ilia24.gr
Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 09:17

Διονύσης Καλαματιανός: «Απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο»

 

Την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων συνολικά και ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού,

επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός, συνυπογράφοντας με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Όπως αναφέρει ο κ. Καλαματιανός: «Δυστυχώς, η πανδημία του κορονοϊού έχει ήδη πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό συνολικά την οικονομία της Χώρας και ειδικά τον τουρισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Στο νομό μας, στην Ηλεία, το πρόβλημα είναι έντονο, καθώς ο τουρισμός μαζί με την πρωτογενή παραγωγή είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Έχει ήδη παρατηρηθεί το φαινόμενο να ακυρώνονται κρατήσεις, ενώ ο αριθμός των νέων κρατήσεων έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου οι ακυρώσεις αφίξεων ενόψει Πάσχα αγγίζουν το 90%.

Ενδεικτικό, επίσης, είναι το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί με την επιστροφή των προκαταβολών, στην οποία καλούνται να προβούν οι τουριστικοί πράκτορες εξαιτίας των πολλαπλών ακυρώσεων, ενώ ταυτόχρονα δεν δημιουργούνται νέα έσοδα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα. Οι προγραμματισμένες κρουαζιέρες της Μεσογείου έχουν ανασταλεί, βυθίζοντας έτσι στην απόγνωση την τουριστική οικονομία της Χώρας μας με άμεσες, βεβαίως, επιπτώσεις και στο νομό Ηλείας, λόγω του Κατακόλου. Αν στο γενικότερο πλαίσιο συνυπολογίσουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης έχει ήδη περιοριστεί από το 4ο τρίμηνο του 2019 στο 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, έχοντας καταγράψει συρρίκνωση 0,7% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, μπορούμε ήδη με βεβαιότητα να πούμε ότι δημιουργείται μια πολύ προβληματική κατάσταση για την οικονομία μας.

Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται πλήρως αντιληπτό ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα στον τουρισμό είναι πολύ μεγάλες. Πέραν της διασφάλισης της δημόσιας υγείας των ταξιδιωτών και των εργαζομένων του κλάδου, επηρεάζεται άμεσα και η βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ οι θέσεις εργασίας, ακόμα και οι ήδη υπάρχουσες, θεωρούνται επισφαλείς.

Οφείλουν, λοιπόν, οι αρμόδιοι Υπουργοί να μας ενημερώσουν για την ακριβή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τουριστικό κλάδο και κυρίως για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, η εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους, οι υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, οι θέσεις εργασίας. Είναι απαραίτητο να λάβει η Κυβέρνηση πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, ώστε αφενός να στηριχθούν οι οικονομίες, επιχειρήσεις, προορισμοί και θέσεις εργασίας που πλήττονται και αφετέρου να εξεταστεί άμεσα η πρόταση για Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων στον Τουρισμό, σύμφωνα με σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Κρίσιμο, επίσης, είναι να διασφαλιστεί ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα εξαναγκαστεί σε άδεια άνευ αποδοχών ή θα απειληθεί με απόλυση. Μέχρι στιγμής πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη πρόβλεψη για τους εργαζόμενους, εκτός της άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, πώς θα καλυφθούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν θα μπορούν να εργαστούν λόγω του ότι νοσεί κάποιος στην οικογένειά τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων, να καταβληθεί το εποχικό επίδομα και να δοθεί για επιπλέον μήνες επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την οικονομική στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, των εργαζομένων και την αποφυγή απολύσεων, ενώ η Κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων για τις πληττόμενες  τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο τουρισμός είναι σημαντικό τμήμα της οικονομίας της Χώρας. Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, που θα έχουν ως σκοπό να διαφυλάξουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη στήριξη των εργαζομένων.»

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.