ilia24.gr
Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 10:11

Οδηγός λεωφορείου από τον δήμο Πηνειού : Η επιστροφή από τους Αγίους Τόπους ήταν κόλαση

 

Τι αναφέρει ο οδηγός του λεωφορείου που παρέλαβε τους συμμετέχοντες στην εκδρομή

 

Ο κ. Τσαουσάκης αναφέρει στο ρεπορτάζ πως ξεκινώντας από την Ηλεία για τα Σπάτα για να παραλάβει το γκρουπ, αντίκρισε μία εντελώς διαφορετική εικόνα με αυτή που περιέγραψε ο διοργανωτής του ταξιδιού. Ο οδηγός όντας ενημερωμένος για τις εξελίξεις που αφορούν στην εξάπλωση της επιδημίας φτάνοντας στο αεροδρόμιο φρόντισε να πάρει τα μέτρα του.

 Όταν υποδέχτηκε τους εκδρομείς φορούσε μάσκα προστασίας και γάντια τα οποία δεν αποχωρίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Συγκεκριμένα είπε:

Αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι
Σε τούτη την ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία για όλους μας, εκτιμώ πως οφείλω να προσθέσω την δική μου άποψη σχετικά με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν ξέρουν καλά πως πότε δεν κάνω δημόσιες παρεμβάσεις επί προσωπικού. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, εκτιμώ πως η προσωπική μου μαρτυρία έχει κάποια αξία.
Κατ’ αρχάς σε ότι αφορά την εκδρομή καθεαυτή παραθέτω τα δεδομένα για να αποφευχθεί η πιθανολογία και η σπέκουλα:
Πρώτον: Η εκδρομή ήταν πλήρως οργανωμένη από μεγάλο γραφείο της Αθήνας που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο. ( τα στοιχεία είναι στη διάθεση μου για κάθε ενδιαφερόμενο).
Δεύτερον: Όπως είναι φυσικό η οργάνωση της είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση. Σε μια περίοδο που η επιδημία του covid-19 δεν είχε εμφανιστεί στην Κίνα καν.
Τρίτον: Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους εδώ και καιρό, είχαν κανονίσει τις άδειες τους, τα οικονομικά τους, τα μαγαζιά τους.
Τέταρτον: Από τη στιγμή που κανένας επίσημος φορέας (Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο μεταφορών, κ.α.) δεν έκανε την παραμικρή νύξη περί ματαίωσης και αποφυγής των ταξιδιών προς Ισραήλ και Αίγυπτο, δεν υπήρχε λόγος ματαίωσης ή αναβολής της εκδρομής.
Πέμπτον: Ακόμα και κατά τη διάρκεια της εκδρομής δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από το κράτος του Ισραήλ, την Αίγυπτο ή την Ελληνική Πρεσβεία για πιθανά κρούσματα και προσοχή.
Άρα η εκδρομή δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να μη γίνει, έγινε νομότυπα και κανονικά όπως έγιναν χιλιάδες εκδρομές εκείνη την περίοδο.
Στις 28/2 στις 22.30 παρέλαβα το γκρουπ από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Οι ταξιδιώτες ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένοι από ένα τόσο απαιτητικό ταξίδι και κάποιοι εμφανώς άρρωστοι. Ήδη είχε ξεσπάσει η επιδημία του ιού και πολλοί από αυτούς μάλιστα διερωτήθηκαν γιατί με όλα αυτά που ακούγονται δεν έλεγξε κανείς τους αρρώστους στο αεροδρόμιο, είτε στο Ισραήλ είτε στην Ελλάδα. Μάλιστα όπως είδε το φως της δημοσιότητας κάποιοι πήραν τους γιατρούς τους τηλέφωνο αμέσως με την άφιξή τους στη χώρα μας και τους ενημέρωσαν για τα συμπτώματα. Οι γιατροί με τη σειρά τους ενημέρωσαν τον ΕΟΔΥ όπου δόθηκαν οι ανάλογες οδηγίες χωρίς να έχει εκτιμηθεί ότι κάποιος πάσχει από τον covid-19. Ακόμα και όταν κάποιοι πήγαν στο νοσοκομείο πέρασαν αρκετές μέρες έως ότου αποκαλυφθεί ότι υπάρχει κρούσμα του ιού.
Άρα όπως είναι φυσικό όσοι δεν είχαν ιδιαίτερα συμπτώματα συνέχισαν μετά το πέρας της εκδρομής κανονικά τη ζωή τους.
