Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 10:10

Ανοιχτό αριθμό εισακτέων σε 30 ΑΕΙ σκέφτεται το υπουργείο Παιδείας

 

Νέα τμήματα σε ήδη υπάρχοντα διδακτικά αντικείμενα στα πανεπιστήμια και εισαγωγή με το απολυτήριο Λυκείου, δηλαδή με βαθμό από 10 και άνω.

Σε επεξηγήσεις προχώρησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σχετικά με το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο για ανοιχτό αριθμό εισακτέων, με ορίζοντα εφαρμογής την πενταετία.

Ο κ. Γαβρόγλου κάνει λόγο για ένα πακέτο σχολών το οποίο θα μπορούσε να λειτουργεί με ανοιχτό αριθμό εισακτέων και στο οποίο η εισαγωγή θα γίνεται βάσει του απολυτηρίου.

Αν και ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μόνο οι Ιατρικές και οι Πολυτεχνικές δεν θα ενταχθούν σε αυτό το σχέδιο (σ.σ.: το οποίο είναι άγνωστο αν και πότε θα εφαρμοστεί), σε πρώτο στάδιο, το υπουργείο προσανατολίζεται σε σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί περίπου 30 τμήματα, τα οποία βάσει μελέτης του υπουργείου Παιδείας θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς εισαγωγής.

Οι ανθρωπιστικές σχολές επιλέγονται καθώς εκεί παρατηρείται η μεγαλύτερη ζήτηση, καταγράφονται οι λιγότερες θέσεις και, κυρίως, η ίδρυση νέων τμημάτων δεν θα έχει σχεδόν κανένα κόστος για το υπουργείο Παιδείας. Ενδεικτικά, βάσει των λεγομένων του, στην περίπτωση που σε ένα τμήμα όπως το Ιστορικό η ζήτηση είναι μεγαλύτερη των διαθέσιμων θέσεων, η λύση για τον υπουργό είναι να ιδρύσει όσα τμήματα αντιστοιχούν στη ζήτηση. Με την υπόσχεση για ίδρυση νέων τμημάτων καθησυχάζει και τις ανησυχίες για μείωση του αριθμού εισακτέων, λόγω των συγχωνεύσεων που προωθούνται σε ΤΕΙ.

Με άλλα λόγια, ο κ. Γαβρόγλου σε μια προσπάθεια διασφάλισης του αδιάβλητου, προβάλλει ως μέσο εισαγωγής το νέο απολυτήριο Λυκείου που θα φέρει την υπογραφή του και επιβάλλει σειρά εξετάσεων και άλλων μεθόδων όπως κατάθεση εργασιών, που βαθμολογούνται από εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων. Τέλος, διατηρεί και ένα βαθμολογικό όριο για την «ελεύθερη» εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς για να λάβει κάποιος το απολυτήριό του θα πρέπει να κινείται κοντά στη βάση του 10.
ΠΗΓΗ:dikaiologitika.gr

Σχετικά Άρθρα