ilia24.gr
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 18:01

Δέσμευση Βίτσα από την Ηλεία: Εντός 15 ημερών θα έχουν αντικατασταθεί τα έγγραφα των εργατών γης-ΦΩΤΟ

 

Τη Βάρδα και την Μυρσίνη στο Νομό Ηλείας επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας

λίγες ημέρες μετά την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε σε καταυλισμό της περιοχής όπου διέμεναν αλλοδαποί εργάτες γης οι οποίοι έχασαν όλο το βιός τους καθώς και όλα τα έγγραφά του.

Ο κ. Βιτσας συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, Μιλτιάδη Κλάπα και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στη Βάρδα με την συμμετοχή μεταξύ άλλων του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα, του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, υπηρεσιακών παραγόντων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, εκπρόσωποι των εργατών γης, παραγωγής της περιοχής κ.α.. Ο Υπουργός αφού συζήτησε διεξοδικά με όλους τους παραβρισκόμενους ζήτησε τον συντονισμό όλων προκειμένου εντός 15 ημερών να επανεκδοθούν τα έγγραφα όλων των εργατών γης που καταστράφηκαν από την φωτιά. 
Αναφορικά τώρα με όσους μετανάστες δεν είχαν χαρτιά και ουδέποτε είχαν καταγραφεί ώστε να μπορούν να εργάζονται νόμιμα στην χώρα μας ανέλαβε την ευθύνη, αφού θα καταγραφούν τώρα με την ευκαιρία της καταστροφή που υπέστησαν, να τρέξουν οι διαδικασίες ώστε να πάρουν κι εκείνη άδεια εργασίας. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι στο μεσοδιάστημα ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα επεξεργαστούν ένα ειδικό πρόγραμμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που εργάζονται στα χωράφια της Ηλείας.
Όπως είπε μια πρώτη σκέψη είναι οι παραγωγοί να ενημερώνουν τις υπηρεσίες για τον αριθμό των εργατών που απασχολούν και η πολιτεία να του αποστέλλει κοντένιερς ώστε οι μετανάστες να διαβιούν υπό ανθρώπινες συνθήκες, έχοντας, ρεύμα, νερό, τουαλέτες κτλ, και να μην μένουν όπως σήμερα μέσα σε θερμοκήπια, σκηνές ή ακόμα και κάτω από δέντρα.
«Συντονίσαμε τις υπηρεσίες, ώστε σε 15 ημέρες να έχουν επανεκδοθεί οι άδειες εργασίας, για αυτό και το συγκεκριμένο ζήτημα έχει μπει σε προτεραιότητα. Ξεκινήσαμε μία συζήτηση για το πώς δεν θα ξανασυμβεί το ίδιο και νομίζω ότι είμαστε σε καλή κατεύθυνση. Η κατεύθυνση είναι το πώς αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Οι εργοδότες τους θα πρέπει να διευκολύνονται, ώστε να παρέχουν στους εργάτες γης αξιοπρεπή εργασία και αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και να κερδίζουν από τα προγράμματα τα οποία θα προωθεί το ελληνικό κράτος», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΜΥΡΣΙΝΗ 


Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βίτσας, από κοινού με τον κ. Κλάπα και το Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, επισκέφθηκε το πρότυπο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων το οποίο στεγάζεται το πρώην παραθεριστικό κέντρο «LM Village» την Μυρσίνη.
Εκεί τον υποδέχθηκαν οι πρόσφυγες που διαμένουν στον χώρο, οι 19 εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω της κοινωφελούς εργασίας, οι εθελοντές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κ.α. Στο κέντρο αυτό διαμένουν σήμερα 243 άτομα μέλη οικογενειών από την Συρία, ενώ σύντομα κι αφού ολοκληρωθεί η ανακαίνιση ενός ακόμα κτιρίου θα μπορούν να στεγαστούν ακόμα 35-40 άτομα. Ο κ. Βίτσας ξεναγήθηκε στους χώρους του κέντρου. Επισκέφθηκε το Μίνι Μάρκετ όπου οι πρόσφυγες μπορούν να παίρνουν φαγώσιμα με τις ειδικές κάρτες που του χορηγούνται. 

Επίσης πήγε στο νηπιαγωγείο που υπάρχει στις εγκαταστάσεις όπου καθημερινά πηγαίνουν 13 παιδάκια τα οποία μαθαίνουν ελληνικά από τη δασκάλα του και με τη βοήθεια της μεταφράστριας που εθελοντικά βοηθάει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εκπρόσωποι των προσφύγων του ζήτησαν να μεταφερθούν τα έγγραφά τους για τις συνεντεύξεις που δίνουν στις υπηρεσίες ασύλου από την Αθήνα, στην Πάτρα ώστε να διευκολύνονται οι ίδιοι και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Ο κ. Βίτσας δεσμεύτηκε ότι εντός μιας εβδομάδας αυτό θα γίνει πράξη. Οι πρόσφυγες τον κέρασαν αραβικές πίτες που φτιάχνουν μόνοι τους καθώς και παραδοσιακά τους γλυκίσματα τα οποία τον εντυπωσίασαν γευστικά.
Σε δηλώσεις τους, αφού ολοκληρώθηκε η ξενάγησή του στον χώρο και οι συζητήσεις του με τους πρόσφυγες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε τα εξής: 
«Αυτός ο χώρος δεν είναι και πολύ γνωστός γιατί είναι πολύ καλός. Συνήθως οι ειδήσεις είναι οι κακές ειδήσεις. Εδώ όμως έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο πραγματικά υψηλής ποιότητας. Θυμάμαι όταν ξεκινήσαμε με την Ελληνική Αεροπορία να ανακατασκευάσουμε όλο τον χώρο, τα προβλήματα που είχαμε. Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι μπορώ να πω ότι τώρα μιλάμε από ένα επίπεδο και πάνω. Μένουν παραπάνω από δύο εκατοντάδες άνθρωποι σε πολύ καλές συνθήκες. 
Το νέο επίπεδο έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε αυτό τον χώρο και με την γύρο περιοχή, να μπούμε σε διαδικασίες να μάθουμε ελληνικά, ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο, να έχουμε έναν μόνιμο διερμηνέα εδώ που είναι πάρα πολύ σημαντικό και να διευκολύνουμε τους ανθρώπους σε αυτό που μας ζήτησαν και τους υποσχεθήκαμε ότι σε μια εβδομάδα θα έχει γίνει, τα χαρτιά τους να μεταφερθούν από την Κατεχάκη στην Πάτρα. Αυτό θα τους βοηθήσει να ολοκληρώσουν πιο γρήγορα τις διαδικασίες. Είναι σε ένα ασφαλές σημείο τώρα και είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ποια είναι η ελληνική ψυχή και η ελληνική καρδιά.»

ΠΗΓΗ: stokokkino.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.