ilia24.gr
Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 18:40

Λεωνίδας Μπαρτζελιώτης ο Ηλείος, Ύπατος των Φιλοσόφων (ΦΩΤΟ)

Οι δράσεις και το έργο του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας

 

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

 

Στον απόηχο ενός θερμού καλοκαιριού κυριολεκτικά και μεταφορικά, καθώς δραματικά κοινωνικά γεγονότα, καταστροφικές πυρκαγιές, πολιτικές αντιπαραθέσεις, φαντασμαγορικά ή αδιάφορα θεάματα απασχόλησαν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, μια εκδήλωση, το 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία 28-31 Ιουλίου 2017 συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

mpartseliotis leonidas ekdiloseis12

mpartseliotis leonidas ekdiloseis12

Η φετινή διοργάνωση είχε θέμα "Η Φιλοσοφία και οι Τέχνες" με έμφαση:

 

Την ολιστική προσέγγιση

Τη συνεισφορά του Ν. Καζαντζάκη και του J. P. Anton στη Φιλοσοφία και τις Τέχνες

Τις απόψεις του Ξενοφώντος για τη Φιλοσοφία, τις Τέχνες και την Ολιστική Θεωρία

 

Ως σύνεδροι συμμετείχαν, διαπρεπείς καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ πραγματοποιήθηκαν ποικίλες παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

mpartseliotis leonidas ekdiloseis1

mpartseliotis leonidas ekdiloseis1

Στόχος του συνεδρίου είναι η συμβολή του στην προσπάθεια αποκέντρωσης και πολιτιστικής αναγέννησης της περιφέρειας, με ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση επαφή δια μέσου της Ελληνικής φιλοσοφίας με την πολιτιστική κληρονομιά και το φιλειρηνικό πνεύμα των Αρχαίων Ελλήνων.

 

Το 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Διοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας (ΟΚΦΠ), με πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής τον καθηγητή Φιλοσοφίας κ. Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

mpartseliotis leonidas ekdiloseis2

mpartseliotis leonidas ekdiloseis2

Ο Λεωνίδας Μπαρτζελιώτης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στη Μίνθη της Ολυμπίας όπου διδάχτηκε τα πρώτα εγκύκλια μαθήματα τα οποία συμπλήρωσε στη Ζαχάρω. Σπούδασε θεολογία, ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Norman των ΗΠΑ και υπέβαλε τη διατριβή του με θέμα: "Plotinus : On the Importance of Aesthetics in Philosophy". Ακολούθως, παρακολούθησε με υποτροφία μεταπτυχιακά μαθήματα φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Emory της Georgia όπου υπέβαλε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα : 'Pletho' s Philosophy of Ethics".

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, άρθρων και ανακοινώσεων καθώς και εκδότης αρκετών συλλογικών τόμων. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται:

mpartseliotis leonidas

mpartseliotis leonidas

-«Θεολογία και Οντολογία του P. Tillich», Αθήνα 1964

-«Η κριτική του Αριστοτέλους παρά Πλήθωνι ως έκφρασις του αντιαριστοτελικού κατά τον ΙΕ΄αιώνα», Αθήνα 1980

-«Ο Ελληνοκεντρισμός και οι κοινωνικοπολιτικές ιδέες του Πλήθωνος», Αθήνα 1989

-«Number and Harmony in Whitehead’s philosophy: the Pythagorean background», Αθήνα 1989

-«Συνεχές και ασυνέχεια από τον Θαλή στον Ποσειδώνιο», Αθήνα 1994

-«Πόλις και Πολιτική επιστήμη», Αθήνα 1997

mpartseliotis leonidas3

mpartseliotis leonidas3

Υπήρξε ο πρωτεργάτης και εμπνευστής της έκδοσης του διεθνούς κύρους φιλοσοφικού περιοδικού "Skepsis" το οποίο αποστέλλεται στις βιβλιοθήκες πολλών ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων. Παράλληλα υπήρξε ιδρυτής του '' Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας και Διεπιστημονικής Έρευνας" μετεξέλιξη του οποίου αποτελεί το '' Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας".

