ilia24.gr
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 12:40

Με βλάχικο γάμο και μνήμες από τα παλιά το 39ο Καρναβάλι Φιγαλείας-φωτό

Με ιστορία πολλών δεκαετιών το Ζουρτσάνικο Καρναβάλι, δεν είναι απλά μια γιορτή, είναι το σήμα κατατεθέν του πολιτισμού της Δ.Ε Φιγαλείας, που μετατρέπει όλη την πόλη σε ένα ατελείωτο μέρος κεφιού, φαντασίας, δημιουργίας, χαράς και διασκέδασης.

Μετά από πολλά χρόνια το Καρναβάλι πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαρτίου, παρά το γεγονός πως ήταν μια πένθιμη ημέρα για την πόλη λόγο της απώλειας ενός αγαπημένου καταστηματάρχη της περιοχής.

Οι καρναβαλιστές και τα άρματα ξεκίνησαν από την περιοχή της ''Αλιόργας'' όπως παλιά στις αρχές του 1900 θυμίζοντας στους κατοίκους της περιοχής μνήμες από τα παλιά. Εκεί, ξεκίνησε και το δρώμενο ''Βλάχικος Γάμος'' όπου η νύφη μαζί με το γαμπρό και δεκάδες ντυμένους νεαρούς με κουδούνες ξεσήκωσαν τα στενά του χωριού μέχρι να φτάσουν στη Πλατεία Ρέτζιου.

Στις 16.00 περίπου έκλεισε η επαρχιακή οδός Νέας Φιγαλείας-Επικουρίου Απόλλωνα από την είσοδο έως την κεντρική πλατεία της κωμόπολης με την κυκλοφορία να διεξάγεται από παρακαμπτήριο και καρναβαλιστές και άρματα άρχισαν να παρατάσσονται.

Φέτος,το Καρναβάλι που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος παρακολούθησαν επισκέπτες που βρέθηκαν για το τριήμερο στην περιοχή αλλά και λόγου του θλιβερού γεγονότος.

Το καρναβάλι της Φιγαλείας περιλάμβανε λίγα άρματα με το μεγαλύτερο φυσικά, αυτό του βασιλιά καρνάβαλου.

Βασιλιάς Καρνάβαλος ένας φτωχός αγρότης σήμα κατατεθέν της περιοχής που παρά τα τόσα που περνάει παρά τις τεράστιες δυσκολίες των εποχών καταφέρνει να σταθεί όρθιο και να κρατήσει ψηλά το γόητρο της ελληνικής επαρχίας.
Εντυπωσίασε επίσης τους θεατές και το τρενάκι που κατασκεύασαν οι εθελοντές και το οποίο γέμισε με παιδάκια μικρής ηλικίας και ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους. 
Δυο άλογα με τους καβαλάριδες να φορούν παραδοσιακές φορεσιές ήταν μπροστάριδες της παρέλασης.
Τέλος το ''ιστορικό'' γαιτανάκι που έσερναν μικροί μαθητές, ήταν ακόμα μια πινελιά στην όλη διοργάνωση του Καρναβαλιού.

Μετά το πέρας της καρναβαλικής παρέλασης ο κόσμος συγκεντρώθηκε στη κεντρική πλατεία για να χορέψει και να διασκεδάσει με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια αλλά και να παρακολουθήσει την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος παραδόθηκε στην πυρά και όλοι ευχήθηκαν τα καλύτερα να έρθουν και για το 2020.

Με την πολλή μεγάλη παράδοση να το ακολουθεί, με την εμπειρία των διοργανωτών του και κυρίως με το μεράκι και την φαντασία των καρναβαλιστών κάθε χρόνο παρουσιάζει μοναδικό θέαμα σαγηνεύοντας ντόπιους και επισκέπτες. Για άλλη μια φορά η Νέα Φιγαλεία έδειξε πόσο ζωντανή περιοχή είναι αλλά και πόσο την στηρίζει και την αγαπά η μεγάλη νεολαία της.

Χορηγοί επικοινωνίας του Καρναβαλιού Φιγαλείας 2019 ήταν το #TrifiliawebTV, το #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24 και η εταιρία #FirstMedia.

ΠΗΓΗ: #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.