ilia24.gr
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 10:18

Συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Πύργου στο «Erasmus Days 2019»-ΦΩΤΟ

 

Το 2ο Γυμνάσιο Πύργου, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού εορτασμού των “Erasmus Days 2019”, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, διοργάνωσε και υλοποίησε ημερίδα στο θέατρο ‘’Απόλλων’’, με τίτλο «Πολιτιστική κληρονομιά και ευρωπαϊκή ταυτότητα».

Στην ημερίδα συμμετείχαν το 1ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ Πύργου και παρευρέθηκαν  μαθητές/τριες, γονείς,  εκπαιδευτικοί και πολίτες της πόλης μας.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος: «Something old, something new, something borrowed, something blue, που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου,  καθώς και η  ανάδειξη των θετικών εμπειριών που αποκόμισαν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί από τη συμμετοχή τους  στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+. Μέσα από την προβολή του αντίκτυπου του προγράμματος σε όλους τους συμμετέχοντες, επιβεβαιώθηκε η δέσμευση όλων, στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.

Την  εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Πύργου,  κ. Γιώργος Κομιώτης, που μίλησε για την αξία και τα οφέλη των Ευρωπαϊκών δράσεων καθώς και ότι το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης. Επίσης τόνισε την αξία των πιστοποιητικών κινητικότητας Europass που δόθηκαν στους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, τόσο για την ακαδημαϊκή όσο και για την επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Στη συνέχεια η συντονίστρια του προγράμματος Erasmus+ ,, κα Παρασκευή Ανδρουτσοπούλου αναφέρθηκε στα οφέλη που αποκόμισαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα  και τόνισε πως  η συμμετοχή  στα προγράμματα ERASMUS+ παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη και προσωπική εξέλιξη  μαθητών και εκπαιδευτικών. Επίσης αναφέρθηκε στη θεματική του προγράμματος και εξήγησε ότι η έμπνευση της όλης ιδέας βασίστηκε σε άρθρο του ιταλού φιλοσόφου Ουμπέρτο Έκο με τίτλο: «Πολιτισμός η μόνη μας ταυτότητα» και συνεχίζει ο Ουμπέρτο Έκο: «Αντιμέτωποι με την κρίση χρέους της Ευρώπης, πρέπει να θυμηθούμε ότι μόνο ο πολιτισμός, εκτός από τον πόλεμο, αποτελεί την ταυτότητα μας. Οι οικονομικές εφημερίδες αναφέρουν ελάχιστα το πρόγραμμα διαπανεπιστημιακών ανταλλαγών Erasmus, αλλά το Erasmus δημιούργησε την πρώτη γενιά των νέων Ευρωπαίων. Αυτό το πρόγραμμα θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό, όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για τους οδηγούς ταξί, τους υδραυλικούς, τους εργάτες. Θα περνούσαν έτσι ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μπορέσουν να ενταχθούν.»

Η κ. Α. Παναγούλια, καθηγήτρια Αγγλικών, στη συνέχεια εξήγησε τον τίτλο και και την στοχοθεσία του προγράμματος του 2ου Γυμνασίου.

