ilia24.gr
Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020 11:44

Ηλεία: Κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων στις Τουριστικές Επιχειρήσεις Κάστρου και Περιφέρειας(ΦΩΤΟ)

 

Μαζική συγκέντρωση στην πλατεία του Κάστρου πραγματοποίησε την Τετάρτη 10-06-20 το Σωματείο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επιχειρήσεις Κάστρου και Περιφέρειας.

 

Το Σωματείο χαιρετίζει τους εργαζόμενους στον τουρισμό  που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά  μας  δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι “πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά” απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Η πείρα που έχουμε αποκτήσει πρέπει να γίνει ενεργή συμμετοχή, συνειδητή δράση. Να παλέψουμε για τη ζωή μας! Να διεκδικήσουμε με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, για το μεροκάματο, την ασφάλιση, για τη διασφάλιση του εργατικού εισοδήματος, για μέτρα υγείας και ασφάλειας. Η ελπίδα μας βρίσκεται στη συσπείρωση στα συνδικάτα μας, στην οργάνωσή μας, στην ενίσχυση της ταξικής γραμμής πάλης απέναντι στο συμβιβασμό, την ηττοπάθεια, τη συναίνεση.

Αναλυτικά η ομιλία της προέδρου του Σωματείου Ζωής Τσάση:

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Σήμερα εμείς οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, είμαστε εδώ,για να ακουστούν οι δικές μας ανάγκες,να ακουστούν τα δικά μας αιτήματα, να φωνάξουμε ότι πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά. Να πληρώσει κράτος και εργοδοσία.

Εδώ σήμερα είμαστε εμείς που έχουμε ονόματα και ειδικότητες, είμαστε οι σερβιτόροι,οι μάγειρες, οι λατζέριδες, οι καμαριέρες, κηπουροί, ρεσεψιονίστ.

Συνάδελφοι δεν είμαστε αριθμοί,δεν είμαστε νούμερα στα χαρτιά! Είμαστε οι 600.000 Εργαζόμενοι στον τουρισμό με ονόματα και επίθετα, που αυτή τη στιγμή είμαστε στην ανεργία, στην αναμονή, στην ανασφάλεια.

Είμαστε 600.000 άνθρωποι με οικογένειες, με παιδιά, με υποχρεώσεις οι οποίες αυτήν τη περίοδο μένουν απλήρωτες, ενοίκια,ΔΕΗ, τηλέφωνα, τράπεζες.

Τα σπίτια μας στενάζουν και όλοι αναρωτιόμαστε τι θα γίνει αύριο, θα πάμε για δουλειά; Πως θα τα βγάλουμε πέρα;

Εμείς οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είτε με κρίση, είτε με ανάπτυξη είδαμε τους μισθούς μας να μειώνονται, τα δικαιώματα μας να καταργούνται και όλα αυτά για να στηθεί το «Τουριστικό θαύμα» και τα πάνω από 120δις€ τα προηγούμενα χρόνια.

Όλοι μας εδώ ξέρουμε πολύ καλά πως βγήκαν αυτά τα 120 δις με 12ωρα, χωρίς ρεπό, με δουλειά που έπρεπε να βγει από 3 και έβγαινε από 1. Με σακατεμένα  κορμιά, δεκάδων συναδέλφων από την εξαντλητική δουλειά, με τρομοκρατία και εκφοβισμούς απ’ την εργοδοσία του στυλ αν σου αρέσει ειδάλλως από δω είναι η έξοδος. Έτσι θησάυρισαν όλα αυτά τα χρόνια.

 Η πανδημία χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση από τίς πρώτες κιόλας μέρες για να περάσει ένα σωρό μέτρα που έβαλαν στο στόχαστρο τούς εργαζόμενους και δικαιώματα τούς.

Σήμερα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση με την μεγάλη εργοδοσία σε συν-εργασία θέλουν να μας πείσουν ότι όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε πλάτη για να ξεπεράσουμε την κρίση. Από τα 24δις που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα ως μέτρα στήριξης, εμείς οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και ιδιαίτερα οι εποχικοί καλούμαστε να ζήσουμε με 10€ τη μέρα! Τόσα είναι τα 400-500€ το μήνα. Όλα τα υπόλοιπα ξέρετε που θα πάνε.

Μιλάνε για εκ περιτροπής απασχόληση, για ευελιξία στην εργασία,για ημιαπασχόληση για ένα σωρό νέα φρούτα παλιάς και νέας εποχής που στόχο έχουν το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Όλο αυτό το διάστημα ακούμε τους πάντες να αγωνιούν για το μέλλον του τουρισμού, να ζητάνε μέτρα για να σωθεί η σεζόν, για να σωθεί η οικονομία , βάζοντας συνέχεια το «όλοι μαζί είμαστε μια οικογένεια» Πότε δεν ήμασταν όλοι μαζί, ποτέ τα προηγούμενα χρόνια δεν μας βάλανε στη μοιρασιά των κερδών τους.Οι μεγαλοξενοδόχοι αγωνιούν ότι φέτος δεν θα ξαναδούν τα δις€ ενώ εμείς αν θα έχουμε να φάμε!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Τα ξενοδοχεία χωρίς εμάς είναι άδεια, κουφάρια, τίποτα δεν κινείται. Αν δεν πάει η καμαριέρα να καθαρίσει, ο σερβιτόρος να σερβίρει, ο μάγειρας να μαγειρέψει, ο κηπουρός να ξεχορταριάσει, η λαντζιέρα να πλύνει όσα δις€ και να βάλεις στη σειρά από μόνα τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Τα μέτρα που παίρνουν συνάδελφοι ήρθαν για να μείνουν, εξάλλου έχουμε πείρα από την προηγούμενη κρίση, πόσα δικαιώματα κέρδισμενα με αγώνες μας πήραν και δεν μας γύρισαν ούτε ένα πίσω! Γι’αυτό ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματα που μας έχουν απομείνει, αρκετά πληρώσαμε δεν θα πληρώσουμε ξανά!.

-Καμία αναμονή, είτε ανοίξουν τα ξενοδοχεία είτε δεν ανοίξουν κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα.

-Με βάση την κλαδική μας σύμβαση από τις 10 Ιούνη όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύαν το 2019 να επαναπροσληφθούν.

-Καμια αλλαγή στους μισθούς και τις συμβάσεις μας.

-Να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου μας.

-Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα σπίτια των εργαζομένων του κλάδου.

-Αμεσα να παγώσουν όλες οι χρεώσεις σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, να γίνει παύση πληρωμών σε εφορία και τράπεζες.

- Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για τη σωστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων των πελατών και των εργαζομένων.

- Μείωση  απαιτούμενων ενσήμων για επιδότηση ανεργίας στα 50 από 100.

- Πρόσληψη απαιτούμενου προσωπικού στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας και στο σώμα επιθεώρησης εργασίας στον Πύργο.

Οι εργαζόμενοι είμαστε πολλοί, έχουμε τη δύναμη αν οργανωθούμε! Αυτό μας δείχνουν και τα παραδείγματα των συναδέλφων που όλο αυτό τον καιρό αγωνίζονται!

Καλή δύναμη!! Καλή συνέχεια στον αγώνα μας!!

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.