Το εν λόγω κέντρο είναι ένα επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επί τριάντα συναπτά έτη οργανώνει το Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία και στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, καθώς και επιστημονικά σεμινάρια για έλληνες και ξένους φοιτητές και μια σειρά μαθημάτων φιλοσοφίας στην Αθήνα και στην Ηλεία.

mpartseliotis leonidas ekdiloseis4

mpartseliotis leonidas ekdiloseis4

Το ΟΚΦΠ εκτός από το ''Skepsis" εκδίδει την εξαμηνιαία επιθεώρηση φιλοσοφίας, παιδείας και τέχνης Celestia, το επιστημονικό περιοδικό Ίφιτος,  ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η περιοδική έκδοση Ολιστικής Φιλοσοφίας ΞΕΝΟΦΩΝ .

Εκδίδει ακόμα τα πρακτικά των συνεδρίων και συμποσίων, ενώ μεταφράζει και εκδίδει έργα πανεπιστημιακών και ερευνητών, Αμερικανών, Κινέζων  και Ρώσων, μεταξύ άλλων αναγνωρισμένων φιλοσόφων, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Ουσιαστικά κατά τα τελευταία έτη ο καθηγητής Μπαρτζελιώτης παραμένει εξ ίσου ενεργός όσο και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

mpartseliotis leonidas ekdiloseis5

mpartseliotis leonidas ekdiloseis5

Συμμετέχει ασταμάτητα σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι μέλος ενός μεγάλου αριθμού διεθνών φιλοσοφικών εταιρειών και είναι η ψυχή του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας και όλων των δραστηριοτήτων του, ενώ παράλληλα διατηρεί έναν στενό κύκλο φοιτητών επί διατριβή με τους οποίους συνεργάζεται στενά.

 

Η Φιλοσοφία ενώνει...

"Η φιλοσοφία ενώνει τους ανθρώπους" γράφει ο καθηγητής Μπαρτζελιώτης, "δεν τους χωρίζει". "Για τούτο η φιλοσοφία ουσιαστικά δεν έχει πατρίδα. Μπορεί να γεννήθηκε στην Ελλάδα, η γλώσσα της, όμως είναι οικουμενική και προσφέρεται μοναδικά για τη διεθνή συννεννόηση και αλληλοκατανόηση και ακόμα για την επίλυση διαφορών και την διευθέτηση διεκδικήσεων.

mpartseliotis leonidas ekdiloseis6

mpartseliotis leonidas ekdiloseis6

Η φιλοσοφία με ανάλυση και διασάφηση των εννοιών μπορεί να αποσοβήσει συγκρούσεις και ως οικουμενικός πρακτικός λόγος, ως "ηθική της αλληλεγγύης", να συντείνει στην ειρηνευτική συμβίωση των λαών.

Η φιλοσοφία, με την ολιστική προσέγγιση των επιμέρους επιστημών και της παιδείας, της δραματικής τέχνης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, της κριτικής  και συγκριτικής αξιολόγησης του έργου των ερευνητών και συγγραφέων κλπ. μπορεί να φέρει πιο κοντά τις μελλοντικές γενιές του πλανήτη.

Οι ολιστικές αυτές προσεγγίσεις ανταποκρινόμενες στα αιτήματα των καιρών, αναδεικνύουν τις αισθητικές αξίες της μουσικής και του χορού, των θεατρικών παραστάσεων και των τραγωδιών, της λογοτεχνίας και της ποίησης και των λοιπών τεχνών.

mpartseliotis leonidas ekdiloseis7

mpartseliotis leonidas ekdiloseis7

Είναι, ακόμη, προφανές ότι η ''οικονομική κρίση" αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με την καλλιέργεια και την εφαρμογή της ολιστικής παιδείας, που συνδυάζει την κατάκτηση της γνώσης και των πολιτισμικών αξιών ταυτόχρονα.

Η ολιστική προσέγγιση δεν εξαιρεί τα οικονομικά στοιχεία, αλλά τα ενσωματώνει προς καταπολέμηση της φτώχειας και την απαλλαγή του ανθρώπου από τα πάθη του σώματος μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η φιλοχρηματία και η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και ο πλουτισμός.

