ilia24.gr
Κυριακή, 05 Απριλίου 2020 12:16

ΣΥΡΙΖΑ: Δέσµη µέτρων για να «Μείνουµε Όρθιοι» - Πρόταση σε τρεις άξονες

 
Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει ένα συνολικό πρόγραµµα για τη θωράκιση της ελληνικής οικονοµίας και την τόνωση της ρευστότητας

Παραμβάσεις σε δύο επίπεδα για τη θωράκιση της ελληνικής οικονοµίας και την τόνωση της ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόµενους σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε πρώτο επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εµπειρία του, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την έκδοση ευρωοµολόγου -κάτι για το οποίο ήδη προϊδέασε ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στη «Le Monde»-, ενώ σε ένα δεύτερο, παράλληλο επίπεδο θα παρουσιάσει επισήµως ένα συνολικό πρόγραµµα που τιτλοφορείται «Μένουµε Ορθιοι» µετά την πανδηµία και το οποίο περιλαµβάνει ένα γενναίο και εµπροσθοβαρές πακέτο µέτρων οικονοµικής ενίσχυσης.

Μάλιστα µε βάση και το άρθρο του στη «Le Monde» αφήνει να εννοηθεί ότι η Ευρώπη θα µπορούσε να προχωρήσει στην έκδοσή του παρά την επίµονη άρνηση της Γερµανίας, της Ολλανδίας και άλλων κρατών-δορυφόρων του Βερολίνου, εφόσον υπάρχει η συναίνεση των άλλων κρατών-µελών. Κατά τις πληροφορίες, από τις µέχρι τώρα συνοµιλίες του η πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών και πολιτικών συµφώνησαν στην αναγκαιότητα εξεύρεσης µιας ευρωπαϊκής λύσης µε αλληλεγγύη που θα περιλαµβάνει µέτρα όπως το ευρωοµόλογο, ακόµη κι αν αυτό σηµαίνει ότι δεν θα συµµετέχουν η Γερµανία και η Ολλανδία.

PINAKAS KOVIT 19

Σύµφωνα µε τον ΣΥΡΙΖΑ, το πακέτο των µέτρων υποστήριξης ύψους 5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αντιστοιχεί στο 2,6% του ΑΕΠ είναι ελάχιστο σε σύγκριση µε τα γιγαντιαία προγράµµατα της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Κατά την οµιλία του στη Βουλή την προηγούµενη Πέµπτη, ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για το ισχνό πρόγραµµα σωτηρίας της ελληνικής οικονοµίας, παραθέτοντας στοιχεία για τις άλλες χώρες που πλήττονται από την πανδηµία και τα οποία δείχνουν ότι διαθέτουν υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ τους για την αντιµετώπιση των επιπτώσεων τουκορονοϊού.

Επίσης, οι µισθοί υποστηρίζονται στο 95% στη Σουηδία, στο 80% στη Νορβηγία, στο 75% στη ∆ανία, στο 66% στην Πορτογαλία και στο 60% στη Γερµανία. Επιπλέον λαµβάνονται µέτρα όπως τεράστια προγράµµατα κρατικής εγγυοδότησης, παροχής ρευστότητας και άτοκου δανεισµού, προσωρινής απαλλαγής από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, εξυπηρέτησης δανεισµού, και παρέχονται κάθε µορφής κίνητρα για να παραµείνουν οι επιχειρήσεις ζωντανές.

Για παράδειγµα, η καγκελάριος Μέρκελ εγκρίνει σχέδιο 356 δισ. ευρώ για τον δανεισµό των επιχειρήσεων και 156 δισ. ως συµπληρωµατικό προϋπολογισµό. Κατά τις πληροφορίες, η πρόταση-πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ θα κινείται εντός του ευρωπαϊκού µέσου όρου και θα περιλαµβάνει τρεις άξονες:

  • Δαπάνες για την άµεση ενίσχυση της ∆ηµόσιας Υγείας,
  • δηµοσιονοµικές δαπάνες άµεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζοµένων και πολιτών,
  • και ένα µεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων µε εγγυήσεις δανείων.

Παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν ότι στόχος της λήψης οριζόντιων µέτρων µεγάλης κλίµακας σε άµεσο χρόνο είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ύφεση και να επέλθει το ταχύτερο δυνατόν ανάκαµψη µετά την κρίση, όµως χωρίς µείωση των εισοδηµάτων. Προσθέτουν πως σκοπός της δέσµης µέτρων που θα ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη των εργαζοµένων και των ελληνικών επιχειρήσεων έως ότου λήξουν τα περιοριστικά µέτρα για την πανδηµία, ώστε η επόµενη µέρα να µην τους βρει υπερχρεωµένους και µε τεράστιες απώλειες εσόδων, και ασφαλώς η εξασφάλιση ενός αναπτυξιακού προγράµµατος. Στον αντίποδα θεωρούν πως οι παρεµβάσεις της κυβέρνησης της Ν∆ είναι ελλιπείς και αποσπασµατικές και επιχειρούν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά και όχι προληπτικά για την αντιµετώπιση µιας προδιαγεγραµµένης ύφεσης.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.