Έπειτα έγινε η παρουσίαση των δράσεων αρχικά από το 2ο Γυμνάσιο με προβολή βίντεο από τις διάφορες δραστηριότητες του προγράμματος όπου συμπεριλάμβανε ενημέρωση για προστασία από το Ίντερνετ από τον κο Παναγιώτη Δρούζα υπεύθυνο Πληνέτ Ηλείας, εργαστήρια με κατασκευή μάσκας και φιγούρας Καραγκιόζη από τον κο Σπήλιο Σπηλιόπουλο δάσκαλο στη Πρωτοβάθμια Εκπ/ση Ηλείας, θεατρική παράσταση Καραγκιόζη, πειράματα Φυσικών επιστημών για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία από το κο Καλογήρου υπεύθυνο. ΕΚΦΕ Ηλείας, παρασκευή σαπουνιού από τον κο Δημήτρη Καλλιμώρο φυσικό 3ου ΓΕΛ Πύργου και εικόνες και δράσεις από τις εκπ/κές επισκέψεις στην Αρχαία Ολυμπία, το κάστρο Κυλλήνης, το μουσικό σχολείο Βαρθολομιού, το σχολείο Φιλοθέης και στα σχολεία του εξωτερικού. Η μαθήτρια Μαρισόφη Μπαρτζιώτη παρουσίασε βίντεο με την ιστορία της πόλης μας ενώ η κα Κατερίνα Ζούνη καθηγήτρια Γαλλικών παρουσίασε εργασία με αναφορά στην αρχαία ελληνική κουζίνα και συνταγές από τις χώρες της Ευρώπης, που συνεργαστήκαμε καθώς και ημερολόγιο με παροιμίες ζωγραφισμένες από τους μαθητές. Η κ. Νίκη Θεοδωροπούλου, Φιλόλογος, εξήγησε την προέλευση της ονομασίας της Πελοποννήσου παρουσιάζοντας βίντεο με το μύθο της Ιπποδάμειας και του Πέλοπα. Η κ. Μ. Μανδηλαρά, Χημικός, μίλησε για τα έργα των μαθητών του 2ου Γυμνασίου που είχαν κατασκευαστεί για το Χριστουγεννιάτικο Bazaar, στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο μαθητής Σωτήρης Αναστασόπουλος παρουσίασε το βίντεο που δημιούργησε για το τραγούδι του προγράμματός μας με δική του μουσική, στίχους από τους μαθητές και την υπέροχη φωνή της μαθήτριας του σχολείου μας Χρυσάνθης Γιαννικοπούλου.

Στη συνέχεια η κ. Μάγδα Αργυροπούλου καθηγήτρια Αγγλικών του 1ου Γυμνασίου Πύργου και κος Γιάννης Γεωργίου καθηγητής πληροφορικής του 1ου ΓΕΛ Πύργου, συντονιστές των προγραμμάτων Erasmus+ του σχολείου τους,  παρουσίασαν μαζί με μαθητές τις δράσεις των σχολείων τους.

Μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μίλησαν με ενθουσιασμό  για τη συμμετοχή τους. Είπαν για τις δεξιότητες  που ανέπτυξαν, για τις γνώσεις που απέκτησαν, τις φιλίες που δημιούργησαν, τις διαφορετικές κουλτούρες που γνώρισαν και γενικώς για την εμπειρία ζωής που αποκόμισαν. Κατέληξαν δε πως:  «η συμμετοχή δεν είναι  απλά ένα ταξίδι στο εξωτερικό αλλά μια εμπειρία που σου αλλάζει τη ζωή και σε φέρνει πιο κοντά σε άλλους λαούς και άλλες κουλτούρες. Μαθαίνεις να τολμάς, να μη φοβάσαι το διαφορετικό, καθώς ανέπτυξαν όλοι μαζί μια μικρή κοινωνία από ανθρώπους,  σκέψεις και μνήμες, χορούς, δρόμους και εικόνες, ιστορία και πολιτισμό, και αυτή η κοινωνία θέλει να μείνει ζωντανή στη καρδιά και στο μυαλό τους.

Τέλος, δόθηκαν στους μαθητές Erasmus+ του 2ου Γυμνασίου, πιστοποιητικά κινητικότητας Europass από τους επίσημους προσκεκλημένους, όπως από την κ. Μ. Μαζαράκη, Προϊσταμένη ΚΕΣΥ  Ηλείας, από  τον κ. Ν. Αγγελόπουλο Προϊστάμενο Εκπ/κών θεμάτων της Δ/νσης Β/μιας Εκπ/σης Ηλείας και από τον κ. Ηλία Καλογήρου Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Ηλείας. Παρέστησαν επίσης οι Δντες κ. Ε. Καββαδά του 2ου ΓΕΛ Πύργου, ο κ. Γ. Φωτεινόπουλος του1ου ΓΕΛ Πύργου και ο κ. Γ. Μπίρμπας του 1ου Γυμνασίου Πύργου.

 

ΠΗΓΗ:https://www.ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.