ilia24.gr
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 11:49

«Φούσκωσε» ο Αλφειός - Άνοιξαν τα θυροφράγματα στο Φλόκα-ΦΩΤΟ

 

«Φούσκωσε» για άλλη μια φορά ο Αλφειός, καθώς από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ανέβηκε η στάθμη του ποταμού με αποτέλεσμα να φουσκώσει επικίνδυνα και να ξεχειλίσει σε ορισμένα σημεία.

 

Τα νερά καλύπτουν εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων με πορτοκαλιές, τριφύλλια, αμπέλια και οι παραγωγοί που βλέπουν για άλλη μια φορά να καταστρέφονται οι καλλιέργειές τους, ελπίζουν ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα ανέβει κι άλλο η στάθμη του νερού και δεν θα προκαλέσει περαιτέρω ζημιές στα προϊόντα.

Από χθες το μεσημέρι άνοιξαν τα θυροφράγματα στο φράγμα του Φλόκα προκειμένου να υπάρξει απορροή των υδάτων ώστε να εκτονωθεί το «φούσκωμα» του Αλφειού.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, οι υπηρεσίες είναι σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους φορείς και παρακολουθούν το φαινόμενο, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

«Έχουμε επικοινωνήσει με το φράγμα του Λάδωνα προκειμένου να δούμε σε τι κατάσταση είναι και τι μας περιμένει από εκείνη την πλευρά. Το μήνυμα που πήραμε ήταν ενθαρρυντικό καθώς έχει ακόμα τη δυνατότητα αποθήκευσης νερού και δεν θα έχουμε νέα νερά προς τα κάτω για να ανέβει ακόμα περισσότερο η στάθμη. Επικοινωνήσαμε επίσης και με την ΔΕΚΕ στην Πάτρα και έχουν ανοίξει τις πόρτες στο Φλόκα. Το μόνο που μένει είναι  να εξελιχθούν πιο ομαλά τα φαινόμενα. Τα χιόνια σε όλο το εύρος του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων αλλά και των δήμων Γορτυνίας να έχουν λιώσει και τα νερά αυτά να έχουν φύγει και μένει να δούμε τι θα έρθει από το κέντρο της Πελοποννήσου. Φαίνεται ότι δεν θα πιεστούμε. Η πίεση θα μας έρθει στο επόμενο κύμα κακοκαιρίας καθώς αυτή τη στιγμή και το ίδιο το έδαφος κράτησε νερά καθώς υπήρξε ανομβρία για μεγάλο διάστημα. Θα αρχίσει να υπάρχει κορεσμός και μετά θα είμαστε στην αναμονή. Ο δήμος ήταν εκεί στα χιόνια με τις περιπολίες που πρέπει να κάνει, με τον εξοπλισμό και τον δημοτικό και της Περιφέρειας και τον ιδιωτικό.

Θέλω να επισημάνω στους δημότες να μην ανησυχούν για την μικρή κατάπτωση που έχουμε σε ένα δρόμο καθώς έχουμε αιτήματα καθώς έχει πέσει ένας τόνος χώμα σε ένα δρόμο. Πρέπει να σταματήσουν τα γεγονότα να στραγγίσει το έδαφος προκειμένου να μας δοθεί η δυνατότητα παρέμβασης στα σημεία που χρειάζεται», κατέληξε ο κ. Μπαλιούκος.

Υπερχείλιση στον κάμπο Παπαδούς

Υπερχείλιση του Αλφειού ποταμού σημειώθηκε και στον κάμπο Παπαδούς. Η στάθμη του νερού βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι επόμενες ώρες είναι δύσκολες λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης, καθώς και τον όγκων νερού που κατεβαίνουν από Αρκαδία.

Ο πρόεδρος των Διασέλλων Κώστας Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι «Ο Αλφειός έχει υπερχειλίσει στο ύψος της Παπαδούς. Ο κίνδυνος για το αρδευτικό σύστημα στην περιοχή είναι μεγάλος, καθώς δέχεται ανυπολόγιστη ποσότητα νερού και φερτών υλικών από το ποτάμι. Ένα μεγάλο τμήμα του Κάμπου αυτή την ώρα έχει καλυφθεί από τα νερά του Αλφειού».

ΦΩΤΟ: Γιώργος Χατζόπουλος - Πάνος Γεωργακόπουλος

 

ΠΗΓΗ:.ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.