ilia24.gr
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 10:06

Ομιλία στη Βάρδα: Ο Πόνος και η Ηδονή στη ζωή - Αντώνης Ρούσσος, ένας  χαρισματικός ψυχολόγος και φιλόσοφος-ΦΩΤΟ

 

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

 

 Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κοινού από την  ευρύτερη περιοχή της Βάρδας, της Αμαλιάδας και του Πύργου , στην πρόσκληση του σωματείου ΝΕΑΡοCOSMOS την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση/ομιλία με τον διακεκριμένο Ψυχολόγο Δρ. Αντώνη Ρούσσο που είχε ως θέμα της: «Ο Πόνος και η Ηδονή στη ζωή».

Η διεξαγωγή της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημαρχείου της Βάρδας που παραχωρήθηκε γι΄αυτό το σκοπό από τον Δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης.

Η συνάντηση με τον χαρισματικό επιστήμονα  έδωσε την  ευκαιρία να γνωρίσουν οι παρόντες  ,τις απόψεις του πάνω σε δύο θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης: τον Πόνο και την Ηδονή στη ζωή.

Ο Αντώνης Ρούσσος είναι ένας έλληνας επιστήμονας που ζει και εργάζεται για πολλά χρόνια στο εξωτερικό με μοναδική γνώση και εμπειρία σε ένα ευρύ πεδίο κοινωνικών δράσεων .

Δεν ξεχνά  τις ρίζες του, και  αξιοποιεί  το εύρος της γνώσης του συνδυάζοντάς το με την αρχαιοελληνική σοφία, καθώς έχει διαλέξει αυτό τον τρόπο για  να σταθεί δίπλα στον πιο σημαντικό δημιούργημα: τον ΑΝΘΡΩΠΟ που υποφέρει προσφέροντας πολύτιμη ψυχολογική στήριξη και εντέλει σωτηρία.

Είναι επίσης συγγραφέας του ενδιαφέροντος βιβλίου «Η μπαλάντα του θεϊκού ανθρώπου» των εκδόσεων Κάκτος. Ένα φιλοσοφικό έργο, που συνδυάζει  σύγχρονη αφηγηματική ποίηση με την ερμηνευτική ψυχολογία,  για την εν δυνάμει θεϊκή φύση του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για απόψεις πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη, με τη βοήθεια των αρχαίων Ελληνικών κειμένων.

Ο Αντώνης Ρούσσος, αφενός με τη βαθιά επιστημονική του γνώση και την πλατιά εμπειρία του στον επαγγελματικό του στίβο αφετέρου ως προσωπικότητα την οποία χαρακτηρίζει μια εντυπωσιακή ευρυμάθεια  έχει πάντα σημαντικά πράγματα να πει και τα μοιράζεται με μια γνήσια απλόχερη διάθεση.

Από την  ομάδα «ΝΕΑΡοΚοσμος»,  μια συλλογικότητα νέων και προοδευτικών ανθρώπων με έργο πρωτοποριακό, εκπαιδευτικό και πρωτότυπο που δρα στο ευρύτερο χώρο των σχολείων της Βάρδας και του Ηλειακού κάμπου, η φιλόλογος κα Βάσω Σωτηροπούλου προλόγισε τον ομιλητή.

Παίρνοντας το λόγο ο κύριος Ρούσσος ανέπτυξε με τον δικό του  ιδιαίτερο τρόπο, όχι με θεωρίες αλλά με πράγματα βγαλμένα από τη ζωή,  με απλότητα, σαφήνεια,  γλαφυρότητα  και τη  φυσική σωματική  εκφραστικότητα που τον  χαρακτηρίζει το θέμα του :Ο Πόνος και η Ηδονή στη ζωή’ .

Μεταξύ άλλων είπε ότι ο πόνος και η ηδονή/απολαύσεις υπάρχουν στη ζωή δεν μπορούμε να τα εξαφανίσουμε ή εξαλείψουμε, πρέπει να ζήσουμε μαζί τους με το λιγότερο αρνητικό αποτέλεσμα.

Χωρίς τον πόνο και την ηδονή ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει.

