ilia24.gr
Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019 19:13

ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ: «Παναγία Βόηθα!» για το ημιτελές Κινηματοθέατρο Σταφιδοκάμπου-ΦΩΤΟ

 

 Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

 

 Με σκοπό την αφύπνιση όλων για την αποπεράτωση του για τρίτη σχεδόν δεκαετία ημιτελούς κινηματοθεάτρου του χωριού δόθηκε η  ξεχωριστή παράσταση "Παναγία Βόηθα!" το ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019  με δωρεάν είσοδο.

Έτσι μας συστήθηκε η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα των Άνω Λιοσίων "Υπερφωτισμένοι",   καθώς αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πνευματικού & Καλλιτεχνικού Κέντρου Σταφιδοκάμπου  παρουσίασε τη δουλειά της και καταχειροκροτήθηκε  στο ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ.

 η Σκηνοθεσία έχει κάνει ο Σταφιδοκαμπίτης Γιάννης Γαλανόπουλος. Έπαιξαν : Γιάννης Γαλανόπουλος, Χρύσα Δήμου, Κατερίνα Καληνυκτάκη, Μαρία Κατσαούνη, Σωτήρης Μανάφας, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αθηνά Σκουρλή, Μπαρμπηλένα Τριανταφύλλου και  η μικρή Δήμητρα Ολυμπία Γαλανοπούλου

Σύσσωμο το χωριό και επισκέπτες από άλλες περιοχές γέμισαν από νωρίς το ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ και βρέθηκαν στο πλευρό του δικού τους παιδιού , που πρόσφατα κατέκτησε το 4ο
Πανελλήνιο Βραβείο Θεατρικού Έργου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης για το ΦΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΜΟΥ και  η πένα του αποτελεί εγγύηση μιας υπέροχης βραδιάς με πολύ γέλιο  μακριά από τις στενοχώριες της καθημερινότητας.

Η υπόθεση του έργου  διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής, με κεντρικά πρόσωπα δύο ζευγάρια που επιθυμούν , διακαώς, να τεκνοποιήσουν. Τελικά τα καταφέρνουν, μέσα από μια σειρά αντίξοων καταστάσεων, όπου αναμετρώνται η ανάγκη επιβίωσης με την ανθρωπιά.

Η  πρωτότυπη ιστορία που σκάρωσε ο Γιάννης Γαλανόπουλος γεμάτη φρεσκάδα και ζωντάνια  έδειξε, ακόμη μια φορά, πως ξέρει να χειρίζεται με μαεστρία γνωστά ιστορικά γεγονότα όπως και  την ιδιαίτερη ελληνική κουλτούρα με τις προλήψεις και τα ελαττώματα των ανθρώπων.

Οι ήρωες της θεότρελης κωμωδίας  μας έκαναν να γελάσουμε δυνατά, δημιούργησαν ευχάριστο κλίμα με τις  απίστευτα έξυπνες κωμικές σκηνές, αλλά και είδαμε κομμάτια της σκληρής κατοχικής καθημερινότητας την πείνα, τις εκτελέσεις για αντίποινα,  την συνεργασία με τον κατακτητή, την εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και της κλοπής των περιουσιών τους, τη διφορούμενη στάση των συμμαχικών δυνάμεων και το αντιστασιακό κίνημα.

Ο Γιάννης Γαλανόπουλος εκτός από το να γράφει να σκηνοθετεί και να παίζει φροντίζει, με την βοήθεια των φίλων του αλλά και χορηγών με επικεφαλής το Δήμο Φυλής ,  η παραγωγή της  παράστασής του να παραπέμπει σε επαγγελματικό θίασο καθώς, τα σκηνικά, τα κοστούμια, ο φωτισμός και τα ηχητικά  είναι  υποδειγματικά.

Δίπλα στο Γιάννη Γαλανόπουλο βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής κος Αργύρης Αργυρόπουλος ο οποίος είπε ότι εκπροσωπεί ένα μικρομεσαίο δήμο με σημαντικό έργο στον πολιτισμό που υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον ηλείο δημιουργό, μάλιστα η κόρη του είναι μέλος της  Ομάδας Θεάτρου Άνω Λιοσίων ΥΠΕΡΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ,  έχουν  γοητευθεί από το Σταφιδόκαμπο και θέλουν να βοηθήσουν έτσι ώστε  να αναδειχθεί το θέμα του Ημιτελούς Κινηματοθεάτρου Σταφιδοκάμπου, το οποίο παραμένει οικοδομή για πάνω από 20 χρόνια!

ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ

Το ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ βρίσκεται  στον Σταφιδόκαμπο ένα μικρό  χωριό της Ηλείας  με ανθισμένους κήπους, άφθονα δέντρα και γραφικά δρομάκια τα οποία φέρουν ονόματα Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στον ελληνικό και τον διεθνή πολιτισμό.

