ilia24.gr
Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 11:53

Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης: Επίσημη παρουσίαση του εντύπου «Ιστορίες ενός Πριγκιπάτου»

Συνέντευξη τύπου χθες στο Δημαρχείο Λεχαινών

Η επίσημη παρουσίαση του εντύπου και της αφίσας «Ιστορίες ενός Πριγκιπάτου» έγινε χθες στο γραφείο του Δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράν παρουσία της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Ηλείας  Ερωφίλης Κόλλια, της Αρχαιολόγου Αθανασίας  Ράλλη και του αντιδημάρχου Ανδρέα Μίγκου. Τα έντυπα αυτά είναι  αποτέλεσμα της συνεργασίας του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Με την ευγενική χορηγία του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης!

Πρόκειται για έναν ελκυστικό και συνοπτικό οδηγό για τα μνημεία που ιδρύθηκαν όταν Φράγκοι πρίγκιπες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας.. Οι μικρές ιστορίες που ξεδιπλώνονται, ενθαρρύνουν τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν το μεσαιωνικό κάστρο, το φράγκικο λιμάνι, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης. Αφηγήσεις ανθρωποκεντρικές παρουσιάζουν ποικίλες πτυχές από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των χρόνων της φραγκοκρατίας στην περιοχή με αφετηρία τα υλικά κατάλοιπα.

Παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες για την πρόσβαση, τις ώρες λειτουργίας διευκολύνουν την οργάνωση της επίσκεψης.

Ο κ. Ναμπίλ Μοράντ  τόνισε ότι το έντυπο αυτό είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας φορέων και υπηρεσιών παρουσιάζοντας τα μνημεία του Δήμου και παράλληλα είναι ένας χρήσιμος οδηγός για τους επισκέπτες.

 

Σε μια εποχή μάλιστα που η επισκεψιμότητα της περιοχής αυξάνεται, μπορεί να αποτελέσει αιχμή του δόρατος για περαιτέρω ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα.

 

Η κ. Ερωφίλη Κόλλια από την πλευρά της ανέφερε  ότι το καλαίσθητο αυτό φυλλάδιο τυπώθηκε σε δύο γλώσσες, ελληνική και αγγλική και είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας  που υπάρχει με τον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης με στόχο να προβληθεί ο πολιτιστικός πλούτος του Δήμου. Παράλληλα έχουν τυπωθεί αφίσες και ειδικά μπάνερς που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της περιοχής.

 

Η αρχαιολόγος Αθανασία Ράλλη η οποία  ασχολείται με τα Βυζαντινά μνημεία, επιμελήθηκε τη συγγραφή των κειμένων αναφέροντας πως σκοπός του φυλλαδίου είναι να προβάλλει στο ευρύ κοινό ένα άγνωστο κομμάτι της ιστορίας μας που αναφέρεται στο Μεσαίωνα και είναι έτσι γραμμένο ώστε να είναι προσιτό σε όλους.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Μίγκος ανέφερε ότι έχουν τυπωθεί 12.000 φυλλάδια, 6.000 στα ελληνικά και 6.000 στα αγγλικά, και θα διανεμηθούν στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και σε τουριστικά γραφεία, ενώ τόνισε ότι θα εκδοθεί στο μέλλον τουριστικός οδηγός με τα αξιοθέατα της περιοχής.

Στο φυλλάδιο γίνεται αναφορά και στα πέντε μνημεία της περιοχής, στο Κάστρο Χλεμούτσι, στον αρχαιολογικό χώρο της Γλαρέντζας, στην Παλαιοπαναγιά στη Μανωλάδα και στη Μονή Βλαχερνών.

Τις φωτογραφίες του φυλλαδίου παραχώρησε ο Ανδρέας Μίγκος από το αρχείο του, ενώ το συντονισμό της έκδοσης είχαν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων Σουζάνα Χούλια Καπελώνη, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Ηλείας Ερωφίλη Κόλλια με τη συνεργασία των αρχαιολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού Ανδρομάχη Κατσελάκη, Αμαλιά Τσιτούρη και Φορτούνη

 

Πηγή:ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.