Όταν μετά από την εμφάνιση του πρώτου ασθενούς ενημερωθήκαμε για τις εξελίξεις μπήκα εγώ και η οικογένεια μου, μιας και ήδη είχα έρθει σε επαφή μαζί τους, σε αυστηρή καραντίνα χωρίς να έχουμε κάποιο σύμπτωμα της ασθένειας. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και μετά από 14 μέρες είμαι υγιέστατος καθώς και τα άλλα μέλη της οικογένειάς μου.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους έδειξαν ειλικρινές ενδιαφέρον για την κατάσταση μου.
Η παγκόσμια αυτή πανδημία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ερχόταν και στη χώρα μας. Είναι ένα πρόβλημα που πλήττει όλη την ανθρωπότητα.
Ήταν σύμπτωση που η πολύπαθη περιοχή μας χτυπήθηκε πρώτη.
Η κατάσταση μας βρήκε απροετοίμαστους ψυχολογικά και υλικά.
Από τη μία η ελλιπής ενημέρωση και παραπληροφόρηση και κυρίως ένα σύστημα δημόσιας υγείας που δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.
Αυτό το τελευταίο είναι και το κύριο σε ότι αφορά τα φαινόμενα φόβου και πανικού που παρατηρήθηκαν. Οι συμπολίτες μας εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι στη πλειονότητά τους, έχουν δει τη ζωή τους να υποβαθμίζεται με δραματικό τρόπο σε όλους τους τομείς τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα το σύστημα δημόσιας υγείας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων απαξιώθηκε σε τεράστιο βαθμό. Η υγεία των πολιτών έγινε ένα εμπόρευμα και αντιμετωπίζεται μέσα από τη λογική κόστους-οφέλους. Είδαμε ακόμα και τα ατομικά μέσα προστασίας να πωλούνται σε λογικές μαύρης αγοράς τη στιγμή που σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν σε όλους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για τα μικρομεσαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα το αγαθό της υγείας να είναι εντελώς δυσπρόσιτο και υποβαθμισμένο σε υπερθετικό βαθμό. Έχοντας αυτό σαν δεδομένο, οι άνθρωποι είναι φυσικό να χάνουν την εμπιστοσύνη τους και να πανικοβάλλονται γιατί αμφιβάλλουν αν θα τύχουν της αντιμετώπισης που πρέπει. Αποδεικνύεται καθημερινά πως παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού οι ελλείψεις και τα κενά είναι τεράστια. Και για αυτό κάποιοι έχουν ευθύνες όταν χρηματοδοτούν τράπεζες και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά αφήνουν την υγεία των πολιτών στην τύχη της.
Αυτό είναι που προκαλεί το φόβο και την ανασφάλεια, όπως επίσης και η απειλή μιας άμεσης οικονομικής καταστροφής εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που προκαλεί μια ιδιαίτερη κατάσταση σαν αυτή που ζούμε.
Επομένως αυτό που χρειάζεται είναι η ψυχραιμία, η τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής μα πάνω όλα η πάλη για τη διασφάλιση ενός δημόσιου συστήματος υγείας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αλλά και τις έκτατες ανάγκες της κοινωνίας. Γιατί αν κάτι αποδείχτηκε από την όλη ιστορία είναι πως, παρά τις περί του αντιθέτου και εκ του πονηρού διακηρύξεις της κυβέρνησης , η υγεία είναι ένα δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει να συγχέεται με την ατομική υγιεινή την οποία και φυσικά οφείλουμε όλοι να διασφαλίζουμε.
Ταυτόχρονα όμως απαιτούνται και άμεσα οικονομικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των εργαζομένων, γιατί οι επιπτώσεις της κατάστασης προβλέπονται δραματικές.

Καλή δύναμη σε όλους, Αλέξης Τσαουσάκης.

phgh:https://www.thebest.gr/

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.