Η ολοκληρωμένη παιδεία αποτελεί όρο απαραίτητο για την επίτευξη της κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας. Η παιδεία αυτού του τύπου δεν παρακάμπτει τα οικονομικά ζητήματα, αλλά καθορίζει τις δυνατότητες διείσδυσης του πολιτισμού και της επιστήμης στους πολίτες και στους πολιτικούς, στις οικογένειες και στην κοινωνία".

mpartseliotis leonidas ekdiloseis8

mpartseliotis leonidas ekdiloseis8

H επικαιρότητα του Ξενοφώντος

Το ερευνητικό ενδιαφέρον του καθηγητή Μπαρτζελιώτη και των συνεργατών του έχοντας καλύψει επαρκώς το ευρύτατο φάσμα του φιλοσοφικού στοχασμού που αρχίζει από τους προσωκρατικούς, επικεντρώνεται στην ελληνική κλασσική διανόηση, επεκτείνεται στον νεοπλατωνικό φιλοσοφικό χώρο και συμπληρώνεται με τις νεότερες ολιστικές θεωρήσεις  συστηματικών φιλοσόφων και σύγχρονων επιστημονικών ερευνών και επιτευγμάτων, έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια στην επικαιροποίηση του Ξενοφώντειου έργου.

mpartseliotis leonidas ekdiloseis13

mpartseliotis leonidas ekdiloseis13

"Η έρευνα για την προβολή και επικαιροποίηση του έργου του Ξενοφώντος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στην έρευνά μας - γράφει ο καθηγητής Μπαρτζελιώτης- καθότι επιχειρεί να φέρει στην επιφάνεια τα εξόχως επίκαιρα και χρήσιμα για την εποχή μας συμπεράσματα για την οικονομία και την παιδεία.

Το έργο του Ξενοφώντος, που συντελέστηκε, κυρίως, στην Σκυλλουντία, όπου έζησε για μια εικοσαετία, δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη του σωκρατικού προτύπου, στην διάδοση της ελληνικής παιδείας και στην ανάδειξη σοφών ηγετών, αλλά επεκτείνεται σε ευρύτατο φάσμα επιστημονικών κλάδων, όπως είναι εκείνοι της οικονομίας, της πολιτικής, της ηθικής κλπ."

mpartseliotis leonidas ekdiloseis14

mpartseliotis leonidas ekdiloseis14

Ερευνητικό υλικό για το Ξενοφώντειο έργο έχει δημοσιευθεί  στο περιοδικό ΞΕΝΟΦΩΝ- ΠΕΡΙΟΔΙΚΉ ΕΚΔΟΣΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ 2016  και εμπλουτίστηκε με τις ανακοινώσεις των συνέδρων στο 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας .

 

John P. Anton και Νίκος Καζαντζάκης

Στον αείμνηστο John P. Anton (Ιωάννη Π. Αντωνόπουλο 1920-2014) "Διακεκριμένου Καθηγητή" στην έδρα της "Ελληνικής Φιλοσοφίας και του Ελληνικού Πολιτισμού" ( Distinguished Professor of Greek Philosophy and Culture) στο Πανεπιστήμιο της South Florinta (στην πόλη Tampa), την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία και το μεγάλο του πνευματικό έργο ήταν αφιερωμένο το 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας.

mpartseliotis leonidas ekdiloseis10

mpartseliotis leonidas ekdiloseis10

Στον  γορτυνιακής καταγωγής καθηγητή που υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης και ομιλητής στο  συνέδριο  της Ολυμπίας αναφέρθηκε ο κ. Χαράλαμπος Μπράμος, ιδρυτικό μέλος του ΟΚΦΠ.

Στην ειδική έκδοση-αφιέρωμα στον κ. Χαράλαμπο Μπράμο, του έτους 2009 του ΟΚΦΠ, με τίτλο Οικολογική κρίση και παιδεία και ενώ έχουν επαναληφθεί οι φόβοι του από εικοσαετίας συνεδρίου ( "Ά νθρωπος και Φύση", 1989) με την οικολογική καταστροφή των πυρόπληκτων περιοχών της μαρτυρικής Ζαχάρως, της ειρηνόφιλης Αρχαίας Ολυμπίας και του ιστορικού Δήμου Σκιλλούντος (όπου οι καταστροφές δεν περιορίστηκαν στο φυσικό περιβάλλον, στα όμορφα και ιερά τους δάση, αλλά επεκτάθηκαν και στα ανθρώπινα θύματα, στα σπίτια τους και στα χωριά τους), συμμετείχε ο καθηγητής John P. Anton με την μελέτη του ΗΘΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.

mpartseliotis leonidas ekdiloseis15

mpartseliotis leonidas ekdiloseis15

Καθ΄όλη τη διάρκεια του 26ου Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας και στα πλαίσια του έτους Νίκου Καζαντζάκη, για τον εορτασμό των 60 χρόνων από το θάνατό του, διοργανώθηκε έκθεση φωτογραφίας με θέμα : "Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος".

