ilia24.gr
Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 10:57

Τελευταίος αποχαιρετισμός στον Καθηγητή Φιλοσοφίας - Στην αιωνιότητα ο Λεωνίδας Μπαρτζελιώτης-ΦΩΤΟ

Γράφει ο Γεώργιος Κουρκούτας

 

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 31 Δεκεμβρίου 2018 στο Νεοχώρι Ολυμπίας η κηδεία του Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη, ομοτίμου Καθηγητού Φιλοσοφίας και Προέδρου του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας. Σε ηλικία 84 ετών  ο εκλιπών είχε διατελέσει για χρόνια Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ προσέφερε πολλά στην επιστημονική κοινότητα μέσα από την διοργάνωση Συνεδρίων για την Φιλοσοφία και τις άλλες επιστήμες. Πολλά από αυτά οργανώθηκαν και φιλοξενήθηκαν με δική του φροντίδα επί δεκαετίες στην Ηλεία, αναδεικνύοντας τον χώρο αυτόν σε τόπο Πνεύματος και Επιστημονικού Διαλόγου παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας Χρυσόστομος –Χαιρετισμοί στον ακούραστο εργάτη του Πνεύματος

Στην εξόδιο ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, μαζί με πλήθος ιερέων από τις ενορίες  της περιοχής. Δίπλα στην σορό του ήταν ο υιός του Κώστας και η νύφη του Έλλη, αλλά και οι αδελφές και ο ιερέας αδελφός του π. Γεώργιος. Κοντά του βρέθηκαν και πολλοί από τους επιστημονικούς του συνεργάτες στον χώρο της Φιλοσοφίας και του Ολυμπιακού κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας.  Λίγα λόγια για την ζωή του και την επιστημονική του πορεία παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Βλάμης εκ μέρους των Συλλόγων της Επαρχίας Ολυμπίας, με τον οποίο είχε πολλές φορές στο παρελθόν συνεργαστεί. Ο κ. Βλάμης εξήρε τον ακούραστο αγώνα του αειμνήστου Καθηγητού για την πνευματική και πολιτιστική αφύπνιση του τόπου, που πάντοτε αγάπησε και υπηρέτησε. Εκ μέρους των εκπαιδευτικών του Νομού Ηλείας  και των επιστημονικών συνεργατών του Συμποσίου Φιλοσοφίας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, που ευχαρίστησε τον εκλιπόντα για την μεγάλη του πνευματική προσφορά στον τόπο μας.

Εκ μέρους του Ολυμπιακού Κέντρου Παιδείας και Φιλοσοφίας ο κ. Αδάμ Αδαμόπουλος τόνισε ότι η προσωπικότητα και η προσφορά του Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη αναγνωρίστηκαν διεθνώς, κάτι που αποδεικνύει και το πλήθος των συλλυπητήριων μηνυμάτων από όλον τον Κόσμο. Ανάμεσα στους άλλους το παρών στην εξόδιο ακολουθία έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Πάνος Μπράμος, ο τ. Δήμαρχος Ζαχάρως κ. Μένης Κριτσέλης, ο Δικηγόρος και συνεργάτης του εκλιπόντος κ. Λάμπης Μπράμος, ο ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων της περιοχής κ.ά.

Λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη

Ο Λεωνίδας Κ. Μπαρτζελιώτης υπήρξε ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Μίνθη της Ολυμπίας το 1934, όπου και διδάχθηκε τα πρώτα εγκύκλια μαθήματα τα οποία συμπλήρωσε στην Ζαχάρω. Σπούδασε θεολογία, ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Norman των ΗΠΑ και υπέβαλε την διατριβή του με θέμα: "Plotinus: On the Importance of Aesthetics in Philosophy". Ακολούθως, παρακολούθησε με υποτροφία μεταπτυχιακά μαθήματα φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Emory της Georgia όπου υπέβαλε την διδακτορική του διατριβή με θέμα: "Pletho's Philosophy of Ethics". Ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων, άρθρων και ανακοινώσεων καθώς και εκδότης αρκετών συλλογικών τόμων. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται: "Θεολογία και Οντολογία του Ρ. Tillich", Αθήνα 1964, "Η κριτική του Αριστοτέλους παρά Πλήθωνι ως έκφρασις του αντιαριστοτελικού κατά τον ΙΕ΄αιώνα", Αθήνα 1980, "Ο Ελληνοκεντρισμός και οι κοινωνικοπολιτικές ιδέες του Πλήθωνος", Αθήνα 1989,  "Number and Harmony in Whitehead's philosophy: the Pythagorean background", Αθήνα 1989, "Συνεχές και ασυνέχεια από τον Θαλή στον Ποσειδώνιο", Αθήνα 1994, "Πόλις και πολιτική επιστήμη", Αθήνα 1997 κ.ά.

Υπήρξε ο πρωτεργάτης και εμπνευστής της έκδοσης του διεθνούς κύρους φιλοσοφικού περιοδικού "Skepsis". Παράλληλα υπήρξε ιδρυτής του "Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας και Διεπιστημονικής Έρευνας" μετεξέλιξη του οποίου αποτελεί το "Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας". Το εν λόγω κέντρο οργανώνει διεθνή επιστημονικά συνέδρια, επιστημονικά σεμινάρια για έλληνες και ξένους φοιτητές και σειρά μαθημάτων φιλοσοφίας στην Αθήνα και στην Ηλεία. Το επιστημονικό περιοδικό "Ίφιτος" αποτελεί μια από τις περαιτέρω εκδοτικές δραστηριότητες του καθηγητή Μπαρτζελιώτη. Συμμετείχε ασταμάτητα σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως  μέλος ενός μεγάλου αριθμού διεθνών φιλοσοφικών εταιρειών και υπήρξε η ψυχή του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας και όλων των δραστηριοτήτων του. Απεβίωσε τις τελευταίες ημέρες του 2018 σε ηλικία 84 ετών, αφήνοντας πίσω ένα μεγάλο επιστημονικό και πολιτιστικό έργο.

ΠΗΓΗ:ilia24.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.