ilia24.gr
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 10:43

Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη ρύπανση στους Αγίους Θεοδώρους Λεχαινών (video)

Μεγάλη αίσθηση και φυσικά αντιδράσεις προκάλεσε το χθεσινό ρεπορτάζ της «ΠΡΩΤΗΣ» για τα όσα ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή των Ελλήνων

 

στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΚΚΕ κας Λιάνας Κανέλλη για το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης στην Ηλεία από τη δυσοσμία που προκαλεί μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων κρέατος.

Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Φάμελλος επέρριψε ευθύνες για την άσκηση των καθηκόντων τους, σε ότι αφορά την παραβίαση των κανόνων νομιμότητας εκ μέρους της εταιρίας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και στην Εισαγγελία Αμαλιάδας.

Η Περιφέρεια

Από πλευρά Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε πως ζήτησε εγγράφως από τις υπηρεσίες να του προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία των κινήσεων της Περιφέρειας εδώ και μία εξαετία «γιατί προφανώς η τοποθέτηση του κ. Φάμελλου χρίζει απαντήσεως και θα την δώσουμε».

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιόπουλος επεσήμανε: « Έχω ζητήσει να μου προσκομίσουν τα πάντα επί όλων των προστίμων που έχουμε επιβάλει, επί όλων των ΚΕΠΕ που έχουν πάει στην περιοχή και έχουν κάνει ελέγχους ώστε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας –αύριο φεύγω για Θεσσαλονίκη και την έκθεση PHILOXENIA- να έχω την πλήρη ενημέρωση και να απαντήσω στα λεγόμενα του υπουργού. Πριν από ενάμιση μήνα πήγα στην περιοχή και μίλησα με τους κατοίκους, έκανα προσωπική αυτοψία στο ρέμα, είχαμε και σύσκεψη στο Δήμο. Μέσα σε διάστημα εξαετίας έχουν γίνει αλλεπάλληλοι έλεγχοι από όλες τις υπηρεσίες, από την υπηρεσία Περιβάλλοντος, από την Διεύθυνση Ανάπτυξης, από την ΔΑΟΚ, από την Δημόσια Υγεία και βεβαίως έχουν υπάρξει αλλεπάλληλα ΚΕΠΕ με αιφνιδιαστικούς ελέγχους, τα οποία συγκροτούνται από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος. Έχω ζητήσει ακόμα και από την υπηρεσία Περιβάλλοντος της Πάτρας να μου απαντήσει τι ενέργειες έχει κάνει και τι πρόστιμα έχει επιβάλλει».

Ο Δήμος

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ ανέφερε πως σε ότι αφορά τον πρώτο αγωγό ο Δήμος έχει προχωρήσει στην αποξήλωση και σφράγισή του, ενώ περιμένει εντολή από την Εισαγγελία Αμαλιάδας προκειμένου να προχωρήσει και στην αποξήλωση των αγωγών που βρίσκονται εντός της επιχείρησης.

«Δε μου αρέσει να πετά ο ένας τις ευθύνες στον άλλον και να λέμε πως όλοι φταίνε. Το θέμα στους Αγ. Θεοδώρους δεν αφορά μόνο μόλυνση του περιβάλλοντος, ξεκίνησε ως δυσοσμία από το 2011 και από το 2014 που ανέλαβα ως Δήμαρχος έκανα πολλά βήματα στο θέμα. Δημιούργησα την επιτροπή που ασχολείται μόνο με αυτό το πρόβλημα. Η δυσοσμία όντως παραμένει, παρότι για κάποιο διάστημα με τοποθέτηση φίλτρων εκ μέρους της εταιρίας είχε μειωθεί. Εκτός από τη μόλυνση το βασικό είναι και η δυσοσμία η οποία παραμένει αφόρητη και δε μπορείς να την περιγράψεις.