Το ταξίδι του Νίκου Καζαντζάκη στην Ολυμπία -μέσα από τη σειρά Ταξιδεύοντας- ακολούθησε η Κρητική  ορχήστρα του καταξιωμένου καλλιτέχνη Νίκου Ηλιάκη , που συμμετείχε στα πολιτιστικά δρώμενα της Ολυμπίας με τη θεματική ενότητα το '' ΚΡΗΤΟΛΥΜΠΙΟ ΠΝΕΥΜΑ'' που συνδύαζε τον συμβολικό χαρακτήρα της μυθικής ίδρυσης των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Ιδαίο Ηρακλή, τις δράσεις για την Αναβίωση του μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης (του Μύθου των Μύθων της Ευρώπης)  με τον ύμνο του "λαμπρό-αθλητισμού" (τιμήθηκε στο 7ο Φεστιβάλ Τέχνης της Κίνας που  έχει ακουστεί σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις) και είναι ο ύμνος του διεθνούς  Μαραθωνίου της Ευρώπης που θα γίνει στις 17 Σεπτεμβρίου 2017 στην Μεγαλόνησο.

mpartseliotis leonidas ekdiloseis16

mpartseliotis leonidas ekdiloseis16

Το ΜουσικοΧορευτικό Κρητικό Πρόγραμμα από την Ορχήστρα  του Νίκου Ηλιάκη εκτέλεσαν με επιτυχία οι χορευτικές ομάδες Συλλόγων, υπό την διεύθυνση του Θέμη και Στέφανου Μπαντουδάκη, Κρητικών  που ζουν στον Πύργο.

Τις παράλληλες πολιτιστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις του συνεδρίου είχε οργανώσει η Νηρωή- Οργανισμός για τον Πολιτισμό, την Παιδεία και τον Φυσικό τρόπο ζωής και ο στενός συνεργάτης του καθηγητή Μπαρτζελιώτη κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, ηλείος στην καταγωγή.

Το εντυπωσιακό θεατρικό δρώμενο στον εμπορικό δρόμο της Αρχαίας Ολυμπίας, από την Καλλιτεχνική Ομάδα Νηρωής ''ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ", με θέμα "Ενθύμισης-το Ολύμπιο Φως'' και η μουσικοθεατρική παράσταση από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς "ΛύρΑυλος" με θέμα «3 Χιλιετίες Ελληνική Μουσική»  μετέφερε το κοινό που παρακολουθούσε στα όρια του χρόνου, γεφυρώνοντας το σήμερα με το χθες. Σχήματα, ήχοι, εικόνες, σκηνές ζωής μέσα στο χωρόχρονο. Μια ολόκληρη ζωντανή κινητή έκθεση με 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα ταξίδεψε όλους, όσοι παρακολουθήσαμε ως  θεατές, στην αρχαία και στη νεότερη Ελλάδα.

mpartseliotis leonidas ekdiloseis

mpartseliotis leonidas ekdiloseis

Τις εργασίες του ολοκλήρωσε το 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας αφού αναγνώστηκαν κείμενα λογοτεχνίας και ποίησης στη μνήμη Σίμωνα Καρά, Παναγιώτη Κονδύλη, Νίκου Καζαντζάκη κά.

Ειδική εκδήλωση για όλους τους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε στο χωριό Καλίδονα Ζαχάρως με ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, γαστρονομικό συμπόσιο στην πλατεία με 12 παραδοσιακές συνταγές φαγητού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Σάρενα" και τοπικούς χορούς από ομάδα χορευτών και την παραδοσιακή ορχήστρα του χοροδιδάσκαλου Κωνσταντίνου Τζανέτου.

