Με πολλές ελλείψεις και ακόμα περισσότερες ευθύνες ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπου Κοτυχίου - Στροφυλιάς καλείται να συντονίσει τις δράσεις εκείνες που θα πρέπει να παρθούν από την πολιτεία για να σωθεί το προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο της περιοχής από τα χέρια και τις διαθέσεις των εμπρηστών. 

Η φωτιά που αποτέλεσε πρώτη είδηση σε όλες τις περιβαλλοντικές εκπομπές και στα ΜΜΕ της χώρας και που έκαψε τουλάχιστον 1.500 στρέμματα δασικής έκτασης με πεύκα στην περιοχή της Ηλείας (ευτυχώς δεν πείραξε τις κουκουναριές της Στροφυλιάς στην Αχαΐα), αποκάλυψε, εκτός των άλλων, τις πολλές αδυναμίες της πολιτείας για τη διάσωση ενός "διαμαντιού" της Δυτικής Ελλάδος που όμοιο του δεν υπάρχει στη Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια. 

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπου Κοτυχίου - Στροφυλιάς, το συντονιστικό αυτό όργανο που αποτελείται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και δημιουργήθηκε για να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο της πολιτείας για την προστασία και την ασφάλεια του Εθνικού Πάρκου, ψυχορραγεί.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του Φορέα και μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Θωμάς Κουτρούμπας, αυτή τη στιγμή έχει μόλις τέσσερα άτομα επιστημονικό προσωπικό και πέντε άτομα εποπτικό, υπαλλήλους δηλαδή, που έχουν την ευθύνη για την φύλαξη του χώρου. Ωστόσο, οι υπάλληλοι αυτοί δεν έχουν καθήκοντα αστυνόμευσης, δεν μπορούν δηλαδή να οπλοφορούν και να συλλαμβάνουν υπόπτους, παρά μόνο να ειδοποιούν τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες. 

Πέντε άτομα για χιλιάδες στρέμματα που αναγκάζονται και πληρώνουν τις βενζίνες και τα καύσιμα από το ταμείο του Φορέα ή από την τσέπη τους αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από το κράτος για μία τέτοια ενίσχυση. Επιπλέον, πέρα από τον Φορέα οι δασικές υπηρεσίες είναι και αυτές υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Σαν μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση από το 2018 και μετά προχώρησε στην εφαρμογή ενός νέου νόμου που εντάσσει στον ήδη υποστελεχωμένο φορέα την ευθύνη τριών ακόμα περιοχών. Της λίμνης Καϊάφα, του Μεσσηνιακού Κόλπου και του δάσους της Φολόης. 

"Είναι αδύνατον, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος, ο Φορέας να καταφέρει να προστατεύσει αυτούς τους σπάνιους οικολογικής ομορφιάς χώρους από το ενδεχόμενο πυρκαγιών ή φυσικών καταστροφών, χωρίς ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού του, αλλά και του εξοπλισμού του" τονίζει ο κ. Κουτρούμπας.


Δυτική Ελλάδα: Το "διαμάντι" της Στροφυλιάς στο έλεος των εμπρηστών και των καταστροφών
Δυτική Ελλάδα: Το "διαμάντι" της Στροφυλιάς στο έλεος των εμπρηστών και των καταστροφών

Αδιαφορία από το κράτος και την πολιτεία

Στο μεταξύ, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, δεν έχει ακόμα διασφαλιστεί από το κράτος και από την πολιτεία το θεσμικό πλαίσιο του Φορέα, κάτι που σημαίνει ότι η φωνή του νομικά είναι αδύναμη για να ακουστεί. 

Τα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ έχοντας καταγγείλει με ανακοινώσεις τους τα ζητήματα αυτά ήταν αρκετά σκληρά στα όσα ανέφεραν για τα αίτια της τελευταίας φωτιάς που είχε ξεσπάσει στην Στροφυλιά, κάνοντας λόγο για ένα έγκλημα χρόνων εις βάρος του Εθνικού Πάρκου και της όλης περιοχής, με συνενόχους το κράτος και την πολιτεία.

Ο κ. Κουτρούμπας μιλάει για μία στάση διαχρονικής αδιαφορίας της πολιτείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που αφορούν το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση. "Το 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των φορέων σπάνια καταφέρνει να συνεδριάσει με απαρτία" τονίζει. "Κάθε φορά είμαστε πέντε ή έξι άτομα. Οι υπόλοιποι λείπουν. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Ούτε στις συνεδριάσεις δεν συγκεντρώνονται οι κύριοι αρμόδιοι. Από εκεί και πέρα τι άλλο να πούμε...". 

ΠΗΓΗ:patrasevents.gr