Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 09:31

Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές, τι προσδοκούν οι έμποροι

 

Πρεμιέρα σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου για τις θερινές εκπτώσεις με τους καταναλωτές να έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα ψώνια τους σε πιο προσιτές οικονομικά τιμές και τους εμπόρους να περιμένουν να πάρουν "ανάσα" οι τζίροι τους.

 

 Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καλοκαιρινές εκπτώσεις προ κρίσης έκαναν έναν τζίρο άνω των 8 δισ. ευρώ, ενώ πλέον κυμαίνονται σε επίπεδα λιανικών πωλήσεων της τάξεως των 6 δισ. ευρώ και μόνον εφόσον επιτευχθεί σταδιακή επιστροφή στα επίπεδα των 7 δισ. ευρώ, όπως υποστηρίζει ο εμπορικός κόσμος, οι αριθμοί θα δώσουν σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων.

Το κλίμα στον εμπορικό κόσμο, όπως υποστηρίζει και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣ Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο enikos.gr, είναι ανάμικτο: με ελπίδες για αύξηση του τζίρου αλλά και έντονο προβληματισμό. Αφενός οι φετινές θερινές εκπτώσεις, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, πραγματοποιούνται σε ένα αισιόδοξο μετεκλογικό περιβάλλον, αφετέρου στο τέλος Ιουλίου ξεκινά ο "Γολγοθάς" καταβολής φόρων 7,5 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα οι αγορές να μπαίνουν σε δεύτερη μέρα.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
  1. Στις εκπτώσεις επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση και επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.
  2. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
  3. Στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο, ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών, και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο, για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Της Εύης Κατσώλη

ΠΗΓΗ:i.enikos.gr

Σχετικά Άρθρα