή, χάθηκε στα θολά νερά του λαϊκισμού, της καμερολαγνείας, του αδίστακτου κομματισμού και της πολιτικής ελαφρότητας.

Δέκα χρόνια μετά, η Ηλεία, η Εύβοια, η Αρκαδία, οι πυρόπληκτες περιοχές του καταστροφικού 2007, είναι σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη που ήταν πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές. Άλλη μια απόδειξη της... χρησιμότητας του ελληνικού πολιτικού προσωπικού, του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου...

 

Πηγή: politically.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.