ilia24.gr
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 17:52

Πρώτη μέρα στο σχολείο!

 

Απλές  συμβουλές για ήρεμους γονείς και παιδιά 

 

    Σε λίγες μέρες θ’ ακουστεί το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά θα μπουν στη σειρά και θ’ αρχίσει ο αγιασμός. Τα πρωτάκια φυσικά έχουν την τιμητική τους.

Η προετοιμασία για το δικό σου πρωτάκι και την είσοδό του στη σχολική ζωή ξεκινά λίγες μέρες πριν.

Καλό θα ήταν να κάνεις μια επίσκεψη στο σχολείο μαζί του και να το ξεναγήσεις στο νέο περιβάλλον. Έτσι δεν θα είναι τόσο τρομοκρατημένο για το που πάει και πως θα είναι εκεί. Σίγουρα δεν θ’ απογοητευτεί σε περίπτωση που το φανταζόταν αλλιώς. 


Πρέπει να είσαι ειλικρινής μαζί του.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταδώσεις το δικό σου άγχος για τον αποχαιρετισμό στο παιδί. Θυμήσου πως ήταν η δίκη σου πρώτη μέρα στο σχολείο, μοιράσου μαζί του τους φόβους σου και εξήγησέ του πως τους ξεπέρασες. Απόφυγε όμως τις συγκρίσεις. 

Εξαιρετικά βοηθητικά είναι και τα βιβλία που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Θα βρεις πολύ ωραία παραμύθια με θέμα την πρώτη μέρα στο σχολείο ή μπορείς ακόμα να φτιάξεις και το δικό σου. Χρησιμοποίησε τον αγαπημένο του ήρωα και φτιάξε ένα παραμύθι για τη δική του πρώτη μέρα. 
Μην παραλείψεις να επισημάνεις όλα τα θετικά του σχολείου. Εξήγησέ του ότι θα έχει υποχρεώσεις, διάβασμα, θα πρέπει να είναι υπάκουο στους δασκάλους, αλλά μην ξεχάσεις του νέους φίλους, τις εκδρομές, ότι θα μάθει να διαβάζει μόνο του τ’ αγαπημένα του παραμύθια, τα παιχνίδια στο διάλειμμα και όποια άλλη δραστηριότητα προσφέρει το σχολείο. 
Κι αφού το έδωσες το κίνητρο και την περιέργεια για το σχολείο ήρθε η ώρα για ψώνια! Μην ψωνίσεις μόνος σου αλλά ζήτα τη γνώμη του. Πρέπει να νιώθει αρκετά μεγάλο και υπεύθυνο ώστε να διαλέξει μόνο του την τσάντα του και όλα τα απαραίτητα. Κι επειδή τα παιδιά είναι ιδιαίτερα απαιτητικά, δώστου να καταλάβει το ποσό που μπορείτε να ξοδέψετε. 


Αφού είναι όλα έτοιμα, έφτασε η μέρα που θα πάει στο σχολείο.

Σήκω νωρίτερα και ετοίμασε ένα ιδιαίτερο πρωινό γι’ αυτή τη μέρα. Είναι ξεχωριστή! 
Άσε το παιδί να διαλέξει μόνο του τι ρούχα θα φορέσει ώστε να αισθάνεται όσο πιο άνετα γίνετε. Μπορείς να βάλεις στην τσάντα του ένα αγαπημένο αντικείμενο(κουκλάκι, αυτοκινητάκι κτλ) ώστε να νιώθει πιο ήρεμο. 
Περπατήστε μέχρι το σχολείο για ν’ απολαύσετε μια βόλτα, συζητήστε διάφορα θέματα στη διαδρομή και σίγουρα θ’ αποβάλετε και οι δύο ένα μέρος του άγχους σας. 
Βγάλτε μία φωτογραφία για να θυμάστε αυτή τη μέρα και κάνε του ένα συμβολικό δώρο για την είσοδό του στο σχολείο. 
Κι αφού φτάσατε, αποχαιρέτησέ το τρυφερά αλλά με αποφασιστικότητα ώστε να νιώσει ότι του έχεις εμπιστοσύνη στο καινούριο του ξεκίνημα. Επίσης θα καταλάβει ότι όσα πείσματα κι αν κάνει, θα πάει σχολείο κι αυτό δεν αλλάζει. 
Απόφυγε τα δάκρυα και τις ατάκες «εγώ θα είμαι εδώ». Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το γεμίσεις ανασφάλεια και να το κάνεις να θέλει να γυρίσει σπίτι. Στην τελική δεν πάει και στον πόλεμο. 
Όταν η πρώτη μέρα φτάσει στο τέλος, μόλις πάτε σπίτι ζήτα του να σου πει όλες τις νέες εμπειρίες και μην του κόψεις τον ενθουσιασμό να μιλήσει. Επιβράβευσέ το λεκτικά για ότι θετικό ακούσεις και κλείστε τη μέρα με μια μικρή «γιορτή». Άστο να διαλέξει το βραδινό, φάτε όλοι μαζί οικογενειακώς ώστε να τελειώσει αυτή η δύσκολη μέρα όσο πιο ευχάριστα γίνετε. 


Χριστίνα-Πατρίσια Φωκιανού

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.