ilia24.gr
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 21:53

Ομιλία του Μάκη Μπαλαούρα στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Γαστούνη - Η έξοδος από τα μνημόνια και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

 

  Για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια αλλά και για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας μίλησαν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς

και ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στη Γαστούνη. Στην έναρξη της ομιλίας του ο Μάκης Μπαλαούρας έφερε δύο καλές ειδήσεις: Ο δρόμος Πάτρα-Πύργος πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με πλήρη ελεγμένο φάκελο, ενώ για τα Λουτρά Καϊάφα βγαίνει η προκήρυξη για τις εργολαβίες της ανάπλασης του. Στις αρχές Σεπτέμβρη και τα δύο έργα θα προχωρήσουν!  

 

Για όλα όσα άνοιξαν την είσοδο της χώρας  στα μνημόνια με τη χρεοκοπία και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, την αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ, τον συμβιβασμό του με τους δανειστές και την έξοδο από τα μνημόνια, συνέχισε.

«Το τέλος του Προγράμματος είναι ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια κρίσης, έχουμε μαζεμένες τόσες πολλές θετικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται συνθήκες που συνιστούν μια νέα αρχή για τη χώρα», παρατήρησε.  

«Σε ένα μήνα από σήμερα, στις 20 Αυγούστου, βγαίνουμε καθαρά, οριστικά και αμετάκλητα από τα μνημόνια. Παράλληλα, έχουμε εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους και έχουμε θωρακίσει τη χώρα έναντι απρόβλεπτων κρίσεων π.χ. μιας κρίσης στην Ιταλία, αφού έχουμε εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες μας. Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας μετά το μνημόνιο θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων που θα συντάσσουν οι θεσμοί, ωστόσο, ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για όλες τις παρεμβάσεις στο εξής θα ανήκει στις εκλεγμένες κυβερνήσεις. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε θέσει πλέον την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης, όπως δείχνουν η μείωση της ανεργίας από το 27% στο 20% μέσα σε μια 3ετία, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, 1,5% για το 2017 και 2,3% για το πρώτο τρίμηνο του 2018 και η αύξηση που καταγράφεται σε όλους τους βασικούς δείκτες: 6,7% στη βιομηχανία, 30% στις άμεσες ξένες επενδύσεις, 11,6% στην αξία εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και 11% στον τουρισμό.»  

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, ο Μάκης Μπαλαούρας στάθηκε πρωτίστως σε τρία θέματα. Μπαίνουμε λοιπόν σε μία νέα  φάση στην οποία αν και η κληρονομιά της κρίσης είναι ακόμη βαριά, διαμορφώνονται σημαντικές δυνατότητες, συνέχισε ο Μ. Μπαλαούρας. «Διαθέτουμε αυξημένους βαθμούς ελευθερίας για να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα και να διαμορφώσουμε ένα κράτος και μία οικονομία όπου να μην χρειαστεί ποτέ να ξανασυζητήσουμε για χρέος, για ξένη βοήθεια και προγράμματα».  

Δίκαιη ανάπτυξη με κοινωνικό κράτος και προστασία των εργαζομένων

Πρώτον, στις περικοπές σε συντάξεις και στο αφορολόγητο. Αφού αναγνώρισε ότι υπό την πίεση του ΔΝΤ, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ψηφίσει τα συγκεκριμένα μέτρα, σημείωσε ότι «έχουμε διαψεύσει όλες τις προβλέψεις του ΔΝΤ και τα θέματα των περικοπών μπαίνουν εκ των πραγμάτων στο τραπέζι» με υπερκάλυψη του πλεονάσματος για 3 συνεχόμενες χρονιές και ρυθμούς ανάπτυξης που φέτος ξεπερνούν το 2%.  Επομένως είναι πολύ πιθανό ότι οι συντάξεις  και το αφορολόγητο δεν θα περικοπούν, με τη συναίνεση και των Ευρωπαίων, όπως άφησαν πριν λίγες μέρες να εννοηθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και ο Επίτροπος κ. Μοσκοβισί.

Δεύτερον, στη δέσμευση για άμεση δρομολόγηση, αμέσως μετά τη λήξη του μνημονίου, μόνιμων αλλαγών πολιτικής οι οποίες θα περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις για εκείνους που πραγματικά τις χρειάζονται και στοχευμένες αυξήσεις κοινωνικών δαπανών για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Τρίτον, στη διαβεβαίωση για την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει το στοίχημα μιας δίκαιης ανάπτυξης που θα συνδυάζεται με το κοινωνικό κράτος και την προστασία των εργαζομένων.  «Προχωράμε με σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, δίνοντας την προτεραιότητα στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στον Δημόσιο, στη Δικαιοσύνη και στο επενδυτικό κλίμα μέσω της αδειοδότησης των επενδύσεων, προκειμένου να λύσουμε ελλείμματα πολιτικής δεκαετιών. Δημιουργούμε κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες, χαράσσουμε τον αιγιαλό, δημιουργούμε επιχειρηματικά πάρκα για να μπαίνουν επιχειρήσεις, δημιουργούμε με δυο λόγια προϋποθέσεις οργανωμένης δίκαιης ανάπτυξης με αύξηση του κατώτατου μισθού, επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζόμενων, να αυξηθούν οι μισθοί, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κοινωνικό κράτος, και να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας δημόσια Συστήματα Υγείας και Εκπαίδευσης», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας. 

ΠΗΓΗ:ilia24.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.