Αφενός υπάρχει  πόνος ο σωματικός που σε πρώτο επίπεδο  λειτουργεί ως προστασία και προειδοποίηση και είναι απαραίτητος για την επιβίωσή μας, αφετέρου  υπάρχει ο πόνος άλλων τύπων, όπως ο ψυχικός που καταδυναστεύει την ανθρώπινη ύπαρξη στερώντας τη δυνατότητα να ζήσει  ευχάριστα και δημιουργικά.

Ως λάτρης της ζωής ο κος Ρούσσος εξήγησε πως οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν πως έχουν το δικαίωμα και την ελευθερία να έχουν επιθυμίες, η ηδονή, οι απολαύσεις δηλαδή σωματικές, ψυχικές, πνευματικές όμως  χρειάζονται ωριμότητα στη διαχείρισή τους, να είναι κανείς κύριος των επιθυμιών του.

«Δεν αρνούμαι τίποτα, δεν γίνομαι υποτελής σε καμία ηδονή» είπε χαρακτηριστικά.

Εντέλει ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει με τρόπο ήσυχο, γαλήνιο και ισορροπημένο όταν κατανοήσει το μηχανισμό του Πόνου και της Ηδονής κατακτώντας τη γνώση του χειρισμού τους μέσα από ένα διαρκή διάλογο με τον εαυτό του και τον άλλο, στα πρότυπα του αρχαιοελληνικού και του γενικότερου φιλοσοφικού στοχασμού.

Λίγα λόγια για τον Αντώνη Ρούσσο

Ο Αντώνης Ρούσσος ζει και εργάζεται στο Ascoli Piceno της Ιταλίας.

Κάθε καλοκαίρι φροντίζει να βρίσκεται στην Ελλάδα, κοντά στους Ηλείους φίλους του, και αυτοί  είναι και οι πρώτοι που διαβάζουν τα χειρόγραφα των υπό έκδοση έργων του.

Γεννήθηκε στον Κορυδαλλό Αττικής το 1948 και πήρε το απολυτήριο Γυμνασίου από το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων στην Αθήνα.

Το 1968 μεταφέρθηκε στην Ιταλία όπου και σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία και ψυχολογία σε διάφορα πανεπιστήμια της Ρώμης. Σπούδασε επίσης βιβλιοθηκονομία και έρευνες στα αρχεία στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού.

Από το 1979 άρχισε να εργάζεται σαν ψυχολόγος σε νοσοκομεία, κλινικές, φυλακές και σχολεία, εξασκώντας και το ελεύθερο επάγγελμα του ψυχολόγου. Το 1990 μίλησε στο παγκόσμιο συνέδριο πάνω στα ναρκωτικά στην Αθήνα. Το 1992 έλαβε μέρος στο σεμινάριο που οργάνωσε το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας στη Ρώμη πάνω στον HIV.

Διετέλεσε επί χρόνια σύμβουλος του Δικαστηρίου του Ascoli Piceno σε δίκες που παρουσίαζαν ειδικά ψυχολογικά προβλήματα σε υποθέσεις διαζυγίων και ανατροφής των παιδιών.

Το 1980 ίδρυσε μια θεραπευτική κοινότητα για ναρκομανείς στο Ascoli Piceno της οποίας υπήρξε διευθυντής μέχρι το 1985. Κατόπιν διετέλεσε υπεύθυνος μιας οργάνωσης που διαχειριζόταν έξι θεραπευτικές κοινότητες για εξαρτώμενα άτομα στην περιοχή Marche της κεντρικής Ιταλίας, οργανώνοντας το προσωπικό και εξασκώντας το επάγγελμα του ψυχολόγου μέχρι το 2004.

Από τότε και μέχρι σήμερα εξασκεί το επάγγελμα του ψυχολόγου σαν ελεύθερος επαγγελματίας, παίρνοντας μέρος σε διάφορα συνέδρια και διαλέξεις πάνω σε θέματα που αφορούν στην εμβάθυνση της ανθρώπινης ύπαρξης και στα διάφορα προβλήματα που συναντούν οι νέοι στην περίοδο της ανάπτυξής τους.

ΠΗΓΗ:https://www.ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.