 

«Κάλλιστον κόσμος’ ποίημα γαρ Θεού» Θαλής

Ολοκληρώνοντας την αναδρομή σε μια τόσο σημαντική διεθνή διοργάνωση και σταχυολογώντας ελάχιστες μόνο  από τις δράσεις που έχει φέρει εις πέρας η ακάματη εργατικότητα του καθηγητή Μπαρτζελιώτη και των συνεργατών του, θέλω να μοιραστώ την εικόνα του  ανθρώπου Μπαρτζελιώτη στον προσωπικό του χώρο, το σπίτι του.

mpartseliotis leonidas ekdiloseis3

mpartseliotis leonidas ekdiloseis3

Ένα απλό σπίτι στο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Ηλείας, το Νεοχώρι, που ανασαίνει τη δροσερή πρασινάδα των πεύκων , το οποίο ο καθηγητής έχει παραχωρήσει στο ΟΚΦΠ.  Εκεί δέχεται τους φίλους, τους συνεργάτες και  τους φοιτητές του, επιμελείται τα σεμινάρια και  οργανώνει τα προσεχή συνέδρια . Παράλληλα  λειτουργεί ως  βιβλιοθήκη των εκδόσεων του Ολυμπιακού Κέντρου,  και  φιλοξενεί  κόσμο όταν παραστεί ανάγκη.

Κυρίως όμως ζει σε απόλυτη αρμονία με τη μητέρα φύση και τροφό που του προσφέρει το λάδι από τον ελαιώνα του και κρασί από τ΄αμπέλια του, δυο ποικιλίες, μάλιστα, λευκό και κόκκινο, που γεύονται οι επισκέπτες του στο στρωμένο του τραπέζι.

Λατρεύει την καλή παραδοσιακή μουσική -πως αλλιώς αφού η Μουσική ήταν συνδεδεμένη από την αρχαιότητα με τα Μαθηματικά και τη Φιλοσοφία- ακούει ηπειρώτικα τραγούδια, Ξυλούρη, Χατζηδάκι, Θεοδωράκη αλλά και τους « Κρητικούς»  όπως αποκαλεί τρυφερά την ορχήστρα του Νίκου Ηλιάκη.

Αλλά και τον Γιάννη Χαρούλη ακούει και φρόντισε μάλιστα η λήξη της πρώτης μέρας του συνεδρίου στην Ολυμπία να γίνει νωρίτερα από την έναρξη της συναυλίας που θα έδινε ο συμπαθής τραγουδοποιός στο θέατρο "Ολύμπια" την ίδια μέρα, για να μπορέσουν όσοι επιθυμούσαν να τον δουν!

Καθώς ξεπροβοδίζει τους καλεσμένους του, ο καθηγητής Μπαρτζελιώτης, στέκεται στην εξώπορτα του σπιτιού του και ανάβει  την τελευταία πίπα της ημέρας. Αγναντεύει την Μίνθη, το πατρογονικό βουνό το κατάφυτο από φλισκούνι κι άγρια μέντα που είχαν χτίσει  οι αρχαίοι Μακίστιοι ναό του Άδη και άλσος αφιερωμένο στη Δήμητρα και την Περσεφόνη,  και ο Ν. Βέης τοποθετεί το μεσαιωνικό Αράκλοβο που υπεράσπιζε από τους Φράγκους ο Δοξαπατρής Βουτσαράς.

Κι αν πιστέψουμε κάποιους επιστήμονες- ερευνητές , σε κείνη την πεδιάδα "παρά θιν΄αλός, εν Πύλω ηγαθέη"  ζούσε  κάποτε ο σοφός Νέστορας, καλόκαρδος, φιλόξενος και ευγενικός και πως, κάτω από τη Νέα Ελλάδα υπάρχει η παλιά και κάτω από την παλιά η Αρχαία όπου αδιαχώριστη και αναλοίωτη, τρέφει και ζωογονεί και τώρα, όπως και τότε, Έλληνες.

Αναμένοντας με ενδιαφέρον τις προσεχείς δράσεις του ΟΚΦΠ και του καθηγητή Μπαρτζελιώτη προσωπικά, τίποτα περισσότερο δεν μπορεί να ευχηθεί κάποιος στον σεβάσμιο συμπατριώτη, παρά υγεία και μακροημέρευση για να λαμπρύνει με τις πνευματικές του χάρες τους διανοητικούς μας ορίζοντες και την ψυχή μας.

 

ΠΗΓΗ: ilia24.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νέα για τους αγρότες "Χαθήκαμε..." »

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.