Οικοδεσπότης της όμορφης βραδιάς ήταν ο κος Γιώργος Αλεβιζόπουλος ο οποίος είναι η ψυχή, το ακούραστο ενδιαφέρον και η Ιστορία του ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ.

Το θερινό σινεμά που έχει καταφέρει να βάλει στον πολιτιστικό χάρτη της Πελοποννήσου το μικρό χωριό του ηλειακού κάμπου διαθέτει τη μεγαλύτερη  σκηνή θερινού κινηματογράφου σε όλη τη χώρα  100 τ.μ., είναι  ένα από τα ομορφότερα θερινά σινεμά της Ελλάδας και  βρίσκεται σε μια τοποθεσία ξεχωριστού φυσικού κάλλους εκτάσεως τεσσάρων στρεμμάτων  που κληροδότησε ο παππούς του ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος στην Κοινότητα.

Ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος και ο Γιάννης Γαλανόπουλος έχουν για πολλά χρόνια υποστηρίξει με συνέπεια την άποψη πως ο πολιτισμός προέρχεται και ανήκει στον λαό που τον δημιουργεί και για το λόγο αυτό πρέπει να υποστηρίζεται και να ενθαρρύνεται ακόμα και στα πιο μικρά μέρη από τους φορείς της αυτοδιοίκησης  και η πολιτεία οφείλει να στέκεται αρωγός σε αυτές τις προσπάθειες.

«ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΦΙΔΟΚΑΜΠΟΥ».

Ο Γιάννης Γαλανόπουλος μέσα από τη δουλειά του αναδεικνύει το θέμα του Ημιτελούς Κινηματοθεάτρου Σταφιδοκάμπου, το οποίο παραμένει οικοδομή για πάνω από 20 χρόνια!

Κουράστηκε είπε να ακούει υποσχέσεις που κρατούν δυο βραδιές όσο και οι παραστάσεις του και ελπίζει ότι η νέα δημοτική αρχή και το τοπικό συμβούλιο να αντιληφθούν την χρησιμότητα ενός τυπικού προγραμματισμού για να ολοκληρωθεί το θέατρο.

Ο νεοκλεγής Δήμαρχος του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης κος Γιάννης Λέντζας παίρνοντας το λόγο αναγνώρισε την ανάγκη υποστήριξης για την  ολοκλήρωση του έργου έτσι ώστε να είναι κάτι για το οποίο δεν θα ντρέπεται, όπως είπε χαρακτηριστικά, στο τέλος της θητείας του.

Θυμίζουμε ότι για το θέμα του ημιτελούς κινηματοθεάτρου Σταφιδοκάμπου έχουν πάρει θέση η Καρυφυλλιά Καραμπέτη, η Ελένη Ράντου, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Χάρης Ρώμας, ο Αλέξανδρος Ρήγας, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Τζόυς Ευείδη και με βίντεο έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στην καμπάνια «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΦΙΔΟΚΑΜΠΟΥ».

 

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται παραστάσεις εκεί από τον Γιάννη Γαλανόπουλο και άλλους:

* Το 2011 παίχτηκε η πρώτη παράσταση μέσα στο γιαπί, που ήταν το ΣΑΡΝΤΕΛΑ, μια διασκευή του LA NONNA του ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΚΟΣΑ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουξέ, από το θεατρικό εργαστήρι Δήμου Πετρούπολης, όπου το ρόλο της Nonna είχε ο Γιάννης Γαλανόπουλος.

* Το 2013 ανέβηκαν από μια ομάδα ερασιτεχνών από τον Σταφιδόκαμπο και την Ανδραβίδα ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ των ΡΕΠΠΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαλανόπουλου, με πολύ κόσμο και τις δυο βραδιές.

* Το 2015 το 1ο ΓΕΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ανέβασε την τραγωδία ΕΚΑΒΗ σε σκηνοθεσία της Ιωάννας Παπαδάκη, όπου το κοινό παρακολούθησε με απόλυτη μυσταγωγία το λόγο του Ευριπίδη μέσα στο ημιτελές κτίριο.

* Το 2017, λόγω μεγάλης ζήτησης (750 θέσεις) για τις ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΟΥΖΟΥ του Γιάννη Γαλανόπουλου με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Σταύρο Νικολαΐδη, η παράσταση δεν μπορούσε να γίνει στο Ημιτελές Κινηματοθέατρο. Έτσι, έγινε στο ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ, όπου χτίστηκε για αυτήν την πρεμιέρα και η μόνιμη σκηνή στο θερινό σινεμά. Αυτή η κωμωδία που ανέβηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, μέχρι σήμερα έχει πάνω από 5.000 θεατές σε όλη την Ελλάδα.

* Και το 2019 η ομάδα Θεάτρου Άνω Λιοσίων ΥΠΕΡΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ με την κωμωδία «Παναγία βόηθα» που παρουσιάζει, επιθυμεί να θυμίσει στην πολιτεία ότι το θέατρο  περιμένει και πως μια μέρα πρέπει να ολοκληρωθεί...

phgh:https://www.ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.