Σε ότι αφορά τη μόλυνση του περιβάλλοντος με το θέμα του αγωγού και του εγγράφου που όντως μας είχαν στείλει από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μας είχε ζητηθεί να κλείσουμε τον αγωγό και τον κλείσαμε. Όπως το αναφέρει και η κα Κανέλλη στις δηλώσεις της. Αυτό σε ότι αφορά τον πρώτο αγωγό. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι αγωγοί που βρίσκονται μέσα στην επιχείρηση, αλλά είναι για όμβρια ύδατα και δε μπορούμε να τα κλείσουμε. Τώρα, την πιθανότητα να  πέφτουν λύματα μέσα σε αυτούς τους αγωγούς, γιατί όντως οι αναλύσεις από το ποτάμι δείχνουν, την είχαμε επισημάνει στο δημοτικό συμβούλιο και προσωπικά έχω καταθέσει τον φάκελο στον Εισαγγελέα πριν από τρεις μήνες με όλα αυτά που αναφέρονται. Εκεί κάνουμε αναφορά για άλλους τρεις αγωγούς, που απ’ ότι ξέρουμε είναι για όμβρια ύδατα, εκτός κι αν υπάρχει κάποιος κρυφός αγωγός που πέφτει μέσα στο ρέμα.

Σαν Δήμος δε μπορούμε να μπούμε μέσα στην επιχείρηση και να ελέγξουμε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες να το κάνουν αυτό είναι της Περιφέρειας και έχουν κάνει αρκετές φορές ελέγχους, έχοντας βάλει πρόστιμα. Τους αγωγούς αυτούς όμως που βρίσκονται εντός της επιχείρησης χωρίς εντολή του Εισαγγελέα δε μπορούμε να τους ελέγξουμε. Για αυτό τον λόγο έχουμε καταθέσει φάκελο στην Εισαγγελία της Αμαλιάδας και περιμένουμε εντολή είτε σε εμάς, είτε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας ή του Υπουργείου για να μπορεί ο καθένας από εμάς –εάν είναι όντως ο αρμόδιος- να κινηθεί νόμιμα. Εάν ο Εισαγγελέας στείλει έγγραφο στο Δήμο να ελέγξουμε τους αγωγούς μέσα στην επιχείρηση θα κάνουμε αυτό που πρέπει», δήλωσε ο κ. Μοράντ.

Η Αποκεντρωμένη

Ο Γενικός Διευθυντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου , κ. Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» πως η Αποκεντρωμένη απάντησε στο έγγραφο του Υπουργού για τις τροποποιήσεις που έγιναν σε αντίθεση ή σε υπέρβαση ή σε υποτίμηση προβλέψεων του νόμου, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να μας αναφέρει την απάντηση. Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Ίσως ο κ. Φάμελλος να μην είχε ενημερωθεί σωστά. Το υπουργείο είχε όντως κάνει ερώτημα τον Ιούνιο του 2017 και τον Αύγουστο του 2017 πήρε απάντηση από την Αποκεντρωμένη. Την απάντηση που αφορά τις τροποποιήσεις μάλιστα, την έχει υπογράψει ο Συντονιστής.

Η Εισαγγελία

Σε ότι αφορά την Εισαγγελία Αμαλιάδας, επικοινωνήσαμε και ενημερωθήκαμε αρμοδίως πως δεν μπορεί να γίνει επίσημα τοποθέτηση για ανοιχτή υπόθεση.

 

Το ιατροδικαστικό πόρισμα

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως σε ότι αφορά το ιατροδικαστικό πόρισμα του θανάτου του Άγγελου Φιλιππόπουλου, μετά τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή, ρωτήσαμε αρμοδίως και η ενημέρωση σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες ήταν πως εκκρεμούν εργαστηριακές εξετάσεις για την περαίωση των οποίων, συνεπώς και για το εκτιμώμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη λήψη των απαντήσεων, αρμόδια είναι τα πανεπιστημιακά εργαστήρια στα οποία αποστέλλονται τα δείγματα προς εξέταση.

Πάντως, σύμφωνα με ς πληροφορίες ο συνήθης χρόνος λήψης των απαντήσεων από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια είναι 3 και πλέον μήνες μετά τον θάνατο, εκτός των περιπτώσεων όπου υπήρξε εισαγγελική εντολή για επίσπευση της διαδικασίας.

 

video:ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΑΜΠΕΡΗΣ

Πηγή : protinews.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.